Vinícius Júnior

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Vinícius Júnior

Vinícius Júnior is een van de meest getalenteerde aanvallers van Brazilië. Hij debuteerde in 2019 voor de nationale ploeg, nadat hij een jaar eerder de overstap maakte naar de Spaanse topclub Real Madrid.

  • Vinícius speelt momenteel voor Real Madrid
  • In 2022 besliste de aanvaller de Champions League-finale
  • Met de Madrilenen werd hij tweemaal landskampioen
  • In 2019 debuteerde Vinícius voor het Braziliaanse team

Clubcarrière

Officieel werd hij op 12 juli 2000 geboren als Vinícius José Paixão de Oliveira Júnior. Zijn geboorteplaats is São Gonçalo, op een kilometer of 25 van de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro. Vinícius komt uit een arme familie, waardoor hij een deel van zijn jeugd doorbracht bij zijn oom Ulisses. Een deel van de kosten kwam op rekening van de voetbalclub Flamengo. Overigens had hij al op negenjarige leeftijd voor deze club kunnen spelen, ware het niet dat hij geen heil zag in een carrière binnen het futsal (zaalvoetbal).

Doorbraak bij Flamengo

In augustus 2010 werd Vinícius ingelijfd door de jeugdopleiding van Flamengo. Bij de club uit Rio de Janeiro doorliep hij verschillende jeugdteams om op 13 mei 2017 zijn professionele debuut te maken in de Braziliaanse Série A. vinícius kreeg acht minuten voor tijd een invalbeurt gegund tegen Atlético Mineiro, waarna hij zijn contract verlengde tot de zomer van 2022. Flamengo verhoogde zijn gelimiteerde transfersom van dertig miljoen euro naar 45 miljoen.

Vinícius kwam uiteindelijk 49 keer in actie voor Flamengo, waar hij met tien goals en vier assists zijn waarde bewees. Het is niet ongewoon dat getalenteerde Brazilianen al op jonge leeftijd worden gescout door Europese clubs en dat was in zijn geval niet anders. In de zomer van 2018 vertrok Vinícius voor de vastgestelde transfersom naar het Spaanse Real Madrid. Overigens werd de deal al een jaar eerder gesloten, maar de Madrilenen moesten wachten tot zijn achttiende verjaardag om hem definitief binnen te halen.

(Pro Shots)

Smaakmaker in het Bernabéu

Vinícius kreeg van Real Madrid de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zijn debuut maakte de buitenspeler op 29 september 2018 in de stadsderby tegen Atlético Madrid (0-0) en werd daarmee de eerste Real-speler geboren in of na 2000. In zijn eerste seizoen kreeg hij meteen te maken met een drietal trainers (Julen Lopetegui, Santiago Solari en Zinédine Zidane), maar dat belemmerde zijn ontwikkeling niet zozeer. Met 31 officiële wedstrijden, twee goals en twaalf assists kon de Braziliaan terugkijken op een prima eerste seizoen in het Bernabéu.

In het daaropvolgende seizoen produceerde Vinícius vijf goals en vier assists in 38 wedstrijden, waar hij in 2020-2021 goed was voor zes goals en zeven assists in 49 optredens voor Real Madrid. Nog geen statistieken om van te watertanden, maar dat veranderde gedurende het seizoen 2021-2022. In 52 officiële wedstrijden produceerde Vinícius maar liefst 22 goals en twintig assists. Hij werd dat seizoen niet alleen landskampioen, maar maakte ook nog eens de winnende in de Champions League-finale tegen Liverpool (0-1 zege).

Vinícius bleef in het seizoen 2022-2023 leveren met 23 doelpunten en 21 assists in 55 officiële wedstrijden. Real Madrid greep naast de landstitel en een nieuwe Champions League-finale, maar veroverde wel een drietal prijzen: het WK voor clubteams, de Europese Supercup en de Copa del Rey. Vinícius eindigde het seizoen in mineurstemming door zijn rode kaart op bezoek bij Valencia. De Braziliaan kreeg die rode kaart voor het slaan van een tegenstander, nadat hij gefrustreerd raakte door de racistische geluiden vanaf de tribunes. Dit leverde wereldwijde verontwaardiging op.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Vinícius speelde zich via Flamengo in de kijker bij vertegenwoordigende elftallen van Brazilië. Zijn A-debuut maakte hij als speler van Real Madrid, op 11 september 2019 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Peru (0-1 nederlaag). In de zomer van 2021 speelde hij zijn eerste eindtoernooi namens Brazilië. De Seleção bereikte de finale van de Copa América, maar verloor met 1-0 van rivaal Argentinië.

Op het WK van 2022 speelde Vinícius vier van de vijf wedstrijden van Brazilië, dat in de kwartfinale werd uitgeschakeld. De aanvaller produceerde één goal en twee assists tijdens deze eindronde.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie