FC Metz

Metz

Prijzenkast FC Metz

4x Ligue 2

coupe de france logo

2x Coupe de France

2x Coupe de la Ligue

Het laatste nieuws over FC Metz

FC Metz is een Franse voetbalclub uit Metz. Thuiswedstrijden van Les Grenats worden afgewerkt in het Stade Saint-Symphorien.

  • FC Metz werd in 1932 opgericht als fusieclub
  • Het Stade Saint-Symphorien is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Les Grenats’
  • FC Metz won de Coupe de France en Coupe de la Ligue tweemaal
  • Het team werd viermaal kampioen in de Ligue 2

FC Metz in nationaal clubverband

FC Metz ontstond op 12 februari 1912 als SpVgg 1912 Metz. In die tijd maakte de stad nog deel uit van het Duitse Keizerrijk. De club werd overigens opgericht aan de hand van een fusie tussen drie lokale teams (Metzer SpVgg, FC Metis Metz en FC Alte Herren Metz). Na de Eerste Wereldoorlog viel de regio weer in Franse handen, waardoor alle Duitse clubs werden ontbonden. Dit leidde in 1919 tot een heroprichting onder de naam Cercle Athlétic Messin.

Tijdens het seizoen 1919-1920 speelde CA Messin in de Division d’Honneur – Lorraine. De club maakte een uitstekende indruk door zowel het kampioenschap van 1920, 1921, 1922, 1924, 1926, 1927, 1929 als 1931 binnen te slepen. Aan het begin van de jaren dertig maakte ook AS Metz een sterke indruk, maar uiteindelijk besloot men de krachten te bundelen. Dit leidde in april 1932 tot een fusie onder de naam FC Metz.

Opnieuw in Duitse handen

In 1932 ging in Frankrijk het eerste officiële kampioenschap van start. FC Metz behoorde tot de eerste deelnemers, maar degradereerde in het debuutseizoen meteen naar de Division 2. Tijdens de jaren dertig stond de club enige jaren bekend als CS Metzaan, maar in 1936 koos men toch weer voor de oude variant. De afkorting ‘FC’ maakte in de jaren veertig echter plaats voor ‘FV’ (Fußball Verein), aangezien Nazi-Duitsland besloot om de regio opnieuw te annexeren.

Stade Saint Symphorien (FC Metz)
Het Stade Saint Symphorien (Pro Shots)

FV Metz moest tijdens de Tweede Wereldoorlog ook het profstatuut opgeven. De club speelde enige tijd in de Gauliga Westmark, maar door de concurrentie van 1. FC Kaiserslautern en FV Saarbrücken leidde dat niet tot succes. In 1945 kwam de oorlog ten einde, maar samen met RC Strasbourg stond de club wel voor een loodzware wederopbouw. Het was louter aan ingrijpen van de Franse voetbalbond (FFF) te danken dat dit in 1946 niet in degradatie resulteerde.

Geleidelijk kwam FC Metz weer op eigen benen te staan. In 1950 degradeerde de club weliswaar alsnog uit de Division 1, maar als runner-up achter Olympique Lyon keerde men al na één seizoen terug. Met een vijfde plaats beleefde het team een voortreffelijke comeback. Het bleek een uitschieter te zijn. In de volgende jaren ging het langzaam maar zeker bergafwaarts met de prestaties, waardoor men in 1958 toch weer afdaalde naar de Division 2.

Langdurig Division 1-verblijf

FC Metz wist in de jaren zestig tweemaal te promoveren. Het succes van 1961 resulteerde in een directe degradatie, maar de terugkeer in 1967 hield wel stand. Les Grenats vestigden zich zelfs voor een langere periode in de Division 1. Dit leidde in het seizoen 1968-1969 zelfs tot een derde plaats achter AS Saint-Étienne en Girondins de Bordeaux. In de volgende decennia eindigde Metz hoofdzakelijk in de middenmoot, met een paar uitschieters naar onder en boven.

Tussen 1984 en 1996 groeide FC Metz uit tot een ware cupfighter. Zowel in 1984 als 1988 wist men de Coupe de France te winnen, respectievelijk ten koste van AS Monaco (2-0 na verlenging) en FC Sochaux (na strafschoppen). De club won de Coupe de la Ligue eveneens in 1987 en 1996, met AS Cannes (2-1) en Olympique Lyon (na strafschoppen) als slachtoffers.

FC Metz wist in het seizoen 1997-1998 mee te strijden om de landstitel. Tot en met de slotdag ontstond een nek-aan-nekrace met RC Lens, maar de concurrent kroonde zich uiteindelijk tot landskampioen op basis van doelsaldo. Na afloop van dit seizoen vertrok een aantal belangrijke spelers bij de club. Dit leidde tot een sportieve inzinking en degradatie in 2002. Op dat moment had Metz 35 opeenvolgende Division 1-seizoenen in de benen.

Jojo-jaren

FC Metz keerde in 2003 alweer terug in de hoogste divisie dankzij een derde plaats in de Ligue 2. In 2007 wist men opnieuw na één seizoen te promoveren, met ditmaal zelfs een kampioenschap op zak. De club daalde in het volgende seizoen echter wéér af naar de tweede divisie van Frankrijk. Ditmaal bleek de klap groter. Metz draaide in de beginjaren nog wel mee in de subtop, maar viel daarna ver terug en degradeerde in 2012 zelfs naar de Championnat National.

Een tweede plaats in 2013 en een kampioenschap in 2014 brachten FC Metz in twee seizoenen terug op Ligue 1-niveau. Tussen de eliteclubs van Frankrijk schoot de instabiele club echter tekort. Dit leidde in 2015 (na één seizoen), 2018 (twee seizoenen) en 2022 (drie seizoenen) tot nieuwe degradaties naar de Ligue 2. In 2023 dwong men mede dankzij smaakmaker Georges Mikautadze een nieuwe promotie af. De Georgische aanvaller vertrok na dit succes naar Ajax, maar keerde begin 2024 alweer terug op het oude nest. Ondanks diens fraaie moyenne degradeerde Metz al na één seizoen door in de play-offs aan het kortste eind te trekken tegen AS Saint-Étienne.

Georges Mikautadze (FC Metz)
Een juichende Georges Mikautadze (Pro Shots)

Rivaliteit

RC Strasbourg is de aartsrivaal van FC Metz. Onderlinge wedstrijden worden ook wel betiteld als de Derby de l’Est. Er is eveneens sprake van rivaliteit jegens AS Nancy, met wie men de Derby Lorrain speelt.


FC Metz in Europees clubverband

FC Metz debuteerde in het seizoen 1968-1969 op het Europese strijdtoneel. De Franse formatie ging in de eerste ronde van de Jaarbeursstedenbeker meteen ten onder tegen Hamburger SV. Een jaar later sneuvelde men op hetzelfde moment door toedoen van Napoli. Les Grenats zorgden in het seizoen 1984-1985 voor een stunt door FC Barcelona uit de Europacup II te knikkeren, maar moest vervolgens zelf buigen voor Dynamo Dresden.

Tussen 1985 en 1998 was FC Metz actief in verschillende Europese clubtoernooien, maar verder dan de achtste finale van de UEFA Cup reikte men niet. Na de verloren Intertoto Cup-finale van 1999 tegen West Ham United was men überhaupt niet meer te bewonderen in welk toernooi dan ook.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van FC Metz gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Bep Bakhuys1937–1939 en 1945–1946
Anthony Musaba2022
Wim Suurbier1978-1979
Henk Vos1990-1991

Het stadion van FC Metz

Het Stade Saint-Symphorien is sinds 1923 de thuisbasis van FC Metz. Het onderkomen van Les Grenats grenst aan Franse autosnelweg A31 en biedt plaats aan dertigduizend supporters. Lange tijd was er sprake van open hoeken, maar de club heeft besloten om ook hier tribunes neer te zetten. De oudere tribunes staan bekend als sfeervol doch stijl.


Veelgestelde vragen over FC Metz

Wanneer is FC Metz opgericht?

Op 12 februari 1912

Wat is het adres van het Stade Saint-Symphorien?

Stade Saint-Symphorien
3 Boulevard Saint-Symphorien, 57050 Longeville-lès-Metz
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade Saint-Symphorien?

30.000 plaatsen

Wat is de website van FC Metz?

Klik hier om FC Metz online te bezoeken

Waar kan ik FC Metz vinden op sociale media?

FC Metz is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Populaire spelers FC Metz

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie