Celtic

Glasgow

Prijzenkast

53x landskampioen

41x Scottish Cup

21x Scottish League Cup

1x Europa Cup I

Het laatste nieuws over Celtic

Celtic is een Schotse voetbalclub uit Glasgow. Thuiswedstrijden van The Bhoys worden afgewerkt op Celtic Park.

  • Celtic werd in 1887 opgericht
  • Celtic Park is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Bhoys’
  • Celtic kroonde zich 53 keer tot landskampioen
  • Het team won de Europacup I van 1967

Eeuwig gevecht met Rangers

Celtic Football Club werd op 6 november 1887 opgericht door de Ierse priester broeder Walfrid. De oprichting vond plaats in de St. Mary’s Church Hall. Deze kerkzaal is inmiddels gesloopt, maar de desbetreffende kerk is nog altijd te vinden op luttele kilometers van Celtic Park. De oprichting van de Schotse voetbalclub Hibernian diende daarbij als voorbeeld, aangezien Ierse vluchtelingen in Edinburgh dat team gebruikten om de lokale armoede te bestrijden. Walfred koos voor de naam Celtic omwille van de Ierse en Schotse oorsprong van de wijkbewoners.

Op 28 mei 1888 speelde Celtic de allereerste officiële wedstrijd. Het team mocht aantreden tegen Glasgow Rangers, dat meteen een 5-2 nederlaag werd toegebracht. De stadgenoot groeide in de loop der jaren uit tot de aartsrivaal van The Bhoys. Vanwege de historische lading staan de onderlinge wedstrijden tegenwoordig bekend als The Old Firm. Celtic behaalde in 1892 het eerste grote succes door Queen’s Park met 5-1 te verslaan in de Schotse bekerfinale. Later dat jaar verhuisde de voetbalclub naar de huidige locatie (Celtic Park).

Eerste landstitels

In het seizoen 1892-1893 wist Celtic de eerste landstitel binnen te slepen door Glasgow Rangers op één punt achterstand te houden. Het team veroverde dat seizoen ook bijna de eerste dubbel, maar in de bekerfinale ging men nipt ten onder tegen Queen’s Park (1-2). Celtic mocht zich al in de jaren negentig van de negentiende eeuw een Schotse topclub noemen. Ook de kampioenschappen van 1894, 1896 en 1898 werden aan de prijzenkast toegevoegd. De tweede bekerwinst volgde in 1899 dankzij een 2-0 zege op Rangers.

Celtic boekte op 26 oktober 1895 een recordoverwinning in de Schotse competitie. Dundee FC ging met duidelijke cijfers ten onder: 11-0. Slechts twee veldspelers slaagden er niet in om te scoren, maar opvallend genoeg was clubtopscorer Allan Martin daar één van. Kanttekening is wel dat Dundee te maken had met fysieke problemen, waardoor zij de volledige tweede helft met negen man op het veld stonden.

Het logo van Celtic
Het logo van Celtic (Pro Shots)

Eerste glorietijdperk

Celtic prolongeerde de Schotse beker in 1900 dankzij een 4-3 overwinning op Queen’s Park. Vier jaar later besliste Jimmy Quinn de bekerfinale hoogstpersoonlijk middels een hattrick tegen Rangers (3-2). In competitieverband stonden The Bhoys een aantal seizoenen droog, maar in 1905 gingen de rivalen uit Glasgow gelijk op in de titelstrijd. Na 26 competitieduels stond de teller van beide clubs op 41 punten en daardoor moest een beslissingswedstrijd de nieuwe landskampioen bepalen. Celtic trok met 2-1 aan het langste eind.

Het kampioenschap van 1905 luidde het eerste echte glorietijdperk van Celtic in. De club wist ook de vijf daaropvolgende kampioenschappen binnen te slepen. In 1907 en 1908 lukte het zelfs om de dubbel binnen te slepen, waardoor men zich met recht de beste club van Schotland mocht noemen. Celtic werd in 1911 onttroond door een teleurstellende vijfde plaats, maar kroonde zich wel opnieuw tot bekerwinnaar na een 2-0 overwinning op Hamilton Academical (replay).

Celtic veroverde in 1912 nogmaals de Schotse beker. Het daaropvolgende seizoen leverde voor het eerst in jaren geen hoofdprijs op, maar in 1914 revancheerde men zich dubbel en dwars door de dubbel binnen te slepen. Dit succes werd doorgetrokken door ook de landstitels van 1915, 1916, 1917,1919 en 1922 naar Celtic Park te loodsen. The Hoops raakten na deze periode in verval. Celtic veroverde tussen de jaren dertig en vijftig welgeteld drie landstitels (1936, 1938 en 1954) en vijf Schotse bekers (1931, 1933, 1937, 1951 en 1954).

Het tijdperk Jock Stein

In maart 1965 presenteerde Celtic een nieuwe manager: Jock Stein. De voormalig aanvoerder leidde de club in het restant van het seizoen 1964-1965 meteen naar de bekerwinst middels een 3-2 overwinning op Dunfermline Athletic. De finale op Hampden Park werd bijgewoond door maar liefst 108.800 toeschouwers. Dat is overigens geen bezoekersrecord voor het nationale stadion: op 17 april 1937 zaten er maar liefst 149.547 supporters op de tribune tijdens SchotlandEngeland.

De bekertriomf van 1965 leidde een nieuw glorietijdperk in. Stein veroverde in de periode 1965–1978 maar liefst 24 hoofdprijzen in eigen land, waaronder tien landstitels. Niet alleen in Schotland was Celtic in die jaren bijzonder dominant, maar ook internationaal liet men zich gelden. In het seizoen 1966-1967 kroonde het team zich tot Europacup I-winnaar. Vooralsnog is Celtic de enige Schotse club die dit voor elkaar heeft gekregen, waardoor deze succesploeg een eigen bijnaam kreeg: The Lisbon Lions.

Celtic veroverde de Europacup I van 1967 met louter spelers uit Glasgow of een omtrek van vijftig kilometer rond de stad. Ronnie Simpson, Jim Craig, Tommy Gemmell, Bobby Murdoch, Billy McNeill, John Clark, Jimmy Johnstone, Willie Wallace, Stevie Chalmers, Bertie Auld en Bobby Lennox. Drie jaar later leidde Stein diens manschappen opnieuw naar de finale van het grootste Europese clubtoernooi, maar een nieuwe voltreffer bleef uit. Naar het succesteam is een tribune van Celtic Park vernoemd (The Lisbon Lions Stand). Buiten het stadion staat een standbeeld van Stein.

Bijna failliet

In 1978 zwaaide Stein af als manager van Celtic. Op 10 september 1985 overleed de succestrainer op slechts 62-jarige leeftijd na een interland van Schotland, waar hij destijds werkzaam was als bondscoach. Zonder de grondlegger van de succesvolste periode uit de clubgeschiedenis bleef Celtic aanvankelijk goed presteren. The Bhoys veroverden ook de landstitels van 1979, 1981, 1982 en 1986. Een nieuw hoogtepunt volgde in 1988 door de dubbel naar Celtic Park te brengen.

Aan het begin van de jaren negentig ontstonden er donkere wolken boven het groen-witte deel van Glasgow. Celtic dreigde zelfs failliet te gaan, maar zakenman Fergus McCann behoedde de club van het noodlot. Hij reorganiseerde de nationale voetbalgrootmacht en liet het stadion verbouwen. Celtic moest een aantal seizoenen genoegen nemen met een plek in de Schotse subtop, maar geleidelijk wist men weer op te klimmen. In 1998 leidde Wim Jansen de club naar de eerste landstitel, waardoor Glasgow Rangers naast het tiende opeenvolgende kampioenschap greep.

De periode O’Neill

In 2000 fungeerde Kenny Dalglish korte tijd als interim-manager van Celtic. Het bestuur stelde in de zomer van dat jaar een nieuwe trainer aan: Martin O’Neill. Hij leidde de club in het seizoen 2000-2001 meteen naar de treble (landstitel, Scottish Cup en Scottish League Cup) en trad daarmee in de voetsporen van de legendarische Stein. Onder leiding van O’Neill won Celtic in de daaropvolgende jaren nog vier prijzen, waaronder twee landstitels. De Zweedse spits Henrik Larsson fungeerde in die periode als goalmachine.

In het voorjaar van 2005 besloot O’Neill af te zwaaien vanwege de ziekte van zijn vrouw. Hij werd opgevolgd door Gordon Strachan, die de club naar drie opeenvolgende landstitels leidde (2006-2008). In 2009 werd Celtic onttroond door Glasgow Rangers, waardoor Strachan afzwaaide. Tony Mowbray kreeg de eer om hem op te volgen, maar zijn dienstverband bleef beperkt tot één seizoen. Celtic wist in het seizoen 2009-2010 voor het eerst sinds 1999 geen enkele prijs binnen te slepen.

In 2010 ging Celtic verder onder leiding van Neil Lennon. Hij leidde Celtic naar de grootste overwinning sinds het invoeren van de Scottish Premiership: 9-0 tegen Aberdeen. Zowel Anthony Stokes als Gary Hooper produceerde in deze wedstrijd een hattrick. Lennon wist zijn debuutseizoen niet te bekronen met het kampioenschap (tweede), maar veroverde wel de Scottish Cup na een 3-0 overwinning op Motherwell. De oud-speler van The Hoops won tussen zijn tweede en vierde seizoen telkens de landstitels.

Totale dominantie in Schotland

Aartsrivaal Glasgow Rangers werd in de zomer van 2012 failliet verklaard vanwege een riante belastingschuld. The Gers maakten een doorstart als Rangers FC, maar begonnen daardoor wel onderaan de ladder in het Schotse profvoetbal. Celtic kreeg hierdoor vrij spel. Onder leiding van Ronny Deila en zijn opvolger Brendan Rodgers bleek de club oppermachtig. In de periode 2012-2020 verdween elke landstitel in de prijzenkast van Celtic, dat zelfs vier opeenvolgende seizoenen de treble veroverde (2017-2020).

Rangers FC had vier seizoenen nodig om terug te keren in de Scottish Premiership. De aartsrivaal kon de hegemonie van Celtic aanvankelijk niet blokkeren, maar een tiende opeenvolgende landstitel bleef uit. In het seizoen 2020-2021 zorgde Rangers voor een trendbreuk door maar liefst 102 punten te bemachtigen. Celtic bleef steken op 77 punten, waardoor men genoegen moest nemen met een tweede plaats. In februari 2021 stapte de twee jaar eerder teruggekeerde Lennon op als manager.

Giorgios Giakoumakis (Celtic)
Voormalig VVV-spits Giorgos Giakoumakis in het shirt van Celtic (Pro Shots)

Celtic wist zich in het seizoen 2021-2022 te herpakken door de landstitel en Scottish League Cup binnen te slepen. In 2023 maakte men een nog betere indruk door de zevende treble uit de clubgeschiedenis te veroveren. Manager Ange Postecoglou verdiende na dit seizoen een overstap naar Premier League-club Tottenham Hotspur. Rodgers maakte op zijn beurt een comeback op Celtic Park.

Rivaliteit

Rangers FC is de eeuwige rivaal van Celtic. Niet alleen zijn beide clubs afkomstig uit Glasgow, maar ook domineren zij het Schotse voetbal al sinds de opkomst van het Schotse voetbal in de negentiende eeuw. Onderlinge wedstrijden staan bekend als The Old Firm. In het beginstadium was er nog sprake van een vriendschappelijk karakter, maar geleidelijk zijn de verhoudingen uitgegroeid tot pure haat. Celtic-fans identificeren zich vooral met Ierland, waar de aanhangers van Rangers zich meer verbonden voelen bij het Verenigd Koninkrijk.

De rivaliteit tussen Celtic en Rangers FC (voorheen Glasgow Rangers) is gigantisch te noemen. Niet alleen politiek gezien staan beide clubs lijnrecht tegenover elkaar, maar ook qua geloof. Glasgow is geografisch verdeeld door katholieken en protestanten. Deze verdeeldheid is ook van toepassing op beide supportersgroepen. Niet zelden leidde dit tot grote rellen, met doden en gewonden tot gevolg.


Europees voetbal

Celtic debuteerde in het seizoen 1962-1963 op het Europese strijdtoneel. In de eerste ronde van de Jaarbeursstedenbeker moest de Schotse topclub meteen buigen voor het Spaanse Valencia. De formatie uit Glasgow bereikten in de seizoenen 1963-1964 en 1965-1966 de halve finale van de Europacup I, maar respectievelijk MTK Boedapest en Liverpool stond een eerste finaleplaats in de weg.

Het seizoen 1966-1967 is verplichte kost voor iedere aanhanger van Celtic. The Bhoys schreven voetbalgeschiedenis door als eerste (en enige) Schotse voetbalclub de Europacup I te winnen. Op Portugese bodem wonnen de manschappen van Jock Stein de finale tegen Internazionale met 2-1. Tommy Gemmell en Stevie Chalmers wisten in de tweede helft een 0-1 achterstand om te buigen. De succesploeg ging daardoor de geschiedenisboeken in als The Lisbon Lions.

Celtic bereikte in het seizoen 1969-1970 opnieuw de finale van de Europacup I. In Milaan zorgde Gemmell voor een Schotse voorsprong, maar in de tweede helft trok Feyenoord aan het langste eind: 1-2. Onder leiding van Stein bleef Celtic meedraaien in de top van Europa. Zijn team bereikte in 1972 en 1974 opnieuw de laatste vier van de Europacup I, maar respectievelijk Internazionale en Atlético Madrid dwarsboomden een nieuwe finaleplaats.

Snakken naar nieuw succes

In 1978 nam Stein afscheid als manager van Celtic. Nationaal bleef de club succesvol, maar internationaal speelde men lange tijd geen rol van betekenis meer. Niet zelden werd men al in de eerste of tweede ronde uitgeschakeld. De club uit Glasgow overleefde in het seizoen 2002-2003 niet eens de kwalificatiefase van de Champions League door toedoen van FC Basel. Celtic zette in de UEFA Cup wel een fraaie campagne neer door clubs als VfB Stuttgart en Liverpool uit te schakelen, maar in de finale bleek FC Porto met 2-3 te sterk.

Celtic bereikte in 2004 de kwarfinale van de UEFA Cup. Na de uitschakeling tegen Villarreal brak opnieuw een grijze periode aan in Europees verband, met doorgaans een snelle uitschakeling als resultaat. Celtic behaalde slechts een aantal kleine successen, waaronder de 2-1 overwinning op FC Barcelona in het seizoen 2012-2013. Mede door deze stunt overleefde men zowaar de groepsfase van de Champions League, maar in de eerste knock-outronde bleek Juventus meteen veel te sterk.

Feyenoord - Celtic in 2023
Een beeld uit Feyenoord – Celtic in 2023 (Pro Shots)

Balans tegen Nederlandse clubs

Celtic speelde tot en met het seizoen 2023-2024 in totaal negentien officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. Met negen overwinningen, twee gelijke spelen en acht nederlagen valt de balans nipt uit in Schots voordeel. Ajax stond het vaakst tegenover Celtic (tien wedstrijden), waar Feyenoord het driemaal mocht opnemen tegen The Hoops. De Europacup I-finale van 1970, gewonnen door de Rotterdammers, is de meest legendarische uit dit rijtje. AZ, Go Ahead Eagles en FC Utrecht noteerden allen twee onderonsjes.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Celtic gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Regi Blinker (1997-2000)Jos Hooiveld (2010-2011)
Derk Boerrigter (2013-2016)Glenn Loovens (2008-2012)
Edson Braafheid (2010)Bobby Petta (1999-2004)
Virgil van Dijk (2013-2015)Evander Sno (2006-2008)
Jeremie Frimpong (2019-2021)Jan Vennegoor of Hesselink (2006-2009)
Pierre van Hooijdonk (1995-1997)Dorus de Vries (2016-2019)

Celtic stond in het seizoen 1997-1998 onder leiding van een Nederlandse trainer. Feyenoord-icoon Wim Jansen leidde de club dat jaar naar de eerste landstitel in tien jaar tijd.


Het stadion

Celtic Park is sinds 1892 de thuishaven van Celtic. Het stadion staat ook wel bekend onder de bijnamen Paradise en Parkhead. Op dit moment biedt het onderkomen van de Schotse voetbalgrootmacht plaats aan 60.832 supporters, maar in het verleden konden er nog veel meer mensen naar binnen. Dit leidde op 1 januari 1938 tot een absoluut toeschouwersrecord: 92.000 bezoekers. Uiteraard was aartsrivaal Glasgow Rangers destijds de tegenstander.

Celtic Park
Celtic Park (Pro Shots)

Hampden Park is de vaste uitvalsbasis voor Schotland, maar het nationale team speelde ook al meer dan twintig interlands op Celtic Park. Zo werd de kwalificatie voor het WK van 1998 in dit onderkomen afgedwongen. De thuisbasis van Celtic fungeerde daarnaast als decor voor verschillende bekerfinales, de opening van de Commonwealth Games (2014) en talloze concerten. Onder meer Bryan Adams, Prince en U2 traden op in Celtic Park.


Veelgestelde vragen over Celtic

Wanneer is Celtic opgericht?

Op 6 november 1887

Wat is het adres van Celtic Park?

Celtic Park
Janefield St, Glasgow G40 3RE
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van Celtic Park?

60.832 plaatsen

Wat is de website van Celtic?

Klik hier om Celtic online te bezoeken

Waar kan ik Celtic vinden op sociale media?

Celtic is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 16 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie