Edgar Davids

Edgar Davids

Edgar Davids is een voormalig topvoetballer uit Nederland. De 74-voudig international van het Nederlands elftal speelde voor clubs als Ajax, AC Milan, Juventus, Internazionale en Tottenham Hotspur. Na zijn actieve voetbalcarrière ging hij verder als trainer.

  • Davids speelde voor clubs als Ajax, AC Milan, Juventus, Internazionale en Tottenham Hotspur
  • Voor het Nederlands elftal kwam hij tot 74 interlands
  • De middenvelder werd tijdens het EK van 1996 naar huis gestuurd
  • Davids won in 1995 de Champions League met Ajax
  • Zowel in Nederland als Italië veroverde hij de landstitel
  • In 2022 behoorde de oud-voetballer tot de technische staf van Oranje

Voetbalcarrière

Edgar Steven Davids zag op 13 maart 1973 het levenslicht in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin naar Nederland, waar hij op straat leerde voetballen. In clubverband trapte de middenvelder af in het shirt van amateurvereniging ASV Schellingwoude. Davids werd op jonge leeftijd tweemaal afgewezen na de talentendagen van Ajax, maar wist op dertienjarige leeftijd alsnog door te dringen tot de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

Davids maakte de weg naar de top niet eenvoudig. Als jeugdspeler van Ajax ontving hij regelmatig een rode kaart en daarnaast botste de middenvelder regelmatig met jeugdtrainers. “Het was een echt boeffie”, vertelde jeugdtrainer Dick de Groot in 2015 aan ELF Voetbal. “Hij ging altijd de discussie aan, legde zich nooit neer bij een bevel en wilde altijd weten waarom.” In het hoogste jeugdelftal betitelde een Ajax-trainer hem zelfs als onhandelbaar.

Doorbraak bij Ajax

Op achttienjarige leeftijd debuteerde Davids desondanks in de A-selectie van Ajax. Op 8 september 1991 liet trainer Louis van Gaal de middenvelder als basisspeler opdraven in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (5-1 zege). Dennis Bergkamp speelde in deze wedstrijd een hoofdrol door maar liefst vier keer te scoren. Davids scoorde in zijn eerste seizoen als profvoetballer zowel tegen Willem II als MVV Maastricht, maar de voornaamste waardering veroverde hij door fysiek spel te koppelen aan veel balveroveringen.

Davids bleef tot en met het seizoen 1995-1996 een vaste waarde in het shirt van Ajax. In deze periode boekte hij grote successen met de Amsterdamse club. Nationaal veroverde zijn team drie landstitels, twee bekers en vier supercups, maar ook nationaal mocht de oogst er zijn: één Champions League, één UEFA Cup, één Europese Supercup en de wereldbeker. Het voornaamste succes in Europa kwam in 1995 tot stand na een 1-0 overwinning op AC Milan. In de Champions League-finale stond Davids de volle negentig minuten binnen de lijnen.

Edgar Davids na de Champions League-winst met Ajax
Davids na de gewonnen Champions League-finale van 1995 (Pro Shots)

De sportbril

Voor Davids bleek 1995 een jaar met grote consequenties. Niet alleen zette hij zichzelf op de kaart met Ajax, maar de middenvelder onderging binnen de lijnen van het voetbalveld ook een grote verandering. Vanwege glaucoom (beschadiging van de oogzenuw) werd besloten om zijn hoornvlies te beschermen middels een sportbril. De rest van zijn carrière droeg Davids deze speciale bril steevast. Een logisch feit gezien de potentiële consequenties, aangezien onvoldoende behandeling kan leiden tot blindheid.

In 2016 vertelde Davids aan VICE: “Geloof me, het is veel moeilijker. Of die bril mij cool stond of niet, het bleef een praktisch ding. Ik had gewoon de keuze: stoppen of doorgaan met een bril op. En alles was functioneel. De kleur van die glazen bijvoorbeeld, die was zo oranje omdat dat goed werkte voor het contrast van de witte bal op het groen van het gras. Met voetbal was ik juist degene die op alle dingetjes ging letten, de 0,0001 procent waarin je het verschil kan maken. De bril was noodzaak, geen fashion.”

Vertrek naar AC Milan

Na 149 officiële wedstrijden (33 doelpunten) maakte Davids in de zomer van 1996 een transfervrije overstap naar AC Milan. Op 25 augustus maakte de middenvelder zijn debuut in de Supercoppa-wedstrijd tegen Fiorentina (1-2 nederlaag). Nog datzelfde jaar maakte Davids zijn eerste en tevens enige doelpunt in het shirt van de Rossoneri, in de Champions League tegen het Portugese FC Porto (1-1).

Davids liep op 23 februari 1997 een serieuze blessure op tegen Perugia (1-0 nederlaag). De middenvelder van AC Milan brak zijn rechterbeen op twee plaatsen. In zijn eerste seizoen voor de Serie A-formatie bleef hij daardoor steken op 24 officiële wedstrijden. Davids maakte op 31 augustus 1998 zijn rentree in de competitiewedstrijd tegen Piacenza (1-1), maar het lukte hem vervolgens niet om een vaste waarde te worden onder Fabio Capello. In december stonden er pas zeven wedstrijden achter zijn naam en dus besloot hij in te gaan op een aanbieding van Juventus.

Edgar Davids en Clarence Seedorf
In duel met Real Madrid-middenvelder Clarence Seedorf (Pro Shots)

Sterkhouder in Turijn

Juventus-trainer Marcelo Lippi liet Davids op 14 december 1997 debuteren in de uitwedstrijd tegen Piacenza (1-1). Hij ging na 73 minuten naar de kant ten faveure van Daniel Fonseca. De Nederlander veroverde een vaste basisplaats in Turijn, waar hij in 1998 meteen de Scudetto aan zijn erelijst mocht toevoegen. Davids won de landstitel in 2002 en 2003 nogmaals. Met De Oude Dame veroverde hij daarnaast tweemaal de Supercoppa Italiana (2002 en 2003) alsmede de Intertoto Cup (1999).

Davids speelde in totaliteit 235 wedstrijden in het shirt van Juventus (tien doelpunten). Dat aantal had hoger kunnen uitvallen. Deels door blessures en schorsingen als gevolg van gele/rode kaarten, maar in 2001 kreeg hij ook te maken met een dopingschorsing. Davids werd betrapt op het gebruik van nandrolon. De international werd voor een aantal maanden van de voetbalvelden verbannen. Meer spelers werden positief getest op dit middel, waaronder Jaap Stam en Frank de Boer.

De Nederlandse internationals voerden vooral vervuilde voedingssupplementen aan als oorzaak. Cees-Rein van den Hoogenband, clubarts van PSV, verklaarde destijds in de Volkskrant: “Dat De Boer en Davids bewust iets hebben gepakt sluit ik uit. Het is nu wel heel makkelijk om naar de medische staf van het Nederlands elftal te wijzen. De internationals van PSV, buiten Van Nistelrooij, zijn de afgelopen maanden allemaal gecontroleerd en bij hen is niks gevonden.”

Phillip Cocu, Edgar Davids en Ronaldinho
In gesprek met Phillip Cocu en Ronaldinho (Pro Shots)

Via Barcelona en Milaan naar Londen

Davids mocht in januari 2004 op huurbasis vertrekken naar FC Barcelona. Trainer Frank Rijkaard liet zijn landgenoot op 17 januari debuteren in de thuiswedstrijd tegen Athletic Bilbao (1-1). De middenvelder maakte op 1 februari zijn eerste en enige doelpunt in Catalaanse dienst, thuis tegen Albacete (5-0). In totaal werd er twintig keer een beroep gedaan op de huurling van Juventus. FC Barcelona wilde de samenwerking permanent maken, maar een akkoord tussen beide clubs bleef uit.

In de zomer van 2004 vertrok Davids wel degelijk bij Juventus. Hij koos voor een transfer naar competitiegenoot Internazionale, maar in Milaan speelde de Nederlander in het seizoen 2004-2005 ‘slechts’ 23 wedstrijden in alle competities (geen doelpunten). Om die reden bleef de samenwerking beperkt tot één seizoen. Davids maakte medio 2005 de overstap naar Tottenham Hotspur, maar na 44 wedstrijden (één doelpunt) hield hij het ook in Londen voor gezien.

Terugkeer bij Ajax

Op 30 januari 2007 ondertekende Davids een contract voor anderhalf jaar bij Ajax. Zijn officiële rentree maakte hij op 4 februari in de beladen thuiswedstrijd tegen Feyenoord, dat met 4-1 opzij werd gezet. Twee weken later scoorde de middenvelder in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2). Davids verzilverde op 6 mei van dat jaar de allesbeslissende strafschop in de bekerfinale tegen AZ. Ajax veroverde ten koste van de Alkmaarders ook het ticket voor de voorronde van de Champions League.

Edgar Davids (Ajax)
Terug in het shirt van Ajax (Pro Shots)

Ajax verspeelde in 2007 het kampioenschap aan PSV. De Amsterdammers boekten op de slotdag van het seizoen weliswaar een 0-2 zege op Willem II, maar de concurrent uit Eindhoven zegevierde met 5-1 tegen Vitesse. Op één doelpunt verschil kroonde PSV zich tot kampioenschap. Enkele maanden later kreeg Davids te maken met een nieuwe tegenslag. Een gebroken scheenbeen zette de middenvelder voor lange tijd buitenspel.

Pas op 13 januari 2008 maakte Davids in de thuiswedstrijd tegen AZ (6-1) zijn comeback. Later die maand botvierde de middenvelder zijn frustratie in de thuiswedstrijd tegen PSV (0-2 nederlaag) door in blessuretijd tegen een rode kaart aan te lopen. Davids speelde dat seizoen nochtans zeventien officiële wedstrijden, maar Ajax besloot zijn contract niet te verlengen. Hij hield enige tijd zijn conditie op peil bij AFC.

Afsluiten in Engeland

Davids keerde pas in augustus 2010 terug op de voetbalvelden. Hij sloot zich aan bij Championship-club Crystal Palace, maar na slechts zeven officiële wedstrijden leverde de middenvelder in november zijn contract in. De 37-jarige middenvelder, die per wedstrijd kreeg betaald, sprak op de clubwebsite desondanks van ‘een van de mooiste ervaringen uit mijn leven’.

In oktober 2012 zorgde Davids voor een schok. De voormalig topvoetballer sloot zich aan bij Barnet, dat onderaan stond in de Engelse League Two. Hij vierde zijn rentree als voetballer met een 4-0 overwinning op Northampton Town én een uitverkiezing tot Man of the Match. Na de 45ste speelronde stond zijn team even boven de degradatiezone, maar een 2-0 nederlaag tegen datzelfde Northampton betekende degradatie. Op doelsaldo viel het doek voor Davids en consorten.

Davids bleef ondanks de degradatie naar de Vanarama National League actief voor Barnet. De middenvelder speelde in het seizoen 2013-2014 met rugnummer 1, maar een succesverhaal bleef uit. Na zijn derde rode kaart in drie maanden (oktober-december 2013) beëindigde Davids zijn voetbalcarrière abrupt.

PeriodeClub
1991-1996Ajax
1996-1998AC Milan
1998-2004Juventus
2003-2004FC Barcelona
2004-2005Internazionale
2005-2007Tottenham Hotspur
2007-2008Ajax
2010Crystal Palace
2012-2014Barnet

Interlandcarrière

Davids, een voormalig jeugdinternational, debuteerde op 20 april 1994 in het Nederlands elftal. Bondscoach Dick Advocaat gunde de toenmalig Ajax-middenvelder de volledige speeltijd in de oefeninterland tegen Ierland (0-1 nederlaag). Deze ontmoeting maakte deel uit van de voorbereiding op het WK. De Haagse trainer deed in de daaropvolgende oefenwedstrijden geen beroep op Davids, die de eindronde in de Verenigde Staten op afstand moest volgen.

Naar huis gestuurd

Advocaat maakte in 1994 plaats voor Guus Hiddink. Op het EK van 1996 stond Davids in de basis tegen Schotland (0-0), maar mocht in de tweede groepswedstrijd tegen Zwitserland (2-0 zege) slechts invallen. “Er sluimerde al wat op de achtergrond”, vertelde Hiddink jaren later op NOS Langs de Lijn. “De spelers van Ajax hadden enorme successen gehad bij hun club, maar er was veel frustratie over hun contracten. Die frustratie kwam tijdens het EK naar boven. Dat ik Davids op de bank zette tegen Zwitserland versnelde dat proces denk ik.”

Davids uitte zijn frustratie over de reserverol via de media. Hiddink was hier niet van gediend en besloot de middenvelder nog voor de derde groepswedstrijd naar huis te sturen. Nederland bereikte nog wel de kwartfinale, maar de strafschoppenserie tegen Frankrijk bleek fataal. Uitgerekend Clarence Seedorf faalde vanaf de stip. De schlemiel van Oranje werd samen met Davids, Winston Bogarde, Patrick Kluivert en Michael Reiziger gerekend tot De Kabel. De donkere Ajax-spelers werden verantwoordelijk gehouden voor de onrust binnen de Oranje-selectie.

Edgar Davids (Oranje)
Edgar Davids in actie tegen Portugal (Pro Shots)

Finale blijft uit

Na het EK van 1996 ontstond vrede tussen Hiddink en Davids. De middenvelder keerde terug in de selectie van het Nederlands elftal, dat door zijn toedoen de kwartfinale van het WK 1998 bereikte. Ook Argentinië werd dankzij een wereldgoal van Dennis Bergkamp aan de zegekar gebonden. Nederland maakte het vervolgens ook Brazilië knap lastig, maar verspeelde een finaleplaats door in de strafschoppenserie onder de druk te bezwijken. De troostfinale tegen Kroatië ging eveneens verloren.

Nederland kwalificeerde zich niet voor het WK van 2002. In 2000 en 2004 was Nederland er wel bij op het EK, maar respectievelijk Italië (na strafschoppen) en Portugal (1-2) bleken in de halve finale te sterk. Davids draaide eveneens nog mee in de kwalificatiefase voor het WK van 2006. Op 12 oktober 2005 speelde de middenvelder echter zijn 74ste en laatste interland voor Oranje. Hij maakte zes doelpunten als A-international.


Trainerscarrière

De voetbalcarrière van Davids kwam in december 2013 ten einde. De middenvelder combineerde het spelen voor Barnet met zijn rol als coach. In januari 2014 besloot de Nederlander permanent af te zwaaien bij de Engelse voetbalclub.

Commissaris van Ajax

Davids was in 2011 al toegetreden tot de raad van commissarissen van Ajax. Johan Cruijff behoorde eveneens tot het toezichtsorgaan van de Amsterdamse club. Davids onthulde datzelfde jaar tegenover de NOS dat er normen werden overschreden. “Soms gaat men over de schreef, tot racistisch aan toe. Ook binnen de raad van commissarissen. Ik ben daar van geschrokken”, verklaarde de voormalig Oranje-international. Davids kwam lijnrecht tegenover Cruijff te staan en dat leidde in 2012 tot het uiteenvallen van de rvc van Ajax.

Assistent-trainer

In maart 2014 werd Davids toegelaten tot de cursus Coach Betaald Voetbal. De oud-voetballer besloot af te haken vanwege de steeds veranderende regels, maar na overleg met de KNVB besloot hij er in 2015 alsnog aan te beginnen. In het kader van zijn trainersdiploma liep Davids stage bij zowel FC Twente als Telstar. Ook fungeerde hij enige tijd als assistent-bondscoach van Nederland onder 20 jaar.

Edgar Davids (Olhanense)
Als trainer van Olhanense (Pro Shots)

Trainer van Olhanense

Davids werd in januari 2021 gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van het Portugese SC Olhanense. Een succesverhaal bleef uit. In juli van datzelfde jaar stond de Nederlander alweer op straat. Voorzitter Luís Torres verklaarde nadien: “De keuze om hem aan te stellen als trainer is me opgedrongen door onze sportief directeur. Edgar Davids is iemand met een rijke historie als speler, maar dat zegt vrijwel niets over iemands kwaliteiten als trainer. Zijn komst zou de club financieel beter maken, maar dat heb ik nog niet gemerkt. Op sportief vlak was de aanstelling van Davids catastrofaal, zoveel is duidelijk.”

Met Van Gaal naar Qatar

In 2022 besloot Louis van Gaal om Davids toe te voegen aan de technische staf van het Nederlands elftal. Met de nationale ploeg reisde hij als assistent-bondscoach af naar Qatar. Oranje overleefde de groepsfase en de achtste finale, maar werd in de kwartfinale na strafschoppen uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Argentinië.

Ruud Gullit was behoorlijk kritisch op het besluit van Van Gaal. In Helden Magazine zei hij: “Mij bekruipt het gevoel dat ze dachten na het vertrek van Henk Fraser: ‘We moeten wel weer iemand hebben die donker is’. Sorry hoor, maar ik kan er niks aan doen dat dat gevoel bij mij overheerst. Wat gaat Davids doen? Ik heb alweer gelezen dat hij tussen de spelers in moet gaan staan.” De bondscoach noemde deze suggestie echter ‘onzin’.

PeriodeTeamFunctie
2011-2012AjaxCommissaris
2012BarnetAssistent-trainer
2012-2014BarnetSpeler/trainer
2018Nederland -20Assistent-trainer
2020TelstarAssistent-trainer
2021OlhanenseHoofdtrainer
2022NederlandAssistent-bondscoach

Laatste update: 29 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie