RB Leipzig

Leipzig

Prijzenkast

2x DFB-Pokal

1x Regionalliga Nordost

dfl supercup

1x Duitse Supercup

Het laatste nieuws over RB Leipzig

RB Leipzig is een Duitse voetbalclub uit Leipzig. Thuiswedstrijden van Die Roten Bullen worden afgewerkt in de Red Bull Arena.

  • RB Leipzig werd in 2009 opgericht door Red Bull
  • De Red Bull Arena geldt als thuisbasis
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Roten Bullen’
  • RB Leipzig won de DFB-Pokal tweemaal
  • In Duitsland is de club zeer gehaat

Meest controversiële voetbalclub van Duitsland

Na de Tweede Wereldoorlog viel het verslagen Duitsland uit elkaar. De Sovjet-Unie bezette een deel van het land, waardoor de Duitse Democratische Republiek (DDR) ontstond. Deze regio werd in de volksmond ook wel aangeduid als Oost-Duitsland. Clubs als FC Sachsen Leipzig en Lokomotive Leipzig behoorden tot succesvolle clubs, maar na de val van de Berlijnse muur veranderden de verhoudingen. Oost- en West-Duitsland kwamen weer samen en daarmee ook de voetbalcompetities. Na deze samensmelting raakten de clubs uit Leipzig op een zijspoor.

In de 21ste eeuw besloot energiedrankfabrikant Red Bull een deel van het budget aan te wenden voor de sport. Zo ontwikkelde men een Formule 1-team, maar ook besloot men in verschillende landen voetbalteams uit de grond te stampen. Leipzig kreeg namens Duitsland de eer om als decor te funferen. Red Bull had de mogelijkheid om één van de twee bestaande voetbalclubs in de stad over te nemen, maar besloot een geheel nieuwe voetbalclub te starten: RB Leipzig was op 19 mei 2009 een feit.

Duitsland telt een aantal voetbalteams met een bedrijfsnaam in de clubnaam, waaronder Bayer Leverkusen. Voor die clubs geldt een uitzonderingspositie. RB Leipzig kreeg daarentegen geen permissie om de naam Red Bull in de naam te plaatsen, waardoor de afkorting officieel voor RasenBallsport staat.

De start van RB Leipzig

Red Bull wist in 2009 de licentie van de Duitse vijfdeklasser SSV Markranstädt over te nemen. De nieuwe voetbalclub hoefde daardoor niet helemaal op nul te beginnen. In het eerste seizoen fungeerde het stadion van Markranstädt als onderkomen, maar in 2010 verhuisde de club naar het Zentralstadion. Deze thuishaven werd al snel omgeturnd tot Red Bull Arena. RB Leipzig stelde een ambitieus doel: binnen tien jaar doorstoten naar de Bundesliga. Op dat moment was er geen enkele club uit Oost-Duitsland actief in de hoogste divisie van Duitsland.

In het debuutseizoen (2009-2010) speelde RB Leipzig onder meer de stadsderby tegen Lokomotive Leipzig. Ondanks het lage niveau kwamen er maar liefst 11.486 supporters opdagen. De inwoners hadden aanvankelijk moeite met de opkomst van de Red Bull-club, waardoor het merendeel aan de kant van Lokomotive stond. Het succes van RB Leipzig zorgde langzaamaan voor een kentering. De nieuwste voetbalclub van de stad kroonde zich meteen tot kampioen van de Bezirkliga Leipzig.

Opmars naar de Bundesliga

Het kampioenschap van 2010 bezorgde RB Leipzig een plaats in de Regionalliga Nord. Op het vierde niveau van Duitsland draaide men opnieuw bovenin mee, maar in de eerste twee seizoenen resulteerde dat niet in promotie (respectievelijk vierde en derde). In het seizoen 2013-2014 veranderde de opzet van de Regionalliga. Die Roten Bullen kroonden zich overtuigend tot kampioen door concurrent FC Carl Zeiss Jena op veertien punten achterstand te zetten, maar dit volstond niet meer automatisch voor promotie. Hiervoor moest men eerst in de play-offs afrekenen met Sportfreunde Lotte, de winnaar van de Regionalliga West. Deze missie slaagde.

In de 3. Liga draaide RB Leipzig vanaf het begin als een tierelier. Als nummer twee achter 1. FC Heidenheim promoveerde de ambitieuze club in 2014 naar de Tweede Bundesliga. Deze promotie hing enige tijd aan een zijden draadje, omdat de DFL (Deutsche Fussball Liga) de proflicentie niet meteen wilde toekennen. RB Leipzig voldeed uiteindelijk alsnog aan de voorwaarden door het clublogo aan te passen en aanpassing van de structuur van de club te garanderen.

Het Tweede Bundesliga-verblijf bleef beperkt tot twee jaar. In het seizoen 2014-2015 eindigden Die Roten Bullen op de vijfde plaats, maar in mei 2016 verzekerde de club zich wel degelijk al van een Bundesliga-status. Achter kampioen SC Freiburg eindigde de club op de tweede plaats en promoveerde zodoende rechtstreeks naar de hoogste divisie van Duitsland. In slechts zeven jaar promoveerde RB Leipzig maar liefst vier keer.

Timo Werner (RB Leipzig)
Timo Werner in actie voor RB Leipzig (Pro Shots)

Topclub in Duitsland

RB Leipzig debuteerde op 28 augustus 2016 met een 2-2 gelijkspel tegen TSG 1899 Hoffenheim in de Bundesliga. In de daaropvolgende wedstrijden rekende de ambitieuze club af met respectievelijk Borussia Dortmund (1-0) en Hamburger SV (0-4). Hoofdtrainer Ralph Hasenhüttl had het sowieso goed voor elkaar. Met spelers als Emil Forsberg, Naby Keïta, Yussuf Poulsen, Marcel Sabitzer, Dayot Upamecano en Timo Werner bleef RB Leipzig maar liefst dertien Bundesliga-duels ongeslagen. Pas op 10 december 2016 verloor de nieuwkomer voor het eerst een Bundesliga-duel (1-0 bij FC Ingolstadt 04).

In het seizoen 2016-2017 draaide RB Leipzig meteen mee in de top van de Bundesliga. Het team van Hasenhüttl stond zelfs enige tijd bovenaan, maar zag Bayern München uiteindelijk een groot gat slaan (vijftien punten). Met een tweede plaats ging het debuutseizoen in de hoogste divisie desalniettemin als succesvol de boeken in. RB Leipzig plaatste zich daarmee voor de groepsfase van de Champions League. In het tweede seizoen zakte de club af naar plek zes, maar tussen 2018 en 2023 eindigde men steevast in de topvier van Duitsland.

RB Leipzig won in 2022 de eerste trofee op het hoogste niveau. Die Roten Bullen rekenden in de finale van de DFB-Pokal af met SC Freiburg (na strafschoppen). Een jaar later prolongeerden de Oost-Duitsers dit succes door de bekerfinale tegen Eintracht Frankfurt eveneens in eigen voordeel te beslissen (2-0). RB Leipzig won in 2023 eveneens de DFL-Supercup na een afgetekende zege op Bayern München (0-3). Dani Olmo maakte een hattrick in deze wedstrijd.

RB Leipzig wint de DFB-Pokal (2023)
Emil Forsberg toont de DFB-Pokal van 2023 (Pro Shots)

Rivaliteit

Stadgenoot 1. FC Lokomotive Leipzig en Dynamo Dresden staan bekend als de grootste rivalen van RB Leipzig. Die Roten Bullen zijn ook buiten de eigen regio niet populair. Duitse voetbalsupporters verzetten zich tegen grote overnames van voetbalclubs, maar de Red Bull-strategie valt wel binnen de reglementen. Bij onderlinge wedstrijden maken de rivaliserende supportersgroepen hun mening regelmatig duidelijk met spandoeken en hatelijke spreekkoren.

RB Leipzig is zelfs uitgegroeid tot de meest gehate voetbalclub van Duitsland. Die status heeft men overgenomen van Bayern München.


Europees voetbal

RB Leipzig debuteerde in het seizoen 2017-2018 als Champions League-deelnemer op het Europese podium. De voetbaltrots van Red Bull moest in de groepsfase genoegen nemen met een derde plaats achter Besiktas en FC Porto. Die Roten Bullen kwalificeerden zich daarmee voor de knock-outfase van de Europa League. Hierin rekende de Bundesliga-formatie af met Napoli en Zenit Sint-Petersburg, maar in de kwartfinale bleek Olympique Marseille over twee duels een maatje te groot (1-0 thuis, 5-2 uit).

In het seizoen 2018-2019 presteerde RB Leipzig teleurstellend door al in de groepsfase van de Europa League te sneuvelen. Het daaropvolgende seizoen was daarentegen een voltreffer te noemen. De Duitsers kroonden zich tot groepswinnaar in de Champions League, waarna Tottenham Hotspur en Atlético Madrid over de knie gingen. Uiteindelijk bleek de halve finale van het miljoenenbal het eindstation. In Lissabon verloor men met 0-3 van Paris Saint-Germain.

RB Leipzig sneuvelde in 2021, 2023 en 2024 telkens in de achtste finale van de Champions League. In het seizoen 2021-2022 werd de club veroordeeld tot Europa League-voetbal, maar dat leverde wel opnieuw een halve finale-ticket op. Het Schotse Rangers FC blokkeerde de eerste Europese finale voor de Duitsers.


Xavi Simons (RB Leipzig)
Xavi Simons viert een treffer van RB Leipzig (Pro Shots)

Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van RB Leipzig gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Brian Brobbey2021-2022
Xavi Simons2023-heden

Het stadion

De Red Bull Arena fungeert sinds 2010 als thuishaven van RB Leipzig. Het stadion heeft een capaciteit van 47.069 plaatsen. Al voor het ontstaan van Die Roten Bullen rolde de bal op deze locatie, dat destijds nog bekend stond als Zentralstadion. Dat onderkomen dateerde uit 1956 en was in die tijd het grootste voetbalstadion van Duitsland met een capaciteit van 100.000 plaatsen.

In de periode 2000-2004 maakte het oude Zentralstadion plaats voor een gloednieuw onderkomen. Deze nieuwbouw kon plaatsvinden dankzij de keuze voor Leipzig als WK-speelstad in 2006. Drie jaar later werd RB Leipzig opgericht, dat zich uiteindelijk op deze locatie vestigde. Ook Sachsen Leipzig (in 2009 failliet verklaard) en opvolger Chemie Leipzig maakten eerder gebruik van dit stadion.


Veelgestelde vragen over RB Leipzig

Wanneer is RB Leipzig opgericht?

Op 19 mei 2009

Wat is het adres van de Red Bull Arena?

Red Bull Arena
Am Sportforum 3, 04105 Leipzig
Duitsland

Wat is de capaciteit van de Red Bull Arena?

47.069 plaatsen

Wat is de website van RB Leipzig?

Klik hier om RB Leipzig online te bezoeken

Waar kan ik RB Leipzig vinden op sociale media?

RB Leipzig is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 25 maart 2024

Populaire spelers RB Leipzig

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie