West Ham United

Londen

Prijzenkast

3x FA Cup

2x Championship

1x Community Shield

1x Europacup II

1x Conference League

Het laatste nieuws over West Ham United

West Ham United is een Premier League-club uit het oosten van Londen. De club speelt sinds augustus 2016 in het Olympisch Stadion, de nieuwe thuishaven na een langdurig verblijf op het iconische Upton Park.

  • West Ham United werd in 1895 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Olympisch Stadion van Londen
  • De club maakte eerder furore in Upton Park
  • De bijnaam van West Ham United luidt ‘The Hammers’
  • Het team won zowel de Europacup II als de Conference League

Bouwen aan een nieuw tijdperk

West Ham United werd op 1895 opgericht als bedrijfsteam van Thames Ironworks and Shipbuilding Company. In de eerste jaren was de club actief onder de naam Thames Ironworks FC, maar in 1900 scheidde het zich af onder de naam West Ham United. Het huidige thuistenue van de Londenaren is corpsrood en blauw.

Al voor de naamswijziging werd West Ham United opgenomen in de Football League. The Hammers promoveerden in 1923 voor het eerst naar de hoogste divisie van Engeland om na negen seizoenen te degraderen. Pas in 1958 keerde West Ham United terug in de First Division, met ditmaal een verblijf van twintig seizoenen. In die periode eindigde het team nooit hoger dan plek zes, maar in 1964 werd wel het eerste grote succes behaald: Preston North End werd in de FA Cup-finale met 2-3 verslagen. Geoff Hurst, die in 1966 wereldfaam verwierf met een hattrick in de WK-finale, maakte één van de goals.

In de daaropvolgende decennia is West Ham United meermaals gepromoveerd en gedegradeerd. Het vooralsnog beste competitieresultaat uit de clubgeschiedenis werd bereikt in het seizoen 1985-1986. Achter Liverpool en Everton eindigden de Londenaren op een fraaie derde plaats. Overigens dateert het laatste verblijf van de club op het tweede niveau inmiddels van 2012. In dat jaar werd promotie naar de Premier League afgedwongen, met in 2021 en 2022 zelfs een prima klassering (zesde en zevende) als beloning.

De huidige prijzenkast van West Ham United telt geen landstitels, maar wel drie FA Cups (1964, 1975 en 1980). Ook heeft de Londense club de Europa Cup II (1965), de Intertoto Cup (1999) en de Conference League (2023) gewonnen. De Europese finale van 1965 werd een prooi ten koste van 1860 München: 2-0. Grote namen als Bobby Moore en Geoff Hurst zagen Alan Sealey een dubbelslag slaan op Wembley.


Nederlanders

Een beperkt aantal Nederlanders heeft het shirt van West Ham United gedragen: Raymond Atteveld, Jeroen Boere, Marco Boogers en Raimond van der Gouw.

Laatste update: 7 juni 2023

Meer nieuws over West Ham United

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie