Finland

Helsinki

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Finland

Het nationale team van Finland is geen hoogvlieger in het internationale voetbal. De Finnen hebben pas één toernooideelname in de benen: het EK van 2021.

  • Het Finse nationale team maakt deel uit van de SPL
  • De bijnaam van de ploeg luidt ‘Huuhkajat’
  • Finland speelde in 2021 op het EK
  • Het land was nog nooit actief op een WK
  • Jari Litmanen is er recordinternational

EK-deelname smaakt naar meer

Finland heeft sinds 19 mei 1907 een eigen voetbalbond. De Suomen Palloliitto (SPL) mocht een jaar later al toetreden tot de wereldvoetbalbond FIFA, hoewel het land destijds nog onderdeel was van het Russische Rijk. De eerste officiële interland dateert van 22 oktober 1911. In de Finse hoofdstad Helsinki werd een kansloze nederlaag geleden tegen de buren uit Zweden: 2-5.

Finland werd na de Eerste Wereldoorlog onafhankelijk. Het nationale team had toen al een eerste vuurdoop beleefd: de Olympische Zomerspelen van 1912. De Finnen maakten een goede beurt door Italië (3-2 na verlenging) en rivaal Rusland (2-1) te verslaan op Zweedse bodem, maar Groot-Brittannië bleek in de halve finale een maatje te groot: 4-0. De strijd om het brons werd vervolgens een eenvoudige prooi voor het Nederlands elftal: 9-0.

Jari Litmanen is de recordinternational van Finland (Pro Shots)

Het nationale team van Finland draagt de bijnaam Huuhkajat, wat staat voor ‘De Oehoes’. Deze bijnaam refereert aan de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Finland en België op 6 juni 2007. Tijdens deze wedstrijd vloog er een oehoe door het stadion in Helsinki om vervolgens plaats te nemen op de lat. Finland zegevierde met 1-0, waarna een eerbetoon in het leven werd geroepen voor de in het stadion woonachtige uil. De mascotte (Bubi) is hier een voorbeeld van.

EK-geschiedenis

Finland is er nog nooit in geslaagd om een wereldkampioenschap te bereiken. Vanaf de kwalificatiefase voor het WK van 1938 hebben de Finnen talloze pogingen gedaan, maar vooralsnog zonder succes. Recordinternational Jari Litmanen was überhaupt nooit actief op een grote eindronde. De voormalig publiekslieveling van Ajax speelde tussen 1989 en 2010 maar liefst 137 A-interlands (32 doelpunten), maar schitteren op een EK of WK deed hij niet.

Bijna elf jaar na de laatste interland van Litmanen debuteerde Finland eindelijk op een grote eindronde. Op 12 juni 2021 wonnen de Finnen in en tegen Denemarken met 0-1, maar die wedstrijd is de meeste voetbalfans vooral bijgebleven vanwege een dramatische gebeurtenis voor Christian Eriksen. De sterspeler van de Denen werd tijdens de wedstrijd getroffen door een hartstilstand. Dankzij alert ingrijpen van medestanders kon Eriksen worden gered, waarna de wedstrijd later op de dag alsnog werd uitgespeeld. Dat leidde tot grote verontwaardiging.

Finland kon de overwinning op Denemarken niet doortrekken. Het elftal verloor de overige groepswedstrijden van Rusland (0-1) en België (0-2), waardoor het al na de groepsfase naar huis werd gestuurd.

Laatste update: 21 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie