FC Kopenhagen

Kopenhagen

Prijzenkast FC Kopenhagen

15x landskampioen

9x bekerwinnaar

2x Royal League

Het laatste nieuws over FC Kopenhagen

FC Kpenhagen is een Deense voetbalclub uit de hoofdstad Kopenhagen. Thuiswedstrijden van Byens Hold worden afgewerkt in Parken.

  • FC Kopenhagen ontstond in 1992 na een fusie
  • Parken is de thuisbasis van de Deense topclub
  • De bijnaam van het team luidt ‘Byens Hold’
  • FC Kopenhagen won vijftien landstitels
  • Brøndby IF is de aartsrivaal

FC Kopenhagen in nationaal clubverband

FC Kopenhagen werd op 1 juli 1992 opgericht. De voetbalclub ontstond door een fusie tussen Kjøbenhavns Boldklub uit 1876 en Boldklubben 1903. Eerstgenoemde club wist vijftien landstitels en één beker te veroveren, waar de stadsgenoot zeven landstitels en twee beker op de erelijst had staan. Trainer Benny Johansen had dan ook meteen een zeer behoorlijke selectie tot zijn beschikking. Met spelers als Ivan Nielsen en Ole Tobiasen won Byens Hold in het seizoen 1992-1993 meteen de eerste landstitel.

In 1994 werd FC Kopenhagen onttroond als landskampioen door achter Silkeborg IF en Odense BK te eindigen. Het succesvolle seizoen kreeg in de daaropvolgende seizoenen evenmin een vervolg. Tot en met het seizoen 1999-2000 wist men geen enkele landstitel meer binnen te slepen. In het Deense bekertoernooi wisten de hoofdstedelingen wel de eerste successen binnen te halen. Zowel in 1995 als 1997 won men de Landspokalturneringen, respectievelijk ten koste van Akademisk Boldklub en Ikast FC.

Eerste glorietijdperk

Tussen 1995 en 2000 eindigde FC Kopenhagen maar één keer bij de eerste drie. In het seizoen 2000-2001 toonde de club eindelijk herstel door de tweede landstitel binnen te slepen. Een jaar later eindigde men zowel in de Superligaen als de Landspokalturneringen als runner-up, maar daarna ging het eerste glorietijdperk van start. Tussen 2003 en 2017 wist Kopenhagen maar liefst tien van de vijftien kampioenschappen te veroveren. In vier van de vijf overige seizoenen eindigde men als tweede.

In het seizoen 2003-2004 wist FC Kopenhagen voor het eerst de Deense dubbel binnen te slepen. Dit succes evenaarde de club in 2009, 2016 en 2017. In twee van de seizoenen zonder landstitel wist men het bekertoernooi eveneens als winnaar af te sluiten. Bekende namen uit die tijd zijn onder meer Marcus Allbäck, Nicklas Bendtner, André Bergdølmo, Thomas Delaney, Jesper Grønkjaer, Nicolai Jörgensen, Olaf Mellberg en Christian Poulsen. Stale Solbakken, de latere bondscoach van Noorwegen, stond er jarenlang als trainer aan het roer.

Mohamed Daramy (FC Kopenhagen)
Mohamed Daramy viert een treffer van FC Kopenhagen (Pro Shots)

Herstel na dipje

FC Kopenhagen eindigde in het seizoen 2017-2018 voor het eerst sinds 2003 buiten de topdrie van de Superligaen. In de drie daaropvolgende seizoenen eindigde men achtereenvolgens als eerste, tweede en derde. De hegemonie begon daarmee te bungelen, maar zowel in 2022 als 2023 volgden nieuwe kampioenschappen. In dat laatstgenoemde jaar won Byens Hold zelfs de dubbel.

In de titelstrijd van 2024 stelde FC Kopenhagen toch weer teleur door achter FC Midtjylland en Brøndby IF als derde te eindigen. Het bekeravontuur strandde daarnaast al in de kwartfinale.

Rivaliteit

Brøndby IF is de aartsrivaal van FC Kopenhagen. Niet alleen zijn beide clubs afkomstig uit de hoofdstad van Denemarken, maar zij fungeren ook nog eens als concurrenten van elkaar. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de New Firm, vernoemd naar de Schotse tweestrijd tussen Celtic en Rangers FC (The Old Firm).


FC Kopenhagen in Europees clubverband

De fusieclub mocht in het allereerste seizoen meteen deelnemen aan het UEFA Cup-toernooi. In twee wedstrijden tegen het Finse MP Mikkeli maakte FC Kopenhagen tien doelpunten (5-0 en 1-5), maar in de tweede ronde bleek AJ Auxerre een maatje te groot. In het daaropvolgende seizoen debuteerden de Denen in het Champions League-toernooi.

Als Deense voetbalgrootmacht mocht FC Kopenhagen vrijwel elk seizoen deelnemen aan een Europees clubtoernooi. In de meeste seizoenen bleek de achtste finale het maximaal haalbare, maar in het Europa League-toernooi van 2019-2020 kwam men voor het eerst een ronde verder. Na het uitschakelen van Celtic en Istanbul Basaksehir wist men Manchester United over negentig minuten op 0-0 te houden. In Keulen, vanwege de coronapandemie vond de clash op neutraal terrein plaats, won de Premier League-gigant pas na verlenging met 0-1.

Roony Bardghji viert een goal van FC Kopenhagen
Roony Bardghji juicht na een goal tegen Manchester United (Pro Shots)

Balans tegen Nederlandse clubs

FC Kopenhagen speelde vooralsnog tien officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. De balans is redelijk in evenwicht met drie Deense overwinningen, drie gelijke spelen en vier Nederlandse triomfen. Alle krachtmetingen vonden plaats tegen Ajax (zesmaal) en PSV (viermaal). Zowel in 2001 als 2006 werd de Amsterdamse club zelfs uitgeschakeld door Kopenhagen.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van FC Kopenhagen gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Kevin Diks2021-heden
Jos Hooiveld2011

Het stadion van FC Kopenhagen

FC Kopenhagen speelt sinds de oprichting in 1992 in Parken. Het voetbalstadion, gelegen in het Kopenhagse district Indre Østerbro, werd in het jaar van de oprichting geopend en beschikt over een verschuifbaar dak. Momenteel biedt het stadion plaats aan 38.190 voetbalfans. Bij concerten is er zelfs sprake van een capaciteit van maximaal 55.000 plaatsen.

Parken werd gebouwd op de locatie van het oude Idraetsparken. Het stadion fungeerde in 2021 als decor voor een aantal EK-wedstrijden, waaronder die tussen Denemarken en Finland (0-1). In deze groepswedstrijd werd sterspeler Christian Eriksen getroffen door een hartstilstand, maar de middenvelder werd met succes gereanimeerd. De voormalig Ajax-speler vierde zijn rentree in Parken in maart 2022 zelfs met een doelpunt.


Veelgestelde vragen over FC Kopenhagen

Wanneer is FC Kopenhagen opgericht?

Op 1 juli 1992

Wat is het adres van Parken?

Parken
Per Henrik Lings Allé 2, 2100 Kopenhagen
Denemarken

Wat is de capaciteit van Parken?

38.190 plaatsen

Wat is de website van FC Kopenhagen?

Klik hier om FC Kopenhagen online te bezoeken

Waar kan ik FC Kopenhagen vinden op sociale media?

FC Kopenhagen is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Populaire spelers FC Kopenhagen

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie