Kasper Schmeichel

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Kasper Schmeichel

Kasper Schmeichel is een Deense doelman. De international van Denemarken maakte in de zomer van 2023 de overstap van OGC Nice naar Anderlecht.

  • Schmeichel speelt momenteel voor Anderlecht
  • De doelman maakte furore bij Leicester City
  • Met ‘The Foxes’ won hij de Engelse titel en FA Cup
  • Schmeichel debuteerde in 2013 namens Denemarken
  • Hij is de zoon van oud-doelman Peter Schmeichel

Clubcarrière

Schmeichel werd op 5 november 1986 geboren in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Zijn vader Peter Schmeichel keepte destijds nog in Denemarken, maar maakte in de jaren negentig furore als nummer één van Manchester United. Senior won in 1992 zelfs het EK met de nationale ploeg.

Manchester City

Peter Schmeichel sloot in 2003 zijn voetbalcarrière af bij Manchester City. Zoon Kasper sloot zich eveneens aan bij The Citizens, na eerder kortstondig onder de lat te hebben gestaan bij het Portugese GD Estoril Praia en het Deense SfB-Oure FA. Voor de destijds bescheiden Premier League-club speelde de getalenteerde sluitpost slechts tien officiële wedstrijden (vier clean sheets). In augstus 2007 won hij de stadsderby van Manchester United (1-0) en stopte hij een strafschop van Robin van Persie in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Arsenal.

Bij Manchester City had Schmeichel weinig uitzicht op speeltijd. De club besloot hem om die reden regelmatig te verhuren. Hij kwam achtereenvolgens uit voor Darlington (vier wedstrijden), Bury (29), het Schotse Falkirk (tien), Cardiff City (veertien) en Coventry City (negen).

Notts County

Schmeichel voelde zich niet gelukkig bij Manchester City. In de zomer van 2009 tekende de Deense doelman een permanente overstap naar Notts County. Bij de club uit Nottingham stond hij in 49 officiële wedstrijden onder de lat en hield hij maar liefst 25 keer de nul. Schmeichel stond daarmee aan de basis van het kampioenschap in de League Two, maar vanwege diens salaris besloot de clubleiding om hem al na één contractjaar te laten gaan.

Leeds United

In het seizoen 2010-2011 speelde Schmeichel voor Leeds United. Hij mocht dat seizoen veertig officiële wedstrijden keepen, waarvan 37 in het Championship. Op Elland Road had de sluitpost het behoorlijk naar zijn zin en de verrassing was dan ook groot dat de clubleiding na slechts één seizoen een bod van competitiegenoot Leicester City accepteerde.

Leicester City

Schmeichel werd bij Leicester City herenigd met Sven-Göran Eriksson, die bij Manchester City en Notts County ook al diens manager was. In zijn debuutseizoen voor The Foxes verscheen de Deen in 52 officiële wedstrijden onder de lat, waaronder 46 Championship-wedstrijden. Schmeichel hield in totaal zeventien keer de nul, waarvan veertien keer op het tweede niveau van Engeland. Hij werd daarmee opgenomen in het Championship PFA Team of the Year en werd bij Leicester City verkozen tot Player of the Year.

Leicester City eindigde in het seizoen 2011-2012 als negende in het Championship. Een jaar later steeg de club naar de zesde plaats op het tweede niveau, waardoor deelname aan de play-offs werd afgedwongen. Door toedoen van Watford werd de weg naar promotie naar de Premier League afgesneden, maar het geloof in een terugkeer op het hoogste niveau groeide. In het seizoen 2013-2014 werd de doelstelling gerealiseerd door het kampioenschap te behalen in het Championship.

Kampioen van Engeland

Mede dankzij Schmeichel wist Leicester City zich te handhaven in het seizoen 2014-2015. Het daaropvolgende seizoen stond de formatie onder leiding van de Italiaanse trainer Claudio Ranieri. Het werd een jaar om nooit meer te vergeten. The Foxes verloren maar drie wedstrijden en kroonden zich daarmee tot kampioen van Engeland, voor het eerst in de clubgeschiedenis. Schmeichel, die vijftien keer de nul wist te houden in de Premier League, trad daarmee in de voetsporen van vader Peter.

Als landskampioen mocht Leicester City in het seizoen 2016-2017 deelnemen aan de Champions League. In de groepswedstrijden tegen Club Brugge, FC Porto en tweemaal FC Kopenhagen hield hij telkens de nul. De twee resterende groepsduels gingen door een handblessure aan zijn neus voorbij, maar hij keerde terug onder de lat voor de achtste finale tegen Sevilla. Na de 2-1 nederlaag won Leicester in eigen stadion met 2-0. Pas in de kwartfinale eindigde het sprookje door toedoen van Atlético Madrid (1-0 uit, 1-1 thuis).

Schmeichel bleef tot en met het seizoen 2021-2022 actief voor Leicester City. In totaal speelde hij 479 officiële wedstrijden voor de club, waar hij 586 tegendoelpunten slikte en 147 keer de nul hield. In 2021 won de doelman zijn derde en vierde trofee in Leicester: de FA Cup en de Community Shield. Schmeichel hield de nul in de FA Cup-finale tegen Chelsea (1-0 overwinning).

OGC Nice

Na elf jaar nam Schmeichel afscheid van Leicester City. In de zomer van 2022 koos de inmiddels geroutineerde doelman uit Denemarken voor een avontuur bij het Franse OGC Nice, waar hij de naar PSV vertrokken Walter Benítez opvolgde onder de lat. Op 14 augustus 2002 debuteerde Schmeichel in de thuiswedstrijd tegen RC Strasbourg (1-1) onder de lat bij de Zuid-Franse club. In zijn eerste seizoen noteerde hij dertien clean sheets in 46 officiële wedstrijden.

(Pro Shots)

Anderlecht

Schmeichel liet op 1 september 2023 zijn contract bij OGC Nice ontbinden. Vier dagen later tekende de Deen een contract bij de Belgische topclub Anderlecht. Op 24 september verscheen hij voor het eerst onder de lat bij Paars-Wit, dat Club Brugge op een 1-1 gelijkspel hield.


Interlandcarrière

Schmeichel debuteerde op 6 februari 2013 onder bondscoach Morten Olsen als A-international van Denemarken. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Macedonië (3-0 nederlaag) mocht hij negentig minuten opdraven. De Deense voetballers plaatsten zich niet voor het WK van 2014 en het EK van 2016, waardoor hij tot het WK van 2018 moest wachten op zijn eerste eindronde. Schmeichel keepte een voortreffelijk toernooi en onderscheidde zich tevens in de strafschoppenserie tegen Kroatië, maar kon niet verhinderen dat zijn team in de achtste finale werd uitgeschakeld.

Tijdens de eindtoernooien van 2021 (EK) en 2022 (WK) stond Schmeichel opnieuw onder de lat bij Denemarken. In 2021 reikte het Scandinavische land zelfs tot de halve finale, maar in de verlenging ging het mis door toedoen van Engeland. Denemarken kon het EK-succes van 1992 dus niet evenaren.

Laatste update: 15 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie