Fred

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Fred

Fred is een aanvallend ingestelde middenvelder uit Brazilië. De A-international verruilde Manchester United in de zomer van 2023 voor Fenerbahçe.

  • Fred speelt momenteel voor Fenerbahçe
  • In 2023 won hij de Carabao Cup met Manchester United
  • De middenvelder won tien trofeeën met Shakhtar Donetsk
  • Fred debuteerde in 2014 als international van Brazilië

Clubcarrière

Fred werd op 5 maart 1993 geboren als Frederico Rodrigues Santos. Hij zag het levenslicht in Belo Horizonte, waar de offensieve middenvelder zijn voetbalcarrière aftrapte bij Atlético Mineiro. In 2009 maakte de Braziliaan de overstap naar de jeugdopleiding van SC Internacional.

Doorbraak in Brazilië

Op 26 januari 2012 maakte Fred zijn debuut in de Campeonato Gaúcho tegen Cerâmica (1-2 nederlaag). Uiteindelijk kwam de Zuid-Amerikaan tot veertig officiële wedstrijden namens SC Internacional, waar hij zeven doelpunten en negen assists liet aantekenen. Daarmee speelde Fred zich in de kijker bij Europese clubs.

Succesvol met Shakhtar Donetsk

Fred speelde vanaf de zomer van 2013 vijf seizoenen voor het Oekraïnse Shakhtar Donetsk, dat vijftien miljoen euro voor hem neertelde. Voor deze club kwam de Braziliaanse middenvelder in 155 officiële wedstrijden in actie. Scoren deed hij vijftien keer, waar hij zestien assists liet aantekenen. Gedurende zijn dienstverband in Oekraïne werd Fred drie keer landskampioen, drie keer bekerwinnaar en vier keer Supercup-winnaar.

Tijdens de Copa América van 2015 werd Fred positief getest op het dopingmiddel hydrochloorthiazide. De Braziliaanse voetbalbond benadrukte dat hij het middel slikte voorafgaand aan het toernooi, waar de hoofdrolspeler het gebruik van doping ontkende. Uiteindelijk besloot de wereldvoetbalbond FIFA in februari 2016 om de schorsing van de CONMEBOL tot de zomer van dat jaar over te nemen. Na het beroep van World Anti-Doping Agency (WADA) werd Fred ook geschorst voor de periode maart-juli 2017, aangezien hij voorafgaand aan de FIFA-uitspraak wel voor Shakhtar speelde.

(Pro Shots)

Eén prijs met Manchester United

Fred herpakte zich na zijn dopingschorsingen, waardoor hij in 2018 op de radar verscheen van Manchester United. De Premier League-club betaalde in de zomer van dat jaar 59 miljoen euro voor diens handtekening. Op 19 september 2018 debuteerde de middenvelder in de met 0-3 gewonnen Champions League-wedstrijd tegen BSC Young Boys namens The Red Devils. Drie dagen later maakte hij tegen Wolverhampton Wanderers (1–1) zijn eerste doelpunt in United-shirt.

Fred passeerde in het seizoen 2022-2023 onder leiding van manager Erik ten Hag de tweehonderd wedstrijden voor Manchester United. In dit seizoen won hij voor het eerst een prijs met de Engelse topclub: de Carabao Cup. De Braziliaan speelde meer grote wedstrijden met United, maar verloor onder meer de Europa League-finale van 2021 door toedoen van Villarreal en de FA Cup-finale van 2023 tegen Manchester City.

(Pro Shots)

Fenerbahçe

In augustus 2023 kwam zijn dienstverband in Manchester ten einde. De Braziliaan mocht vertrekken en vond in de Turkse topclub Fenerbahçe een nieuwe club. Op 21 augustus 2023 maakte hij zijn debuut in de Süper Lig-wedstrijd tegen Samsunspor (0-2 overwinning).


Interlandcarrière

Bondscoach Dunga liet Fred op 12 november 2014 debuteren in de oefeninterland tegen Turkije (0-4 overwinning). In de zomer van 2015 behoorde hij tot de Braziliaanse selectie voor de Copa América, waarin de Seleção in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Paraguay. Mede door zijn dopingschorsing verdween Fred tot de oefencampagne in aanloop naar het WK van 2018 uit beeld. De middenvelder knokte zich in de selectie voor dit wereldkampioenschap, maar kreeg in Rusland geen speeltijd.

Na oktober 2018 verdween Fred opnieuw voor geruime tijd in de selectie van Brazilië, waardoor hij ook de gewonnen Copa América-editie 2019 aan zich voorbij zag gaan. Vanaf juni 2021 zit de Manchester United-middenvelder weer bij de selectie. Fred werd opgeroepen voor de Copa América van 2021 (verliezend finalist) en het WK 2022 (kwartfinale).

Laatste update: 22 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie