FC Metz

Metz

Prijzenkast

4x Ligue 2

coupe de france logo

2x Coupe de France

2x Coupe de la Ligue

Het laatste nieuws over FC Metz

FC Metz is een van de oudste profclubs van Frankrijk. De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stade Saint-Symphorien, dat een capaciteit van 26.700 plaatsen telt.

  • FC Metz werd in 1932 opgericht als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stade Saint-Symphorien
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Grenats’
  • FC Metz won de Coupe de France en Coupe de la Ligue elk tweemaal
  • Het team werd viermaal kampioen in de Ligue 2

Rijke geschiedenis, maar ultieme glorie ontbreekt

FC Metz werd opgericht in 1932 dankzij een fusie tussen Cercle Athlétic Messin en AS Metz. In het oprichtingsjaar stonden Les Grenats, zoals de bijnaam van de club luidt, aan de basis van de oprichting van de Franse voetbalcompetitie (de huidige Ligue 1). Het debuut op het hoogste podium bleek geen succes: Metz degradeerde meteen door als voorlaatste te eindigen.

In 1934 kreeg de fusieclub een nieuwe naam: CS Metzaan. In 1936 nam men opnieuw de naam FC Metz aan, al moest men gedurende Tweede Wereldoorlog enige tijd genoegen nemen met Fußball Verein Metz door de annexatie van de regio door nazi-Duitsland. Als gevolg van de oorlogsperikelen moest Metz bovendien het profstatuut opgeven en werd het team ondergebracht in de Gauliga Westmark.

Bijna landskampioen

FC Metz speelde in de twintigste eeuw veelvuldig op het hoogste niveau van Frankrijk. Alleen in de jaren vijftig en zestig moest de club enige jaren doorbrengen in de tweede divisie, maar na de promotie van 1967 werd de club lange tijd een vaste waarde. Metz verbleef tot 2002 in de Ligue 1 en wist zelfs een aantal seizoenen mee te draaien in de Franse top. In 1998 was de landstitel binnen handbereik, maar op doelsaldo ging RC Lens er met het kampioenschap vandoor.

De landstitel ontbreekt nog altijd op de erelijst van FC Metz. In de 21ste eeuw is de Ligue 1-status zelfs niet meer vanzelfsprekend te noemen. Er is sprake van stuivertje wisselen sinds de degradatie van 2002, waarbij de club in het seizoen 2012-2013 zelfs even afdaalde naar het derde niveau. FC Metz promoveerde deze eeuw al zes keer, waarvan driemaal als kampioen van de Ligue 2. Die prijs staat in totaal vier keer op de erelijst, naast tweemaal de Coupe de France (1984 en 1988) en tweemaal de Coupe de la Ligue (1987 en 1996).


Europees voetbal

Tot en met 1999 was FC Metz regelmatig te bewonderen in de Europese clubtoernooien. De Fransen debuteerden in de jaren zestig in de Jaarbeursstedenbeker, maar zowel Hamburger SV (1968) als Napoli (1969) bleek al in de eerste ronde te sterk. FC Metz keerde in 1984 met een knal terug in Europa. Het team slaagde erin om FC Barcelona uit te schakelen dankzij een 1-4 zege in Catalonië, maar het Europacup II-avontuur eindigde in de daaropvolgende ronde door toedoen van Dynamo Dresden.

FC Metz speelde ook in het seizoen 1988-1989 in de Europacup II, waarin Anderlecht al meteen de baas bleek. In de UEFA Cup mocht het team viermaal meedraaien. Hierin werd de Franse formatie uitgeschakeld door Hajduk Split (1985-1986), Newcastle United (1996-1997), Karlsruher SC (1997-1998) en Rode Ster Belgrado (1998-1999). FC Metz was in 1999 dicht bij een nieuwe deelname, maar de Intertoto-finale tegen West Ham United ging over twee duels verloren.


Nederlanders in Metz

In de loop der jaren heeft een beperkt aantal Nederlanders het shirt van FC Metz gedragen. Wim Suurbier is de grootste naam uit dit rijtje, maar ook Beb Bakhuys, Henk Vos en Anthony Musaba zal bij menigeen een belletje doen rinkelen.

Laatste update: 19 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie