Tottenham Hotspur

Londen

Prijzenkast

Premier-League-logo

2x landskampioen

8x FA Cup

4x League Cup

7x Community Shield

2x Second Division

1x Europacup II

2x UEFA Cup

Laatste nieuws over Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur hoort tot de meest ambitieuze clubs van Engeland. De Londenaren draaien al jaren mee in de hoogste regionen van Engeland, maar vrijwel alle prijzen uit de clubgeschiedenis dateren al van de twintigste eeuw. De bijnaam van de club is Spurs, of Lilywhites als verwijzing naar het witte thuisshirt.

  • Tottenham Hotspur werd in 1882 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Tottenham Hotspur Stadium
  • De Londenaren maakten eerder furore op White Hart Lane
  • In de volksmond heet Tottenham Hotspur vaak ‘Spurs’
  • Het team won zowel de Europacup II als de UEFA Cup (tweemaal)

Spurs smacht naar nieuwe hoofdprijs

Tottenham Hotspur werd in 1882 opgericht als Hotspur Football Club door leerlingen van een plaatselijke school. Ook werd de Hotspur Cricket Club opgericht, waarbij de naam Hotspur waarschijnlijk geassocieerd is aan Sir Henry Persy Sir Harry Hotspur) uit de veertiende eeuw. Om onderscheidend te blijven van een andere club uit de omgeving werd later besloten om de naam te veranderen in Tottenham Hotspur.

De naam Tottenham verwijst naar de regio in Londen waar de club speelt. Spurs heeft de eerste jaren na de oprichting op meerdere locaties gespeeld, maar al sinds 1899 is men actief op één locatie. Destijds verhuisde Tottenham Hotspur naar het toenmalige White Hart Lane, dat uitgroeide tot een van de meest iconische stadions uit de Britse voetbalgeschiedenis. Om te blijven voldoen aan de moderne eisen van deze tijd verhuisde de club in 2019 naar het Tottenham Hotspur Stadium op dezelfde plek. Door de werkzaamheden moest de club enige tijd uitwijken naar Wembley.

De eerste jaren

Tottenham Hotspur won in 1900 de Southern League om een jaar later de FA Cup te winnen. Dat is een unicum, aangezien het in de rijke Britse voetbalgeschiedenis geen enkele andere non-League club is gelukt om het prestigieuze bekertoernooi te winnen. De Londenaren hadden het goed voor elkaar in die jaren. In 1908 werd Tottenham toegelaten tot het tweede niveau van de Football League, waarin het meteen promotie afdwong naar de First Division (de huidige Premier League).

In de First Division speelde Tottenham Hotspur geen hoofdrol. In het laatste seizoen voor de Eerste Wereldoorlog degradeerde de club zelfs. Na de oorlog werd het deelnemersveld naar 22 clubs gebracht, maar er werd besloten om stadsgenoten Chelsea en Arsenal toe laten. Dit zorgde voor grote frustratie bij Tottenham, aangezien Arsenal slechts als vijfde was geëindigd in de Second Division. De geringe afstand tussen beide clubs had al voor de nodige rivaliteit gezorgd en tot op de dag van vandaag is die strijd nog altijd groot.

Tottenham Hotspur nam revanche door meteen het kampioenschap in de Second Division te veroveren. De Londenaren wisten prima prestaties neer te zetten met een tweede FA Cup-winst in 1921 en een tweede plaats in 1922, maar daarna zakte het weer in met bijzonder wisselvallige prestaties als resultaat. In het seizoen 1927-1928 degradeerde Spurs opnieuw uit de First Division om pas na vijf seizoenen terug te keren. Tottenham handhaafde zich middels een fraaie derde plek, maar daarna volgde een nieuwe degradatie.

Spurs richt zich op

Pas in 1950 lukte het Tottenham Hotspur om de weg terug te vinden. Dat deed de club met een uitstekend team, aangezien een jaar later ook meteen de allereerste landstitel uit de clubgeschiedenis werd veroverd. Het daaropvolgende seizoen eindigde Spurs op een keurige tweede plek in de Football League. In de jaren vijftig eindigde de Londense club daarna nog meerdere malen in de topdrie.

Bill Nicholson maakte deel uit van de succesploeg. De middenvelder kwam in 1938 over naar Tottenham Hotspur en nam in 1955 na ruim driehonderd wedstrijden afscheid op White Hart Lane, maar ook daarna bleef hij verbonden aan de club. De éénvoudig international van Engeland werd opgenomen in de technische staf om in 1958 te worden benoemd als manager. Zijn debuutwedstrijd leverde meteen een 10-4 overwinning op Everton op en dat bleek een voorbode voor een van de meest succesvolle jaren uit de clubgeschiedenis.

Onder leiding van Nicholson won Tottenham Hotspur in 1961 voor de tweede en vooralsnog laatste keer de landstitel. Dat seizoen werd ook de FA Cup naar Londen gehaald, een trofee die een jaar later werd geprolongeerd. In 1963 volgde een nieuw hoogtepunt door de Europa Cup II te winnen ten koste van Atlético Madrid (5-1). In de jaren daarna won Nicholson nog éénmaal de FA Cup, tweemaal de League Cup en de UEFA Cup van 1972. De eerste finale van het laatstgenoemde toernooi, de voorloper van de huidige Europa League, werd gewonnen ten koste van Wolverhampton Wanderers (1-1 en 1-2).

In 1974 bereikte Tottenham Hotspur onder leiding van Nicholson opnieuw de finale van de UEFA Cup. Op 22 mei van dat jaar speelde zijn team op White Hart Lane met 2-2 gelijk tegen Feyenoord, dat in de eigen Kuip met 2-0 aan het langste eind trok dankzij goals van Wim Rijsbergen en Peter Ressel. De finale van de UEFA Cup haalde vooral de geschiedenisboeken vanwege het geweld op de tribunes. Bij de heftige rellen in Rotterdam vielen maar liefst 150 gewonden.

Na zestien jaar nam Nicholson afscheid als manager van zijn geliefde club. De Engelsman staat bekend als clubicoon, maar liet Tottenham Hotspur wel achter met een zwakke selectie. In het seizoen 1974-1975 wist Spurs zich nog te handhaven, maar in 1977 ging het alsnog mis en degradeerde de club uit de Football League. Tot overmaat van ramp verkocht de club ook nog Pat Jennings aan aartsrivaal Arsenal, waardoor Tottenham verzwakt achterbleef. Wel bleef het verblijf op het tweede niveau slechts beperkt tot één seizoen.

Nieuwe succesjes

Na Nicholson stond Terry Neill twee seizoenen aan het roer op White Hart Lane. Hij werd in 1977 opgevolgd door Keith Burkinshaw, die de club naar twee opeenvolgende FA Cup-zeges leidde (1981 en 1982). Ook werd in 1984 de UEFA Cup naar Londen gehaald. In de tweede ronde nam de club revanche op Feyenoord door over twee wedstrijden met 6-2 te winnen, waar in de finale het Belgische Anderlecht op de knieën ging. Na tweemaal een 1-1 gelijkspel werd de penaltyserie in eigen voordeel beslist.

Gary Lineker (Pro Shots)

Nieuw Europees succes bleef uit. Door het Heizeldrama, bij de Europacup I-finale van 1985 kwamen 39 mensen (veelal Juventus-supporters) om door wangedrag van Liverpool-hooligans, werden Engelse clubs voor vijf jaar uitgesloten van Europees voetbal. In de jaren tachtig en negentig eindigde Tottenham Hotspur meermaals in de topvier, maar het klinkende succes bleef beperkt tot de FA Cup van 1991. De club kon in die jaren beschikken over bekende namen als Paul Gascoigne, Gary Lineker (de huidige Match of the Day-presentator) en de Duitser Jürgen Klinsmann. Terry Venables leidde het team.

Premier League-tijdperk

In 1992 werd de huidige Premier League opgericht. Tottenham Hotspur behoorde tot de eerste 22 deelnemers, maar tot en met 2005 kwam de Londense ploeg niet verder dan een zevende positie op de ranglijst. In november 2004 werd de Nederlander Martin Jol aangesteld als nieuwe manager en onder zijn leiding kreeg de club weer kleur op de wangen. In zijn eerste seizoen kwam Tottenham door de beroerde start onder Jacques Santini niet verder dan een negende plek op de ranglijst, maar de daaropvolgende seizoenen eindigde het team op een keurige vijfde positie.

In het seizoen 2005-2006 stond Tottenham Hotspur zelfs langdurig in de topvier. Pas op de slotdag van het seizoen verspeelde men het Champions League-ticket aan aartsrivaal Arsenal door met 2-1 te verliezen van een andere Londense club, West Ham United. Daardoor moest de formatie van Jol genoegen nemen met slechts een UEFA Cup-ticket. Op dat podium liet Spurs zich goed zien door de kwartfinales te bereiken, waarin de latere winnaar Sevilla te sterk bleek.

Tottenham Hotspur begon niet lekker aan het seizoen 2007-2008, waardoor de clubleiding besloot om de populaire Jol weg te sturen. De Londense club wist ondanks de trainerswissel de stijgende lijn door te trekken. In de drie daaropvolgende seizoenen was het team telkens actief in de UEFA Cup dan wel de nieuwe Europa League. In 2010 eindigde Tottenham zelfs als vierde in de Premier League, waardoor het voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de Champions League bereikte.

Harry Kane (Pro Shots)

Champions League

Tottenham Hotspur wist het debuut in de Champions League meteen te bekronen met overwintering. In de achtste finales werd zelfs afgerekend met de Italiaanse topclub AC Milan, maar met spelers als Heurelho Gomes, Rafael van der Vaart, Luka Modric, Gareth Bale, Jermain Defoe en Robbie Keane in de gelederen moest de ploeg in de kwartfinales overtuigend buigen voor de klasse van Real Madrid (4-0 en 0-1).

Het prima Champions League-debuut smaakte natuurlijk naar meer, ware het niet dat de sportieve ontwikkeling stagneerde. Tottenham Hotspur moest vijf opeenvolgende seizoenen genoegen nemen met deelname aan de Europa League en daarin bleef het succes beperkt tot één kwartfinaleplek. Pas in het seizoen 2016-2017 keerde de club terug op het hoogste podium van Europa, maar onder de Argentijnse coach Mauricio Pochettino overleefde het de groepsfase niet. Het Belgische AA Gent was na de winterstop ook nog te sterk in de Europa League.

In het seizoen 2017-2018 lukte het Tottenham Hotspur om in een groep met Real Madrid en Borussia Dortmund de koppositie te bemachtigen. Plotseling geloofde de aanhang in Londen in nieuw internationaal succes. Juventus was in de achtste finales nog wel met 3-4 te sterk, maar dat bleek de voorbode voor het beste Champions League-seizoen ooit. Spurs overleefde een groep met FC Barcelona, Internazionale en PSV waarna achtereenvolgens Dortmund, Manchester City en Ajax (dankzij een hattrick van Lucas Moura) werden verslagen. In de finale bleek competitiegenoot Liverpool echter met 2-0 te sterk.

Moeite om aan te haken

Tottenham Hotspur kon de respectabele Champions League-campagne niet doortrekken in de daaropvolgende seizoenen. De Londenaren haalden met José Mourinho en Antonio Conte weliswaar grote namen binnen, maar beide coaches slaagden er niet in om succes binnen te slepen. In 2023 eindigde Tottenham zelfs als achtste en liep daardoor Europees voetbal mis.

Arnaut Danjuma

Nederlanders in Spurs-tenue

Tot de zomer van 2022 droeg de Nederlander Steven Bergwijn het shirt van Tottenham Hotspur, dat hem voor 32,5 miljoen euro aan Ajax doorverkocht. Een half jaar later keerde er een landgenoot terug bij de Londense club: Arnaut Danjuma. De Oranje-international werd hierbij voorafgegaan aan John Metgod, Hans Segers, Willem Korsten, Edgar Davids, Rafael van der Vaart, Michel Vorm en Vincent Janssen.

Laatste update: 30 mei 2023

Spurs-spelers

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie