RB Leipzig

Leipzig

Prijzenkast

2x DFB-Pokal

1x Regionalliga Nordost

dfl supercup

1x Duitse Supercup

Het laatste nieuws over RB Leipzig

RB Leipzig is een Bundesliga-club uit de Duitse stad Leipzig. De club speelt haar thuiswedstrijden in de Red Bull Arena, dat plaats biedt aan bijna 43.000 fans.

  • RB Leipzig werd in 2009 opgericht door Red Bull
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Red Bull Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Roten Bullen’
  • RB Leipzig werd tweemaal winnaar van de DFB-Pokal
  • In Duitsland is de club zeer gehaat

Gehaat doch succesvol

RB Leipzig werd pas op 19 mei 2009 opgericht. Red Bull wilde graag een club van formaat creëren in Duitsland en koos voor Leipzig als uitvalsbasis. Met FC Sachsen Leipzig en Lokomotive Leipzig telde de stad reeds twee clubs, maar de energiedrankfabrikant besloot een geheel nieuwe club op te richten onder de naam RB Leipzig. De afkorting staat voor RasenBallsport, aangezien het in Duitsland verboden is om bedrijfsnamen op te nemen in een clubnaam. Een uitzondering geldt voor clubs die in een ver verleden op die wijze werden opgericht, waaronder Bayer Leverkusen.

RB Leipzig hoefde niet helemaal onderaan de ladder van het Duitse voetbal te beginnen. Red Bull nam de licentie over van vijfdeklasser SSV Markranstädt en verhuisde in 2010 naar het Zentralstadion, dat inmiddels de naam Red Bull Arena draagt. De missie van Die Roten Bullen was duidelijk: zo snel mogelijk doorstoten naar de Bundesliga om het voetbal in Oost-Duitsland weer op de kaart te zetten. In het debuutseizoen werd RB Leipzig meteen kampioen op het vijfde niveau.

In het tweede seizoen speelde RB Leipzig in de Regionalliga. Vanaf het begin draaide de club mee in de top van deze competitie, maar de club had drie seizoenen nodig om de 3. Liga te bereiken. Gesteund door Red Bull ging het daarna van een leien dakje. In het seizoen 2013-2014 werd meteen promotie afgedwongen naar de Tweede Bundesliga en ook in die divisie lukte het om in rap tempo (twee seizoenen) te promoveren. In zeven jaar was de missie van RB Leipzig bereikt: een Bundesliga-status te bemachtigen.

Vanzelfsprekend was de honger van RB Leipzig nog niet gestild. Ook in de Bundesliga wilde het team hoge ogen gooien en dat lukte vrij probleemloos. In het eerste Bundesliga-seizoen (2016-2017) eindigden Die Roten Bullen meteen als tweede achter het ongenaakbare Bayern München. In 2018 volgde een dip door als zesde te eindigen, vooralsnog de laagste klassering uit de clubgeschiedenis, maar daarna eindigde het telkens in de topvier van Duitsland. In 2022 en 2023 werd wel de DFB-Pokal gewonnen, waar de Duitse Supercup in 2023 eveneens werd bemachtigd.

RB Leipzig geldt als een van de meest gehate voetbalclubs van Duitsland. Dat heeft de club vooral te danken aan de inbreng van Red Bull. Een groot aantal supportersgroepen in het land heeft veel moeite met het commerciële beleid van de club uit Leipzig, met tal van protestacties als resultaat.


Xavi Simons (Pro Shots)

Nederlandse inbreng

In de zomer van 2021 maakte Brian Brobbey transfervrij de overstap van Ajax naar RB Leipzig. De bonkige spits arriveerde geblesseerd in Duitsland en kwam tijdens de eerste seizoenshelft ook maar weinig in actie (252 speelminuten over een totaal van veertien officiële wedstrijden). Brobbey keerde in januari 2022 op huurbasis terug naar Ajax, dat hem in de daaropvolgende zomer voor zo’n zestien miljoen euro terugkocht.

Xavi Simons maakte in de zomer van 2023 op huurbasis de overstap naar RB Leipzig.

Laatste update: 12 augustus 2023

Populaire spelers RB Leipzig

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie