Kasper Dolberg

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Kasper Dolberg

Kasper Dolberg is een Deense centrumspits. De international van Denemarken verruilde OGC Nice in de zomer van 2023 voor Anderlecht.

  • Dolberg speelt momenteel voor Anderlecht
  • De spits speelde eerder voor Brøndby IF, Ajax, OGC Nice, Sevilla en TSG 1899 Hoffenheim
  • In Amsterdam won hij in 2019 de landstitel en KNVB Beker
  • Dolberg speelde in 2017 de Europa League-finale tegen Manchester United
  • In 2016 debuteerde hij als A-international van Denemarken

Clubcarrière

Kasper Dolberg Rasmussen werd op 6 oktober 1997 geboren in het Deense Silkeborg. In november 2021 onthulde de spits dat er diabetes type 1 bij hem is vastgesteld, maar liet hij weten via zijn eigen Instagram-kanaal: “Ik ben extreem blij dat de dokters me hebben verteld dat het met de juiste behandeling geen effect zal hebben op mijn voetbalcarrière.”

Dolberg begon zijn voetbalcarrière in het shirt van GFG Voel. Na vijf jaar maakte hij in 2010 de overstap naar Silkeborg IF, waar hij op 15 mei 2015 zijn debuut maakte in de hoofdmacht tegen Brøndby IF (0-2 nederlaag). In totaal mocht hij drie keer opdraven voor de club uit zijn geboorteplaats. Al voor zijn debuut in Silkeborg-tenue was duidelijk dat de spits zijn loopbaan zou gaan vervolgen bij Ajax. In Amsterdam mocht hij een jaar eerder al meermaals meedraaien met de A-junioren.

Debuut voor Ajax

Dolberg werd in de zomer van 2015 definitief opgenomen in de A-junioren van Ajax. Trainer Frank de Boer selecteerde de spits voor het trainingskamp in Turkije, maar diens opvolger Peter Bosz liet hem in het seizoen 2016-2017 debuteren in de hoofdmacht. Na een positieve oefencampagne mocht Dolberg voor het eerst opdraven in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen het Griekse PAOK Saloniki. In de 57ste minuut zette hij de 1-1 eindstand op het scorebord in Amsterdam.

Ajax wist de duels met PAOK Saloniki winnend af te sluiten, maar bereikte door toedoen van FK Rostov het hoofdtoernooi van de Champions League niet. De manschappen van Bosz maakten vervolgens wel indruk in de Europa League. Mede dankzij doelpunten van Dolberg werd de knock-outfase bereikt. Hierin rekenden de Ajacieden achtereenvolgens af met Legia Warschau, FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon. Dolberg trof doel in beide ontmoetingen met zowel Kopenhagen als Lyon, waardoor Ajax zich finalist mocht noemen. Manchester United blokkeerde de route naar ultieme glorie.

(Pro Shots)

Dolberg sloot de Europa League-campagne van 2016-2017 af met zes doelpunten en één assist. Ook in de Nederlandse Eredivisie liet de Deen zich gelden: zestien doelpunten en zes assists. In november 2016 maakte hij in de thuiswedstrijd tegen NEC zijn eerste hattrick als prof aantekenen. Als beloning voor zijn imponerende debuutseizoen sleepte hij de Marco van Basten-award als beste Ajax-talent in de wacht. Ook werd de Ajax-aanvaller verkozen tot talent van het jaar in de Eredivisie.

Terugval na geblokkeerde transfer

AS Monaco wilde maar liefst vijftig miljoen euro neertellen, zo onthulde De Telegraaf in de zomer van 2017. De leiding van Ajax besloot de Monegasken af te wijzen. Achteraf bleek dat een verkeerde beslissing. Ajax rekende erop dat hij zijn ontwikkeling zou doortrekken, maar niets bleek minder waar. Het team greep na het drama rond Abdelhak Nouri naast Europees voetbal, door de terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar was hij niet meer onomstreden en door een hardnekkige voetblessure kwam hij ook nog eens langdurig niet in actie.

Dolberg produceerde in het seizoen 2017-2018 ‘slechts’ negen doelpunten in dertig wedstrijden. In oktober 2018 verlengde hij nog wel zijn contract bij Ajax, maar onder Erik ten Hag daalde hij in de pikorde achter Dusan Tadic en Huntelaar. De Ajacieden behaalden de dubbel en bereikten de halve finale van de Champions League, maar met twaalf doelpunten in 39 gespeelde wedstrijden bleef het aandeel van de Deen beperkt. Er kwam ook steeds vaker kritiek op zijn houding.

In april 2019 schreef Telegraaf-journalist Valentijn Driessen: “Niemand bij Ajax – ook Huntelaar dus niet – weet de gevoelige snaar te raken zodat Dolberg Huntelaar overbodig maakt, zoals de bedoeling is. Nu verpietert de Deen, durft Ajax Huntelaar niet af te schrijven en betekent het bijtekenen van de Achterhoeker indirect het afscheid van Dolberg. Ondanks het imago van ijskonijn blijkt hij niet bestand tegen de mentale druk en dan ben je ongeschikt voor Ajax.”

OGC Nice

Dolberg probeerde in de zomer van 2019 nog één keer om een basisplaats af te dwingen bij Ajax. Al vroeg in het seizoen bleek de aanvaller wederom op een zijspoor te belanden, waardoor hij en de clubleiding eieren voor zijn geld kozen. Voor 20,5 miljoen euro transfereerde Dolberg naar het Franse OGC Nice.

Dolberg debuteerde op 14 september 2019 in het shirt van OGC Nice, dat een 2-1 nederlaag leed bij Montpellier. Een week later maakte de spits tegen Dijon FCO zijn eerste doelpunt voor de Zuid-Franse club. Dolberg herpakte zich en produceerde elf doelpunten in zijn eerste 26 wedstrijden voor de club. Hij werd daarmee clubtopscorer en werd door de supporters verkozen tot Speler van het jaar.

Opnieuw bleek het eerste seizoen van Dolberg ook zijn beste seizoen. In het seizoen 2020-2021 daalde zijn teller naar zes doelpunten in 29 wedstrijden. Tot overmaat van ramp werd er in zijn derde contractjaar ook nog eens diabetes type 1 vastgesteld bij de Deen, die met zeven doelpunten in dertig wedstrijden soortgelijke prestaties leverde als een jaar daarvoor. Voor OGC Nice voldoende aanleiding om hem te verhuren.

Verhuurperiodes

In de zomer van 2022 werd Dolberg ondergebracht bij het Spaanse Sevilla. In Spaanse dienst bleef hij steken op acht doelpunten en één schamele assist, waardoor de huurconstructie al na een half jaar werd beëindigd. Ditmaal besloot OGC Nice om de Deen onder te brengen bij het Duitse TSG 1899 Hoffenheim (twee doelpunten in veertien wedstrijden).

Dolberg (rechts) in duel met Toby Alderweireld (Pro Shots)

Anderlecht

Dolberg vertrok in de zomer van 2023 definitief bij OGC Nice. De spits maakte de overstap naar Anderlecht, waar hij op 28 juli zijn debuut maakte in de competitiewedstrijd tegen Union Sint-Gillis (2-0 nederlaag). In speelronde twee maakte hij zijn eerste treffer tegen Royal Antwerp FC (1-0 zege).


Interlandcarrière

Dolberg werd in zijn eerste Ajax-seizoen voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg van Denemarken. Hij debuteerde op 11 november 2016 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (4-1 overwinning). Zijn team kwalificeerde zich voor het wereldkampioenschap in Rusland, maar zijn aandeel op de eindronde van 2018 bleef beperkt tot een invalbeurt van vijftien minuten tegen de latere winnaar Frankrijk.

(Pro Shots)

Dolberg behoorde ook tot de selectie voor het EK van 2021 en het WK van 2022. Op de Europese eindronde van 2021 scoorde hij twee keer tegen Wales (4-0, achtste finale) en één keer tegen Tsjechië (2-1, kwartfinale). Pas in de verlenging van de halve finale werd Denemarken gestuit door Engeland. De Denen gaven niettemin kleur aan dit EK, zeker in de wetenschap dat sterspeler Christian Eriksen tijdens de eerste groepswedstrijd werd geveld door een hartstilstand.

Laatste update: 13 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie