Celtic

Glasgow

Prijzenkast

53x landskampioen

41x Scottish Cup

21x Scottish League Cup

1x Europa Cup I

Het laatste nieuws over Celtic

Celtic is een voetbalgrootmacht in het Schotse voetbal. De club uit Glasgow speelt de thuiswedstrijden op Celtic Park, dat een capaciteit van ruim zestigduizend plaatsen heeft.

  • Celtic werd in 1887 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Celtic Park
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Bhoys’
  • Celtic werd 53 keer kampioen van Schotland
  • Het team won de Europacup I van 1967

Eeuwig gevecht met Rangers

Celtic werd opgericht op 6 november 1887. Broeder Walfrid zag een voetbalclub als mogelijkheid om de armoede in Oost-Glasgow te verlichten, met Hibernian als voorbeeld. De naam Celtic refereert aan de Ierse en Schotse oorsprong van de inwoners van de wijk Parkhead. The Bhoys speelden de eerste officiële wedstrijd op 28 mei 1888 tegen Rangers, dat in de 21ste eeuw nog altijd als grote aartsrivaal geldt.

Al in de negentiende eeuw boekte Celtic de eerste successen. In 1892 werd de Schotse beker gewonnen door Queen’s Park, eveneens afkomstig uit Glasgow, met 5-1 te verslaan. Een paar maanden later verhuisde de club al naar Celtic Park, dat sindsdien fungeert als thuishaven van de Schotse topclub.

Celtic Park (Pro Shots)

Eerste landstitels

Een jaar na het winnen van de Schotse beker werd de allereerste landstitel toegevoegd aan de prijzenkast. Celtic prolongeerde dit succes in 1894, waar de titel ook in 1896 en 1898 een prooi werd. Daarna moesten The Bhoys zeven jaar wachten op nieuw succes in de nationale competitie, maar dat leverde wel meteen een schitterende serie van vijf opeenvolgende landstitels op (1905-1910).

Tussen 1914 en 1919 pakte Celtic vijf van de zes landstitels. De club uit Oost-Glasgow kende een bijzonder succesvolle start als voetbalclub, maar tussen 1920 en 1965 nam de suprematie af. In de jaren twintig en dertig pakte Celtic ‘slechts’ twee landstitels, waar het team in de jaren veertig zelfs verstokt bleef van een landstitel. Het succes van de jaren vijftig bleef beperkt tot één kampioenschap (1954).

Celtic moest tot halverwege de jaren zestig wachten op nieuw succes in de Schotse competitie. De aanstelling van Jock Stein als hoofdtrainer bleek een absolute schot in de roos: tussen 1966 en 1974 werd ieder kampioenschap gevierd op Celtic Park. Ook in 1977 en 1979 kroonde Celtic zich tot landskampioen. Tussen 1981 en 1988 werd het kampioenschap nog viermaal in eigen voordeel beslist.

Indrukwekkende reeks

Celtic moest na de landstitel van 1988 tien jaar wachten op een nieuwe landstitel. In 1998 was het pas weer raak voor The Bhoys, dat onder leiding van Wim Jansen aartsrivaal Glasgow Rangers van een tiende opeenvolgende landstitel wist af te houden. In 2000 sloeg Celtic een succesvolle weg in door Martin O’Neill aan te stellen als nieuwe trainer. In zijn eerste seizoen wist hij meteen de treble (landstitel en beide Schotse bekers) te winnen, wat eerder alleen clublegende Stein was gelukt.

O’Neill leidde Celtic eveneens naar de landstitel van 2002 en 2004. De succestrainer stopte in 2005 vanwege de gezondheid van zijn vrouw, waarna Gordon Strachan de eer kreeg om het kampioenschap van 2006, 2007 en 2008 binnen te slepen. Ook Neil Lennon was zeer succesvol als Celtic-manager met landstitels in 2012, 2013, 2014 (eerste periode), 2019 en 2020 (tweede periode). Mede dankzij het instorten van aartsrivaal Rangers was Celtic niet te stoppen, want ook tussendoor ontglipte er geen titel.

De comeback van Rangers FC in de top van Schotland dwarsboomde Celtic naar een reeks van tien opeenvolgende landstitels. In 2021 bleek de aartsrivaal te sterk, maar in 2022 keerde het kampioenschap weer terug naar Celtic Park. Ondanks het imposante aantal van 53 landstitels moet Celtic de rivaal nog wel altijd voor zich dulden (55 keer). In 2023 werd het aantal bekers naar 62 getild: 41 keer de Scottish Cup en 21 keer de Schotse League Cup.


The Old Firm

Celtic en Rangers FC zijn de twee voetbalgrootmachten van Schotland. Beide clubs zijn afkomstig uit Glasgow, waardoor de rivaliteit door de jaren heen gigantisch is geworden. The Old Firm geldt als een van de meest beladen voetbalderby’s ter wereld. In september 2023 werd al de 437ste onderlinge wedstrijd afgewerkt. Rangers won 169 edities, Celtic trok 166 aan het langste eind en 102 keer eindigde de krachtmeting onbeslist.


Europees voetbal

Rangers is Celtic vooralsnog de baas wat het aantal landstitels en gewonnen derbywedstrijden betreft, maar de groen-witten hebben daarentegen iets bereikt wat de rivaal niet is gelukt: het meest prestigieuze toernooi van Europa winnen. In het seizoen 1966-1967 werd de Europacup I, de voorloper van de Champions League, gewonnen door Celtic. Onder leiding van Jock Stein werd het Italiaanse Internazionale in de finale met 2-1 verslagen. Het gouden elftal verdiende daarmee de bijnaam Lisbon Lions, verwijzend naar de plaats van de finale (Lissabon).

In 1970 kreeg Celtic de kans om een tweede Europacup I toe te voegen aan de erelijst. De Schotse topclub bereikte opnieuw de finale, maar in Milaan werd de formatie van Steijn verslagen door toedoen van het Feyenoord van Ernst Happel. Tommy Gemmell scoorde net als in 1967 in de finale en zette Celtic daarmee op een 0-1 voorsprong. Twee minuten later maakte Rinus Israël alweer gelijk, waarna Ove Kindvall in de verlenging de winnende goal maakte voor de Rotterdammers (2-1).

Celtic bereikte pas in 2003 een nieuwe finale in Europa. In de eindstrijd van de UEFA Cup maakte Henrik Larsson twee goals voor de Schotten, maar dat bleek niet voldoende om het FC Porto van José Mourinho te verslaan: 3-2. Sinds de verloren finale in Sevilla speelt Celtic een bescheiden rol in Europees verband.


Nederlanders

Meer dan tien Nederlanders hebben het groen en wit van Celtic mogen dragen. Centrale verdediger Virgil van Dijk verdiende in 2015 een transfer naar Southampton en staat met 15,7 miljoen euro nog altijd in de topvijf van duurst getransfereerde spelers. Ook Regi Blinker, Derk Boerrigter, Edson Braafheid, Pierre van Hooijdonk, Dorus de Vries, Jeremie Frimpong, Jos Hooiveld, Glenn Loovens, Bobby Petta, Evander Sno en Jan Vennegoor of Hesselink hebben een verleden bij de club uit Glasgow.

Laatste update: 6 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie