Loïs Openda

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Loïs Openda

Loïs Openda is een Belgische aanvaller van beroep. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van het Franse RC Lens naar het Duitse RB Leipzig.

• Openda speelt momenteel voor RB Leipzig
  • In de zomer van 2023 werd de aanvaller overgenomen van RC Lens
  • Hij speelde eerder voor Club Brugge en Vitesse
  • Openda werd in België landskampioen
  • In 2022 debuteerde hij als A-international van België

Clubcarrière

Ikoma Loïs Openda werd op 16 februari 2000 geboren in het Belgische Luik. De aanvaller speelde zich via Patro-Othee FC en RFC Liége in de kijker bij Standard Luik, waar hij werd opgenomen in de jeugdopleiding. Op vijftienjarige leeftijd verdiende Openda een overstap naar de academie van Club Brugge. Bij laatstgenoemde club tekende hij zijn eerste profcontract.

Club Brugge

Openda maakte op 10 augustus 2018 zijn debuut in de hoofdmacht van Club Brugge. In de met 3-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen KV Kortrijk viel de aanvaller tien minuten voor tijd in voor Jelle Vossen. Deze wedstrijd werd overigens beslist door Arnaut Danjuma, die twee van de drie doelpunten voor zijn rekening wist te nemen. In zijn debuutseizoen voor de Belgische topclub noteerde hij 28 officiële wedstrijden en vier doelpunten.

In het seizoen 2019-2020 behoorde Openda opnieuw tot de wedstrijdselectie van Club Brugge. De aanvaller bewees zichzelf geen dienst door als invaller een rode kaart te pakken tegen Sint-Truiden, maar dat seizoen kwam hij nochtans tot een respectabel aantal van 25 wedstrijden. Met één doelpunt bleef zijn bijdrage aan het kampioenschap beperkt. Om die reden werd er een andere oplossing gezocht.

Vitesse

In de zomer van 2020 werd Openda door Club Brugge ondergebracht bij Vitesse. De aanvaller scoorde niet in zijn eerste drie Eredivisie-wedstrijden, maar daarna raakte de Belg op stoom. In oktober 2020 maakte hij de winnende treffer in de thuiswedstrijd tegen PSV (2-1) en ook in de drie daaropvolgende wedstrijden wist hij een doelpunt mee te pikken. Met tien doelpunten in 33 competitiewedstrijden liet Openda zich gelden in zijn debuutseizoen.

Imponeren deed Openda ook in de TOTO KNVB Beker. Hij trof doel in drie van de vijf bekerwedstrijden, waaronder de gelijkmaker in de bekerfinale tegen Ajax. Vitesse leek dankzij diens treffer af te stevenen op een verlenging, maar vlak voor tijd besliste David Neres de wedstrijd in Amsterdams voordeel. Vitesse moest daardoor genoegen nemen met een voorronde Conference League-ticket door de fraaie vierde plaats in de Eredivisie.

Openda werd ook in het seizoen 2022-2023 uitgeleend aan Vitesse. Met 24 doelpunten in vijftig wedstrijden werd de spits dit seizoen nóg belangrijker voor de Arnhemmers. Achttien doelpunten maakte de Belg in de Nederlandse Eredivisie, maar ook internationaal pikte hij zijn treffers mee. Vitesse werd in de achtste finale van de Conference League uitgeschakeld door de latere winnaar AS Roma.

(Pro Shots)

RC Lens

Vitesse had Openda graag langer behouden, maar de Belg voelde zelf meer voor een grotere uitdaging. In de zomer van 2022 werd de spits voor zo’n 8,5 miljoen euro door Club Brugge doorverkocht aan RC Lens. Tussen de derde en zesde speelronde van het Ligue 1-seizoen wist hij telkens een doelpunt mee te pikken. In zijn debuutseizoen maakte Openda meteen twee hattricks, waaronder eentje binnen vier minuten en dertig minuten tegen Clermont-Foot (een Ligue 1-record). Tussendoor wist hij ook nog bij te dragen aan de 3-1 zege op Paris Saint-Germain.

Openda beleefde een productief debuutseizoen bij RC Lens met 21 doelpunten in 42 officiële wedstrijden. Hij hielp zijn team daarmee aan een tweede plaats in de Ligue 1, net achter Paris Saint-Germain. De Belg bekroonde dit seizoen met een fraaie transfer naar RB Leipzig. Beide clubs kwamen een transfersom overeen van veertig miljoen euro, exclusief bonussen.

RB Leipzig

RB Leipzig bekroonde het debuut van Openda op 12 augustus 2023 met het winnen van de DFL-Supercup. Tegen landskampioen Bayern München werd een 0-3 overwinning behaald. Scoren deed de spits nog niet, maar dat lukte hem een week later wel in de Bundesliga-wedstrijd tegen Bayer Leverkusen (3-2 nederlaag). Gaandeweg het seizoen 2023-2024 bewees de Belg steeds vaker zijn waarde voor het elftal.

Interlandcarrière

Openda werd in 2022 voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg van België. Vanwege een bij Jong België opgelopen schorsing mocht de aanvaller niet in actie komen tijdens de Nations League-wedstrijd tegen het Nederlands elftal, maar op 8 juni 2022 mocht hij alsnog debuteren in de thuiswedstrijd tegen Polen. Het werd een droomdebuut. De Rode Duivels zegevierden met 6-1 en zelf pikte hij meteen een doelpunt mee als invaller.

(Pro Shots)

In de laatste test in aanloop naar het WK van 2022 scoorde Openda tegen tegen Egypte. België verloor deze oefeninterland met 1-2 en dat bleek een voorbode, aangezien het team met vier punten werd uitgeschakeld in de groepsfase van het wereldkampioenschap. Zijn bijdrage in Qatar bleef beperkt tot een invalbeurt van twaalf minuten tegen Canada (1-0 overwinning).

Laatste update: 13 februari 2024