Union Sint-Gillis

Brussel

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Union Sint-Gillis

Union Sint-Gillis is een club uit de Belgische hoofdstad Brussel. De club speelt in de Jupiler Pro League en werkt de thuiswedstrijden af in het Joseph Marienstadion, dat een capaciteit van 9.400 plaatsen heeft.

Union Sint-Gillis werd opgericht in 1897. De club, voluit Royale Union Saint-Gilloise geheten, is bij de Belgische voetbalbond aangesloten onder stamnummer 10. Les Unionistes boekten vooral grote successen voor de Tweede Wereldoorlog door maar liefst elf landstitels te veroveren: in 1904, 1905, 1906, 1907, 1909, 1910, 1913, 1923, 1933, 1934 en 1935. Geen enkele Belgische club was zo succesvol in de jaren voor de uitbraak van de oorlog. Union Sint-Gillis won ook de enige bekers in het eerste deel van de vorige eeuw (1913 en 1914).

Na de Tweede Wereldoorlog bleef er weinig over van de faam van Union Sint-Gillis. De Brusselaars degradeerden in 1949 zelfs naar de Tweede Klasse, maar binnen twee jaar keerde de club al terug op het hoogste niveau van België. Tot de jaren zeventig speelde Union Sint-Gillis vooral in de Eerste Klasse (op vier seizoenen na), maar na de degradatie van 1973 zakten Les Unionistes definitief weg. In de daaropvolgende decennia speelde het team zelfs een groot aantal seizoenen in de Derde Klasse.

In 2015 promoveerde Union Sint-Gillis van de Derde Klasse naar de Tweede Klasse. De traditieclub uit Brussel wist zich hier goed staande te houden en slaagde er in 2021 na 48 jaar eindelijk in om een terugkeer naar de Eerste Klasse af te dwingen. In de hoogste divisie beleefde Union Sint-Gillis een schitterend seizoen. Met 77 punten werd de reguliere competitie in 2022 zelfs afgesloten als nummer één, maar in de play-offs kon de klus net niet worden afgemaakt: het team werd vice-kampioen achter Club Brugge.

Bart Nieuwkoop (rechts) als speler van Union Sint-Gillis

Europees voetbal

In de jaren vijftig en zestig speelde Union Sint-Gillis in de Jaarbeursstedenbeker. Het beste resultaat werd meteen bij de eerste deelname geboekt (halve finales). Na 1965 ontbrak de club lange tijd op het Europese strijdtoneel, maar in het seizoen 2022-2023 maakte het een comeback door Rangers FC met 2-0 te verslaan in de derde kwalificatieronde van de Champions League. In Schotland kon de play-offronde niet worden bereikt door een 3-0 nederlaag. Union Sint-Gillis herstelde zich door de Europa League-groep te winnen.

Nederlanders

Na de promotie van Union Sint-Gillis in 2021 streek Bart Nieuwkoop, afkomstig van Feyenoord, neer bij de club uit Brussel. In het verleden speelden ook Soufyan Ahannach, Leendert Barth en Oussama El Azzouzi in het Joseph Marienstadion.

Laatste update: 4 januari 2023

Populaire spelers Union Sint-Gillis

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie