Play-offs in België weer van start; vervalsing of verrijking?

Foto: Play-offs in België weer van start; vervalsing of verrijking?

Afgelopen weekend zijn de play-offs in België weer begonnen. Louter topwedstrijden staan er op het programma, zeker in de kampioenspoule. Het maakt het slot van de competitie extra spannend, maar is dit wel zo eerlijk?

Drie poules

De play-offs in de Belgische Jupiler Pro League bestaan uit drie poules; de kampioenspoule, een poule voor een Europees play-offticket en een degradatiepoule. Bij laatstgenoemde behoudt men zijn punten. Bij de andere twee worden de punten gehalveerd. Nummers 13 Charleroi, 14 KAS Eupen, 15 KV Kortrijk en 16 RWDM strijden in zes rondes (uit en thuis) om lijfsbehoud. De twee clubs die als laatste eindigen degraderen direct naar de tweede klasse. De nummer één van deze poule blijft in de hoogste divisie. De nummer twee speelt nog een tweeluik tegen de winnaar van de play-offs uit de tweede klasse. En de winnaar speelt het komend seizoen in de Pro League.

De middengroep

De nummers 7 KAA Gent, 8 KV Mechelen, 9 STVV Sint-Truidense, 10 Standard Luik, 11 KVC Westerlo en 12 OH Leuven uit de reguliere competitie spelen om het laatste Europese play-offticket tegen de nummer vier van de kampioenspoule. Hier worden vooraf de punten gehalveerd. Wint bijvoorbeeld KV Mechelen de middengroep dan speelt het een uitwedstrijd tegen de nummer vier van de kampioenspoule. Deze strijd blijft bij één wedstrijd. De winnaar verdient een ticket voor de tweede voorronde Conference League.

De kampioenspoule

Nummers 1 Union Saint-Gilloise, 2 Anderlecht, 3 Royal Antwerp, 4 Club Brugge, 5 Cercle Brugge en 6 KRC Genk spelen om het kampioenschap en de overige Europese tickets. Echter, de nummer vijf en zes van deze poule verdienen niets. Alleen de nummers één tot en met vier verdienen een Europees ticket (al moet de nummer vier nog strijden tegen de winnaar van de middengroep). Tenzij de winnaar van de Croky Cup eerste of tweede wordt, dan gaat het extra ticket naar de nummer vijf. De kampioen gaat rechtstreeks de Champions League in, de nummer twee krijgt een ticket voor de derde kwalificatieronde van het miljoenenbal en de nummer drie krijgt toegang tot de tweede voorronde van de Europa League.

Kind van de rekening; Union Saint-Gilloise

Union Saint-Gilloise is in België het kind van de rekening. De geel-blauwe formatie uit het zuiden van Brussel promoveerde in het seizoen 20/21 na een afwezigheid van 48 jaar weer naar de hoogste klasse. Tot ieders verbazing speelden zij menig Belgisch topteam van de mat wat resulteerde in een nummer één ranking in de reguliere competitie van alle seizoenen daarna. Toch wisten ze steeds maar geen kampioen te worden en bleek de ervaring van Club Brugge en Royal Antwerp hen te machtig. Union stond met enige regelmaat op grote voorsprong van de concurrentie in de reguliere competitie, echter: de halvering van de punten in de play-offs bracht de spanning weer helemaal terug in de kampioenspoule en daardoor ging de ploeg uit het prachtige Stade Joseph Marien ten onder.

Ook dit seizoen lijkt het weer een moeizame campagne te worden voor de mannen van coach Alexander Blessin. Union had 7 punten voorsprong op nummer twee en rivaal Anderlecht. Door de halvering werden dit maar 3 punten aan de start van de play-offs. In de eerste speelronde afgelopen weekend verloor Union direct van Racing Genk en is Anderlecht al weer op gelijke hoogte gekomen. Met de resterende topwedstrijden en de bekerfinale tussen Union en Royal Antwerp belooft het weer een knotsgek slot van het seizoen te worden, maar of dit eerlijk is…

Wat vinden jullie van het play-off systeem in België?

  • Prima, lekker spannend
  • Oneerlijk, commercie gaat weer boven sportief belang
88+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie