Thorgan Hazard

Leeftijd: 31

Meer nieuws over Thorgan Hazard

Thorgan Hazard is een vleugelaanvaller, die ook op het middenveld uit de voeten kan, met de Belgische nationaliteit. In september 2023 verruilde hij het Duitse Borussia Dortmund voor Anderlecht.

  • Hazard speelt momenteel voor Anderlecht
  • Met PSV won hij de TOTO KNVB Beker in 2023
  • Hij speelde ook voor RC Lens, Chelsea, Borussia Mönchengladbach en Borussia Dortmund
  • Hazard debuteerde in 2013 als A-international voor België
  • Hij is de jongere broer van Eden Hazard

Clubcarrière

Thorgan Ganael Francis Hazard werd op 29 maart 1993 geboren in het Belgische La Louvière. Hij is de jongere broer van Eden Hazard, die bekend is geworden als speler van clubs als Chelsea en Real Madrid. Ook diens ouders (Carine en Thierry Hazard) hebben een verleden binnen de voetbalsport.

De carrière van Hazard ging van start bij Stade Brainois. In 2003 maakte hij de overstap naar AFC Tubize, waarna hij België in 2007 achter zich liet om diens voetbalgeluk te beproeven in Frankrijk. De aanvallende ingestelde voetballer werd opgenomen in de jeugdopleiding van RC Lens, waar hij deel uitmaakte van een lichting met spelers als Geoffrey Kondogbia en Raphaël Varane. Voor Lens speelde hij zijn eerste 35 duels als prof (één goal).

Chelsea

In de zomer van 2012 werden de broers Eden en Thorgan Hazard herenigd bij Chelsea. De Londenaren betaalden een half miljoen euro voor de vleugelaanvaller,, die niet meteen werd opgenomen in de A-selectie. Sterker nog: de jongste telg van de Hazard-familie keerde terug naar België om te worden uitgeleend aan SV Zulte Waregem. In twee jaar tijd speelde hij exact negentig wedstrijden voor deze club (21 goals, 29 assists). Hazard werd in 2014 beloond met de Gouden Schoen, de prijs voor beste voetballer van de Belgische competitie.

Borussia Mönchengladbach

Waar Eden Hazard uitgroeide tot een Chelsea-sensatie, daar werd zijn jongere broer in 2014 andermaal uitgeleend door de Londenaren. Ditmaal streek de aanvaller neer bij Borussia Mönchengladbach. De Belg maakte veel indruk bij de Bundesliga-formatie en verdiende daarmee een permanente overstap naar Die Fohlen. Uiteindelijk kwam Hazard 182 officiële duels in actie voor Gladbach (46 goals, 44 assists).

Borussia Dortmund

Hazard maakte in de zomer van 2019 een transfer binnen de Duitse Bundesliga. Hij tekende voor vijf seizoenen bij competitiegenoot Borussia Dortmund, dat ruim 25 miljoen euro (exclusief bonussen) neertelde voor diens handtekening. Tot en met januari 2023 speelde Hazard 122 officiële duels voor BVB, waar hij achttien goals en 21 assists tot stand bracht.

(Pro Shots)

PSV

In het seizoen 2022-2023 nam het perspectief van Hazard bij Dortmund af. De Belg koos daarom voor een tijdelijk afscheid en liet zich eind januari verhuren aan PSV, dat geen optie tot koop bedong. In zijn debuutwedstrijd tegen Feyenoord (2-2) maakte hij als invaller meteen zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst. Zijn tweede en laatste doelpunt namens PSV maakte Hazard in de na strafschoppen gewonnen bekerfinale tegen Ajax.

Anderlecht

Op 19 augustus 2023 maakte Hazard zijn rentree voor Borussia Dortmund, maar het bleef bij een invalbeurt van zes minuten tegen 1. FC Köln. De aanvaller werd kort daarna verkocht aan Anderlecht. In het shirt van Paars-Wit debuteerde hij op 17 september in de uitwedstrijd tegen KV Kortrijk (2-2). Zijn eerste doelpunt voor Anderlecht maakte Hazard op 28 januari 2024 tegen buurman Union Sint-Gillis (2-2).


Interlandcarrière

Hazard doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van België. Op 29 mei 2013 volgde de bekroning in de vorm van zijn debuut voor de nationale ploeg van de Belgen, in de oefeninterland tegen de Verenigde Staten (2-4 overwinning). Een tweede interland liet daarna lang op zich wachten. Pas in november 2016 speelde hij tegen buurland Nederland (1-1) opnieuw voor de Rode Duivels, waardoor het WK 2014 en het EK 2016 aan hem voorbij gingen.

In 2018 werd Hazard voor het eerst opgeroepen voor een grote eindronde. Hij mocht mee naar het WK in Rusland, waar België de halve finale bereikte en de troostfinale won van Engeland. Hazard maakte alleen speelminuten in de eerste en derde groepswedstrijd. Op het EK in 2021 mocht de aanvaller in vier van de vijf wedstrijden opdraven namens de Belgen. Hij scoorde op deze eindronde twee keer, waaronder de winnende goal tegen Portugal in de achtste finale (1-0 zege).

(Pro Shots)

Hazard was er ook bij op het WK van 2022. In Qatar bleef zijn rol beperkt tot één basisplaats en één invalbeurt. België ging al na de groepsfase naar huis.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie