Richarlison

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Richarlison

Richarlison is een Braziliaanse aanvaller. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap naar Tottenham Hotspur, dat daarvoor zo’n 58 miljoen euro neertelde.

  • Richarlison speelt momenteel voor Tottenham Hotspur
  • In Engeland was de aanvaller eerder actief voor Watford en Everton
  • Hij brak definitief door bij Fluminense
  • Richarlison debuteerde in 2018 voor de Braziliaanse ploeg
  • In 2019 won hij de Copa América met zijn thuisland

Clubcarrière

Richarlison de Andrade werd op 10 mei 1997 geboren in het Braziliaanse Nova Venécia. Op jonge leeftijd was een geslaagde voetbalcarrière helemaal niet zeker. “Ik had in mijn jeugd praktisch niks”, vertelde de aanvaller in 2020 aan Globo Esporte. “De vrienden met wie ik vroeger voetbalde, werken nu in supermarkten of op de akkers. Veel vrienden van de straat zitten in de gevangenis. Ik had alles om ook crimineel te worden. Maar mijn oom gaf me advies en mijn coach Fidel was politieagent, hij vertelde dat ik talent had. Voetbal heeft me op het rechte pad gehouden.”

Als jeugdspeler kwam Richarlison uit voor Real Noroeste en América Mineiro. Zijn debuut als profvoetballer maakte de aanvaller op 4 juli 2015 namens América, waar hij in de Série B tegen Mogi Mirim de eindstand op 3-1 bepaalde. Richarlison ontwikkelde zich uitstekend bij América en verdiende al in januari 2016 een overstap naar het grotere Fluminense.

Fluminense

Richarlison speelde anderhalf jaar voor Fluminense, waar hij elf doelpunten en zeven assists produceerde in 46 officiële wedstrijden. Bij de Braziliaanse club speelde de aanvaller zich in de kijker bij een aantal clubs uit Europa. In de zomer van 2017 dacht Ajax de strijd te gaan winnen, maar ondanks positieve ontwikkelingen ging er een streep door diens komst naar Amsterdam. Richarlison vertrok op de valreep naar het Engelse Watford, dat zo’n twaalf miljoen euro voor hem betaalde.

Watford

Het avontuur van Richarlison bij Watford bleef beperkt tot één seizoen. Met vijf doelpunten en vijf assists in 41 officiële wedstrijden waren zijn statistieken niet verbluffend, maar Everton zag zoveel potentieel in de Braziliaanse aanvaller dat er een bedrag à 45 miljoen euro werd neergelegd.

Everton

Richarlison speelde tussen 2018 en 2022 op Goodison Park. De Zuid-Amerikaan maakte veel indruk bij Everton, waar hij 152 officiële wedstrijden werd ingezet. Gedurende het vierjarige verblijf in Liverpool scoorde Richarlison 53 ker en daarnaast liet hij veertien keer een teamgenoot succesvol afronden. Everton verkocht de rechtsbenige spits in de zomer van 2022 voor 58 miljoen euro aan Tottenham Hotspur.

(Pro Shots)

Tottenham Hotspur

In Londen tekende Richarlison een contract voor vijf seizoenen. Bij Tottenham Hotspur ging de aandacht vooral uit naar Harry Kane en Heung-Min Son, waardoor de Braziliaan meer in de schaduw opereerde. Hij maakte nochtans twee doelpunten in de met 2-0 gewonnen Champions League-wedstrijd tegen het Franse Olympique Marseille, maar dat bleek een spaarzaam hoogtepunt in een grijs seizoen voor Richarlison. Zijn teller eindigde in het seizoen 2022-2023 op drie doelpunten en vier assists in 35 wedstrijden.


Interlandcarrière

Onder leiding van Tite debuteerde Richarlison op 8 september 2018 in de nationale ploeg van Brazilië. De Seleção won de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten met 0-2. Richarlison maakte voldoende indruk om een plek af te dwingen voor de Copa América van 2019, waar de Brazilianen de eindzege bemachtigden door Peru in de finale met 3-1 te verslaan. Als vervanger van Roberto Firmino schoot Richarlison vanaf de penaltystip de eindstand op het scorebord.

(Pro Shots)

In 2021 speelde Richarlison opnieuw de finale van de Copa América, maar ditmaal bleek aartsrivaal Argentinië te sterk (1-0). Zijn derde eindtoernooi betrof het WK van 2022. Als Tottenham Hotspur-aanvaller liet de aanvaller zich meteen gelden door de eerste groepswedstrijd tegen Servië te beslissen (2-0) met een dubbelslag, waaronder een halve omhaal. Ook pikte hij een goal en assist mee in de achtste finale tegen Zuid-Korea (4-1), maar in de kwartfinale bleek Kroatië na strafschoppen te sterk.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie