Clermont Foot

Clermont-Ferrand

Prijzenkast

2x Championnat National

Het laatste nieuws over Clermont Foot

Clermont Foot 63 is een Franse voetbalclub uit Clermont-Ferrand. Thuiswedstrijden van Les Lanciers worden afgewerkt in het Stade Gabriel-Montpied.

  • Clermont Foot werd opgericht in 1911
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stade Gabriel Montpied
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Lanciers’
  • In 2014 stelde Clermont Foot een vrouwelijke trainer aan

Als kleinduimpje naar de Ligue 1

Clermont Foot werd in 1911 opgericht als Stade Clermontois. In de beginjaren speelde de club geen rol van betekenis, maar in het seizoen 1945-1946 liet men zich voor het eerst gelden. Het team verraste door de halve finale van de Coupe de France te bereiken door achtereenvolgens FC Gueugnon, SC Aniche, US Vésinet en Girondins de Bordeaux uit te schakelen. Op 27 april 1946 bleek de latere bekerwinnaar Lille OSC duidelijk een maatje te groot (7-1).

In 1947 raakte Stade Clermontois de professionele status kwijt door financiële problemen. Pas in 1966 werd deze status in ere hersteld. In 1984 fuseerden Stade-Clermontois en AS Montferrand tot Clermont-Ferrand Football Club, waarna het team terecht kwam in de derde divisie van Frankrijk. Later werd de club omgedoopt tot Clermont Foot Auvergne 63.

Grote bekerstunt

Aan het begin van de jaren negentig was Clermont Foot Auvergne 63 te bewonderen op het vijfde niveau van Frankrijk. Als vierdedivisionist zorgde de club in het seizoen 1996-1997 voor een grote stunt in de Coupe de France. Het team wist onderweg een aantal aansprekende clubs uit te schakelen, waaronder Paris Saint-Germain (na strafschoppen). Ook OGC Nice worstelde in de kwartfinale met de manschappen uit Clermont-Ferrand, maar uiteindelijk moest de stuntploeg na verlenging buigen (1-2). Zij wonnen uiteindelijk ook de Franse beker.

Clermont Foot Auverngne 63 maakte een uitstekende ontwikkeling door. In een tijdsbestek van dertien jaar promoveerde de club van het vijfde niveau naar de Ligue 2. Op het tweede niveau van Frankrijk had de club uit midden-Frankrijk het lastig. In het seizoen 2004-2005 volstond een achttiende plaats ternauwernood voor lijfsbehoud, maar in het daaropvolgende seizoen werd dat ook een degradatieplaats. Clermont Foot degradeerde na vier seizoenen weer naar het Championnat National.

Slechts één seizoen had de club nodig om een terugkeer in de Ligue 2 af te dwingen. Het kampioenschap in het Championnat National gaf de club vleugels met een aantal subtop-klasseringen als beloning. In juni 2013 werd de naam aangepast in Clermont Foot 63. Het bestuur van Les Lanciers zorgde in het seizoen 2014-2015 voor een verrassing door Corinne Diacre aan te stellen. Niet eerder stond een club uit het Franse profvoetbal onder leiding van een vrouw. Aanvankelijk koos men al voor Helena Costa, maar zij besloot alsnog in te gaan op een ander aanbod.

Promotie naar de Ligue 1

Diacre leidde Clermont Foot tussen 2014 en 2017. In totaal stond zij 133 officiële wedstrijden voor de groep (49 overwinningen en 38 gelijke spelen). De voormalig international van de Franse vrouwenploeg werd in 2017 opgevolgd door Pascal Gastien. Laatstgenoemde leidde Clermont Foot in het seizoen 2020-2021 naar de tweede plaats in de Ligue 2, waardoor de club voor het eerst in de geschiedenis promoveerde naar de hoogste divisie van Frankrijk.

Clermont Foot schoot uitstekend uit de startblokken met overwinningen op Girondins de Bordeaux (0-2) en Troyes (2-0). Ook Olympique Lyon (3-3) en FC Metz (2-2) beten zich stuk op de Ligue 1-debutant. Pas op 11 september verloor de ploeg van Gastien voor het eerst een competitiewedstrijd, maar gezien de tegenstander (Paris Saint-Germain) mocht dat geen verrassing heten. Clermont Foot sloot het seizoen 2021-2022 af met een zeventiende plaats op de ranglijst. Die klassering volstond voor lijfsbehoud.

Spelers Clermont Foot juichen
Juichende spelers van Clermont Foot (Pro Shots)

In het seizoen 2022-2023 overtrof Clermont Foot alle verwachtingen door als achtste te eindigen in de Ligue 1. Op de slotdag zorgde de club voor een stunt door met 2-3 te winnen bij landskampioen Paris Saint-Germain.

Rivaliteit

Clermont Foot heeft geen uitgesproken aartsrivaal. Op de kaart liggen Clermont-Ferrand en Lyon weliswaar relatief dicht op elkaar, maar alsnog is er een afstand van honderdvijftig kilometer tussen beide steden. Bovendien hebben de wedstrijden met Olympique Lyon nog te weinig historische lading.


Nederlandse invloed

Sinds de oprichting speelde er nog nooit een Nederlander voor Clermont Foot.


Het stadion

Clermont Foot speelt sinds 1995 in het Stade Gabriel-Montpied. Het ontwerp van het stadion was gebaseerd op Thomond Park in het Ierse Limerick, dat overigens vooral als decor fungeert voor rugby. Het onderkomen van Les Lanciers bestaat één grote tribune en en aantal kleine tribunes. Op dit moment telt het Stade Gabriel-Montpied een capaciteit van circa 10.800 plaatsen, maar in 2023 is men begonnen met een uitbreiding naar 17.230 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Clermont Foot

Wanneer is Clermont Foot opgericht?

In 1911 (als Stade Clermontois)

Wat is het adres van het Stade Gabriel-Montpied?

Stade Gabriel-Montpied
Rue Robert Lemoy, 63100 Clermont-Ferrand
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade Gabriel-Montpied?

10.800 plaatsen

Wat is de website van Clermont Foot?

Klik hier om Clermont Foot online te bezoeken

Waar kan ik Clermont Foot vinden op sociale media?

Clermont Foot is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 11 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie