Club Brugge

Brugge

Prijzenkast

18x landskampioen

11x Beker van België

17x Belgische Supercup

Het laatste nieuws over Club Brugge

Club Brugge is een Jupiler Pro League-club uit de Belgische stad Brugge. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Jan Breydelstadion, dat een capaciteit van ruim 29.000 plaatsen heeft.

  • Club Brugge werd op 13 november 1891 opgericht
  • De club is actief onder stamnummer 3
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Jan Breydelstadion
  • De bijnaam luidt ‘Blauw-Zwart’
  • Club Brugge werd achttien keer kampioen van België

TopClub in België

Club Brugge werd op 13 november 1891 opgericht als Football Club Brugeois, nadat een eerste poging in 1890 faalde. De Belgische topclub is een van de oudste voetbalclubs uit België en heeft dan ook een hoog stamnummer: 3. Tegenwoordig staat het team bekend onder de bijnaam Blauw-Zwart, maar pas in 1909 werden deze clubkleuren aangenomen.

Als FC Brugeois werd de club geaccepteerd door de Belgische voetbalbond. In 1920, het jaar dat het een koninklijke titel verkreeg (Royal FC Brugeois), werd de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis veroverd. De Bruggenaren veroveren ondanks dit kampioenschap niet meteen de status van topclub. Sterker nog: tussen 1928 en de naoorlogse jaren ging het team meermaals op en neer tussen de twee hoogste afdelingen van België.

(Pro Shots)

Topclub in België

In 1959 promoveerde Royal FC Brugeois naar de Eerste Klasse, waarin het sindsdien te bewonderen valt. In de eerste jaren waren de resultaten wisselend, maar langzaamaan klom het elftal op naar de top van België. Na vijf tweede plaatsen in een tijdsbeste van zes seizoenen werd de tweede landstitel in 1973 een feit. Ook in 1976, 1977, 1979 en 1980 werd Club Brugge (de clubnaam sinds 1972) gekroond als landskampioen.

Club Brugge eindigde in 1982 op een vijftiende plaats, maar is sindsdien nooit meer lager geëindigd dan plek zes. In de seizoenen 2005-2006 tot en met 2014-2015 leverde dat overigens geen enkele landstitel op. Nadien begon het weer te lopen bij Club Brugge, dat in 2016, 2018, 2020, 2021 en 2022 weer de nummer één van België werd. Het aantal landstitels bedraagt inmiddels achttien. Alleen Anderlecht werd vaker landskampioen (34 keer).

Club Brugge is de recordhouder in de Beker van België (de huidige Croky Cup). In 2020 werd het Belgische bekertoernooi voor de elfde keer gewonnen, waardoor het rivaal Anderlecht (negen bekers) voorblijft. De eerste beker van de Bruggenaren dateert al van 1914.

Hans Vanaken en Ruud Vormer vieren de titel van 2022 (Pro Shots)

Europees voetbal

Club Brugge debuteerde in het seizoen 1967-1968 via de Jaarbeursstedenbeker in Europees verband. In de daaropvolgende seizoenen mocht de club zich eveneens met buitenlandse clubs meten in de Europacup I en II alsmede de UEFA Cup. In dit laatstgenoemde toernooi bereikte Club Brugge in het seizoen 1975-1976 de finale door clubs als AS Roma, AC Milan en Hamburger SV onderweg uit te schakelen. In de finaleronde ging het over twee wedstrijden mis: na een 3-2 nederlaag op Anfield werd er thuis tegen Liverpool ‘slechts’ een 1-1 gelijkspel neergezet.

In het seizoen 1977-1978 kreeg Club Brugge in de Europacup I dé kans om revanche te nemen. De Belgische topclub klopte ditmaal clubs als Atlético Madrid en Juventus, waardoor het in de finale opnieuw tegenover Liverpool kwam te staan. Net als twee seizoenen daarvoor moest Club Brugge echter buigen voor The Reds: het elftal van trainer Ernst Happel verloor op Wembley door een goal van Liverpool-legende Kenny Dalglish met 1-0.

In de seizoenen 1987-1988 (UEFA Cup) en 1991-1992 (Europacup II) lonkte een nieuwe finaleplaats voor Club Brugge. De Belgen bereikten opnieuw de halve finales, maar respectievelijk Espanyol en Werder Bremen bleken te sterk. Club heeft sindsdien niet meer de laatste vier bereikt in Europa. Een spaarzame kwartfinaleplaats bleef het hoogst haalbare.


Nederlanders

Club Brugge heeft al zeven keer onder leiding gestaan van een Nederlandse trainer: Frans de Munck, Leo Canjels, Jacques De Wit, Han Grijzenhout en Henk Houwaart kregen deze functie toegewezen in de vorige eeuw. Sindsdien hebben er nog twee landgenoten aan het roer gestaan in het Jan Breydelstadion: Adrie Koster en Alfred Schreuder.

In het seizoen 2023-2024 telt de selectie van Club Brugge één Nederlander: Bjorn Meijer. In de zomer van 2023 vertrok zowel Noa Lang als Ruud Vormer bij de Belgische topclub. Eerstgenoemde koos voor een terugkeer naar de Eredivisie om zich bij PSV te voegen, waar zijn ervaren landgenoot een half jaar eerder al naar Zulte Waregem verhuisde.

Noa Lang (Pro Shots)

Tientallen Nederlanders hebben in het verleden ook het shirt van Club Brugge gedragen. Het gaat om namen als Foeke Booy, Willy Carbo, René Eijkelkamp, Hans Galjé, Ruud Geels, Peter Houtman, Rob Rensenbrink en Ronald Spelbos, maar ook recentere namen als Jordy Clasie, Arnaut Danjuma, Bas Dost, Lex Immers, Ricardo van Rhijn en Kenneth Vermeer.

Laatste update: 6 september 2023

Populaire spelers Club Brugge

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie