Crystal Palace

Londen

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Crystal Palace

Crystal Palace is een Premier League-club uit de Engelse hoofdstad Londen. Op 10 september 1905 werd de club opgericht en sinds 1924 is het actief op Selhurst Park, dat ruim 25.000 plaatsen telt.

Crystal Palace speelde tot 1920 in de Southern Football League en werd nadien opgenomen in de Football League. De Eagles boekten meteen succes door de titel te pakken in de Third Division, maar vier jaar later werd men teruggeworpen. Crystal Palace degradeerde in 1958 zelfs naar de nieuwe Fourth Division. Een stevige opmars volgde in de jaren zestig met promoties in 1961, 1964 en 1969. Na het succes van 1969 speelde Palace vier seizoenen in de First Division, de voorloper van de Premier League.

In de jaren tachtig speelde Crystal Palace maar twee seizoenen in de hoogste afdeling van Engeland, maar sinds 1989 is de Londense club veelvuldig te bewonderen geweest in de Premier League. In 1991 werd de vooralsnog beste klassering ooit neergezet: een derde plaats. Helaas voor Crystal Palace leverde dat geen Europees voetbal op. Door het Heizeldrama in Brussel mochten Engelse clubs vijf seizoenen niet deelnemen aan de Europese clubtoernooien.

Frank de Boer was maar kort Palace-manager

Crystal Palace behoorde in de jaren negentig tot de oprichters van de Premier League. Vanzelfsprekend stond daar geen sportieve garantie tegenover, met als gevolg dat het team in 1993 degradeerde. Crystal Palace speelde ook in de seizoenen 1994-1995, 1997-1998 en 2004-2005 op het hoogste niveau. Pas na de promotie van 2013 lukte het de Londenaren eindelijk om zich structureel te handhaven, met relatief stabiele klasseringen in de middenmoot van de Premier League.

Nederlanders

Frank de Boer werd in de zomer van 2017 aangesteld als manager van Crystal Palace. De Nederlander moest de club van nieuw elan voorzien na het ‘betonvoetbal’ van Sam Allardyce, maar een desastreuze competitiestart (vier competitienederlagen) werden hem al meteen fataal. Roy Hodgson werd aangesteld als diens opvolger op Selhurst Park.

Crystal Palace telt anno 2022 één Nederlandse selectiespeler: Jaïro Riedewald. In het verleden speelden ook Jeroen Boere, Edgar Davids, Timothy Fosu-Mensah en Patrick van Aanholt voor de club.

Laatste update: 12 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie