Mykhaylo Mudryk

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Mykhaylo Mudryk

Mykhaylo Mudryk is een Oekraïense vleugelaanvaller. Hij is international voor Oekraïne en maakte in januari 2023 voor een deal ter waarde van honderd miljoen euro de overstap naar Chelsea.

  • Mudryk speelt momenteel voor Chelsea
  • In 2023 telde de Londense club honderd miljoen euro neer
  • De aanvaller veroverde de Oekraïense titel met Shakhtar Donetsk
  • Mudryk debuteerde in 2022 als international van Oekraïne

Clubcarrière Mykhaylo Mudryk

Mudryk werd op 5 januari 2001 geboren in Krasnohrad, in de Oekraïense provincie Kharkiv. De linksbuiten speelde in de jeugdopleidingen van achtereenvolgens Metalist Kharkiv, FC Dnipro en Shakhtar Donetsk. Bij laatstgenoemde club maakte hij op 31 oktober 2018 zijn debuut als profvoetballer in de bekerwedstrijd tegen Olimpik Donetsk (3-2 overwinning) door na 69 minuten in te vallen.

Bij Shakhtar Donetsk had Mudryk niet meteen zicht op veel speeltijd. Om die reden vertrok de aanvaller in maart 2019 op huurbasis naar Arsenal Kiev, waar hij tien wedstrijden afwerkte. Mudryk kroonde zich in 2020 tot kampioen van Oekraïne, maar speelde dat seizoen alleen de laatste competitiewedstrijden mee in de hoofdmacht van Shakhtar. Om die reden vertrok hij voor een half jaar naar Desna Chernigiv (elf wedstrijden).

Mikhaylo Mudrik (Shakhtar Donetsk)
In het tenue van Shakhtar Donetsk (Pro Shots)

Doorbraak bij Shakhtar

Na zijn terugkeer bij Shakhtar Donetsk bleef de rol van Mudryk bescheiden, maar dat veranderde na het seizoen 2021-2022 (veertien wedstrijden). In het seizoen 2022-2023 brak de rechtspoot definitief door in de hoofdmacht door tien doelpunten en acht assists te produceren in achttien officiële wedstrijden. Scoren deed hij onder meer in de Champions League-wedstrijden tegen Celtic (tweemaal) en RB Leipzig.

Toptransfer naar Chelsea

Na 44 officiële wedstrijden in de A-selectie nam Mudryk in januari 2023 al afscheid van Shakhtar Donetsk. De topclub uit Oekraïne accepteerde een bod van Chelsea met een totale waarde van honderd miljoen euro, inclusief bonussen. Hij is daarmee één van de duurste spelers uit de geschiedenis van de Londense club. Mudryk debuteerde op 21 januari 2023 in de doelpuntloze Premier League-wedstrijd tegen Liverpool voor The Blues.

Mykhaylo Mudryk (Chelsea)
Juichend voor Chelsea (Pro Shots)

Chelsea beleefde ondanks de komst van Mudryk en consorten een dramatische eerste helft van 2023. De Londense club greep zelfs naast Europees voetbal door in de grijze middenmoot te eindigen. Ook de aanwinst uit Oekraïne had het moeilijk in Engeland, waar hij pas op 2 oktober 2023 zijn eerste doelpunt produceerde. In de uitwedstrijd tegen Fulham leidde Mudryk de 0-2 overwinning in door de score te openen. Zijn aandeel groeide in het seizoen 2023-2024 naar zeven doelpunten in 41 officiele wedstrijden.


Interlandcarrière Mykhaylo Mudryk

Mudryk werd op 1 juni 2022 voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg van Oekraïne. Bondscoach Oleksandr Petrakov liet de aanvaller achttien minuten voor tijd invallen tijdens de play-offwedstrijd tegen Schotland (1-3 overwinning). Ook in de finaleronde tegen Wales kwam hij in actie, maar door de 1-0 nederlaag greep het team naast het ticket voor het WK in Qatar. Op dat moment werd het thuisland al enkele maanden belaagd door de Russen.

Oekraïne was in 2024 opnieuw actief op het EK. Na een valse start tegen Roemenië (0-3) wist het team nog wel vier punten te sprokkelen, maar dat bleek niet voldoende om door te stoten. Mudryk speelde alleen de eerste twee groepsduels.

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie