Christian Eriksen

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Christian Eriksen

Christian Eriksen is een Deense middenvelder. Sinds de zomer van 2022 draagt hij het shirt van Premier League-gigant Manchester United, een jaar na zijn hartstilstand op het EK voetbal.

  • Eriksen speelt momenteel voor Manchester United
  • De middenvelder speelde eerder voor Ajax, Tottenham Hotspur, Internazionale en Brentford
  • Hij werd landskampioen in Nederland (driemaal) en Italië
  • De international van Denemarken won ook de KNVB Beker en Carabao Cup
  • In 2021 werd hij tijdens het EK getroffen door een hartstilstand

Clubcarrière

Eriksen werd op 14 februari 1992 geboren in het Deense Middelfart. Op slechts driejarige leeftijd begon hij met voetballen bij het lokale Middelfart Sanderum. De profclub Odense BK ontdekte diens potentieel en besloot hem op te nemen in de jeugdopleiding. Eriksen, die in 2008 werd verkozen tot Talent van het Jaar, liep tijdens zijn periode bij OB stage bij clubs als FC Barcelona en Chelsea. Uiteindelijk koos Eriksen voor een driejarig contract bij Ajax.

Doorbraak bij Ajax

Eriksen begon in de B-junioren van Ajax, maar maakte al snel de overstap naar de A1. Ook mocht de middenvelder al relatief snel zijn kunsten vertonen op het trainingsveld van de A-selectie. Begin 2010 mocht hij mee op trainingskamp. De toenmalige trainer Martin Jol reageerde tegenover Voetbal International vol lof over diens ontwikkeling: “Binnen nu en twee jaar is Eriksen óf goed, óf heel goed óf een heel grote.” Vanaf dat moment kreeg Eriksen regelmatig speeltijd van de Ajax-trainer.

(Pro Shots)

Eind 2010 kreeg Eriksen te maken met Frank de Boer, die hij al eerder meemaakte als jeugdtrainer. De Boer gunde hem meteen een basisplaats in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen AC Milan. Eriksen bleef daarna een vaste waarde in Ajax 1 en werd in 2011 zelfs voor het tweede jaar op rij verkozen tot Talent van het Jaar. In 2011, 2012 én 2013 werd de Deen landskampioen als speler van Ajax.

Tottenham Hotspur

Na 163 officiële wedstrijden voor Ajax (32 goals, 65 assists) vertrok Eriksen in de zomer van 2013 voor 13,5 miljoen euro naar Tottenham Hotspur. In Londen groeide de middenvelder uit tot een zeer gewaardeerde schakel. In zijn eerste seizoen namens de Spurs werd hij meteen verkozen tot Speler van het Jaar. Met 69 goals en negen assists in 305 officiële optredens werd Eriksen een fenomeen bij Tottenham, maar dat leidde niet tot grote successen. Zo bleek Leicester City de verrassende winnaar van de titelstrijd van 2016.

In 2019 reikte Eriksen met Tottenham tot de finale van de Champions League. Uitgerekend zijn oude liefde Ajax werd op pijnlijke wijze uitgeschakeld in de halve finale, maar in de eindstrijd bleek competitiegenoot Liverpool een maatje te groot (2-0).

Internazionale

Eriksen kreeg van Tottenham de mogelijkheid om zijn medio 2020 aflopende verbintenis te verlengen, maar dat weigerde de oud-Ajacied. Om die reden kreeg hij begin dat jaar permissie om voor zo’n twintig miljoen euro de overstap te maken naar het Italiaanse Internazionale. In Milaan werd Eriksen geen onomstreden basisspeler. Hij zat in de Serie A 54 keer bij de wedstrijdselectie, met 25 basisplaatsen en achttien invalbeurten tot gevolg.

Na de zomer van 2021 kwam de Inter-periode van Eriksen abrupt ten einde. Tijdens het EK werd de Deen getroffen door een hartstilstand en daarom werd er een defibrillator in zijn lichaam geplaatst, maar in Italië is het verboden om daarmee topsport te beoefenen. Op 17 december 2021 werd zijn verbintenis bij de Italiaanse topclub officieel ontbonden.

Brentford

Eriksen liet de eerste maanden na zijn hartstilstand weinig van zich horen, maar uiteindelijk liet hij weten weer terug te willen keren op het veld. De Deen werd in die tijd onder meer gelinkt aan een terugkeer naar Ajax. Met het oog op het WK wilde Eriksen echter in een Europese topcompetitie actief blijven en daarom tekende hij eind januari 2022 een contract voor een half jaar bij het Deens getinte Brentford. In de met 0-2 verloren thuiswedstrijd tegen Newcastle United maakte hij na acht maanden zijn definitieve comeback.

(Pro Shots)

Manchester United

Eriksen speelde elf officiële wedstrijden voor Brentford (één goal). De Deen overwoog de club trouw te blijven, maar koos in de zomer van 2022 uiteindelijk voor een overstap naar Manchester United. Op Old Trafford tekende hij een contract voor drie seizoenen. United beleefde een dramatische competitiestart, maar herpakte zich behoorlijk door als derde te eindigen, de Carabao Cup te winnen en de FA Cup-finale te bereiken. Eriksen nam twee doelpunten en tien assists voor zijn rekening in zijn eerste contractjaar (44 wedstrijden).


Interlandcarrière

Eriksen maakte op 3 maart 2010 zijn debuut in de nationale ploeg van Denemarken. Bondscoach Morten Olsen gunde hem ruim een half uur speeltijd in de met 2-1 verloren oefenwedstrijd tegen Oostenrijk. Met drie A-interlands op zak mocht Eriksen in de zomer van 2010 meteen mee naar het WK in Zuid-Afrika. In de groepswedstrijden tegen Nederland (zeventien minuten) en Japan (27 minuten) mocht hij invallen. Denemarken werd al na de eerste ronde van het WK uitgeschakeld.

Eriksen was eveneens actief op het EK 2012 en het WK 2018. In 2021 begon de middenvelder aan zijn vierde eindtoernooi, maar in de eerste groepswedstrijd van het EK ging het meteen helemaal mis. In het Scandinavische onderonsje met Finland (0-1 nederlaag) werd hij na 42 minuten getroffen door een hartstilstand. Mede dankzij alert ingrijpen van aanvoerder Simon Kjaer en de medische staf overleefde Eriksen het voorval. De wedstrijd werd gestaakt, maar werd alsnog uitgespeeld toen bleek dat het naar omstandigheden goed met hem ging.

(Pro Shots)

In maart 2022 maakte Eriksen zijn comeback in de nationale ploeg van Denemarken. De sterspeler mocht uitgerekend in Amsterdam zijn rentree maken tegen het Nederlands elftal (4-2 nederlaag) en slechts twee minuten na zijn invalbeurt kegelde hij al overtuigend de 3-2 tegen de touwen. Eriksen speelde zich daarmee in de WK-selectie, maar slaagde er niet in om te schitteren in Qatar. Denemarken vloog al na de groepsfase roemloos naar huis.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie