Shakhtar Donetsk

Donetsk (momenteel Kiev)

Prijzenkast

14x landskampioen

13x Oekraïense beker

9x Oekraïense Supercup

4x USSR Cup

1x USSR Supercup

1x UEFA Cup

Het laatste nieuws over Shakhtar Donetsk

Shakhtar Donetsk is een club uit de Oekraïense Premjer Liha. De club is afkomstig uit Donetsk, maar door de Russische inval is de club noodgedwongen uitgeweken naar achtereenvolgens Lviv, Charkov en momenteel hoofdstad Kiev.

  • Shakhtar Donetsk werd opgericht in 1936
  • Door de Russische inval is de club gevlucht uit Donetsk
  • Thuiswedstrijden worden momenteel gespeeld in Kiev
  • De bijnaam van de club luidt ‘Kroty’
  • Shakhtar Donetsk werd veertien keer kampioen van Oekraïne

Verdreven door oorlogsperikelen

Shakhtar Donetsk werd in mei 1936 opgericht als Stachanovets, dat refereerde aan een legendarische mijnwerker uit de regio. In 1946 veranderde de naam in het Russische Sjachtjor, dat in 1992 werd vervangen door de Oekraïense variant: Sjachtar. In Nederland is het gebruikelijk om deze naam als Shakhtar te schrijven.

Samen met Dinamo Kiev geldt Shakhtar Donetsk als de grootste club van Oekraïne. In 1992 werd de Premjer Liha opgericht in het land. In de eerste periode was de club uit Kiev de meest dominante club van het land, maar in de 21ste eeuw trok de formatie uit Donetsk het vaakst aan het langste eind. In 2023 pakte Shakhtar de veertiende landstitel uit de clubgeschiedenis. Ook de Oekraïense beker werd vooralsnog al dertien keer gewonnen.

In 2014 besloot buurland Rusland om een deel van Oekraïne binnen te vallen. Ook Donetsk werd bezet door de Russen, waardoor Shakhtar zich genoodzaakt voelde om uit te wijken naar Lviv. Via Charkov (2017) kwam de club in 2020 terecht in Kiev. Ook de kantoren en trainingsfaciliteiten van Shakhtar Donetsk bevinden zich sindsdien in de hoofdstad van Oekraïne. De Donbas Arena (2009) in Donetsk is sinds het vertrek van de club ongebruikt.

(Pro Shots)

Europees voetbal

Kroty, een van de bijnamen van Shakhtar Donetsk, is sinds de jaren zeventig regelmatig actief geweest in de Europese clubtoernooien. In het seizoen 2008-2009 schreef de club uit Oekraïne zelfs geschiedenis door de UEFA Cup te winnen. Shakhtar stootte via de groepsfase van de Champions League door naar het tweede niveau van Europa en daarin werd de finale bereikt. De Brazilianen Luiz Adriano en Jádson maakten het verschil in de finale tegen Werder Bremen: 2-1.

Shakhtar Donetsk stond vooralsnog acht keer tegenover een Nederlandse club. De helft van deze ontmoetingen werd afgewerkt tegen Feyenoord. De Rotterdammers boekten in 2023 een monsterscore in de Europa League-return (7-1), na een 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd. In 2017 bleek Shakhtar daarentegen in beide wedstrijden te sterk voor Feyenoord (1-2 in Rotterdam, 3-1 in Oekraïne).

Ook Roda JC Kerkrade (1999) en AZ (2005) hebben een verleden tegen Shakhtar. In de UEFA Cup wonnen de Nederlandse clubs alle onderlinge wedstrijden. Roda bleek over twee duels met 5-1 te sterk, waar AZ een 5-2 zege behaalde in het tweeluik.

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie