Sofyan Amrabat

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Sofyan Amrabat

Sofyan Amrabat is een Marokkaanse middenvelder van Nederlandse komaf. De middenvelder is international van Marokko en speelt sinds september 2023 voor Manchester United.

  • Amrabat speelt momenteel voor Manchester United
  • In 2023 speelde de middenvelder de Conference League-finale met Fiorentina
  • Hij was eerder actief voor FC Utrecht, Feyenoord, Club Brugge en Hellas Verona
  • Amrabat debuteerde in 2017 als A-international van Marokko
  • Hij is de jongere broer van Nordin Amrabat

Clubcarrière

Sofyan Amrabat werd op 21 augustus 1996 geboren in het Nederlandse Blaricum. Hij is de jongere broer van Nordin Amrabat, die eveneens profvoetballer is. De middenvelder begon zijn voetbalcarrière in de jeugdopleiding van amateurclub HSV De Zuidvogels uit Huizen. In 2007 werd Amrabat ontdekt door FC Utrecht, waar hij de rest van zijn opleiding doorliep.

Doorbraak bij FC Utrecht

Amrabat wist door te stoten tot de A-selectie van FC Utrecht. Op 2 november 2014 maakte de Nederlandse Marokkaan zijn debuut in de Eredivisie-wedstrijd tegen Vitesse (3-1 overwinning). In de seizoenen 2014-2015 (vier officiële wedstrijden) en 2015-2016 (acht) wist de middenvelder nog geen belangrijke rol af te dwingen bij de bespeler van Stadion Galgenwaard. Dat veranderde in zijn derde en laatste seizoen in de hoofdmacht van de Domstedelingen.

In het seizoen 2016-2017 veroverde Amrabat gedurende de zomerse voorbereiding een basisplaats bij FC Utrecht. Hij beschaamde het vertrouwen niet en leverde in de eerste twee competitiewedstrijden meteen assists af, tegen respectievelijk PSV en sc Heerenveen. Onder Erik ten Hag herstelden de Domstedelingen zich van een moeizame competitiestart en dat resulteerde uiteindelijk in het winnen van de play-offs om Europees voetbal. Amrabat maakte in het play-offduel bij Heerenveen (1-3 zege) zijn enige officiële doelpunt voor de club.

Geflopt bij Feyenoord

In de zomer van 2017 maakte Amrabat voor ongeveer vier miljoen euro de overstap naar Feyenoord. De middenvelder debuteerde als invaller in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Vitesse (winst na strafschoppen). In zijn eerste seizoen wist Amrabat geen vaste basisplaats af te dwingen bij Feyenoord, al kwam hij alsnog tot een respectabel aantal van 33 officiële wedstrijden. Scoren deed hij twee keer, waaronder in de met 3-1 verloren Champions League-wedstrijd tegen Napoli.

Amrabat speelde in zijn tweede seizoen bij Feyenoord welgeteld twee officiële wedstrijden. Ten koste van PSV won hij opnieuw de Johan Cruijff Schaal (na strafschoppen), maar na de desastreus verlopen voorronde Europa League-wedstrijd tegen AS Trencín (4-0 nederlaag) kwam hij niet meer in actie voor de Rotterdammers.

Club Brugge

Op 24 augustus 2018 maakte Amrabat de overstap van Feyenoord naar Club Brugge. De Belgische kampioen betaalde zo’n tweeënhalf miljoen euro voor de middenvelder. In dienst van de Bruggenaren speelde hij dat seizoen dertig officiële wedstrijden (één doelpunt), maar een vaste basisplaats veroverde hij opnieuw niet.

Hellas Verona

In de zomer van 2019 maakte Amrabat opnieuw een transfer. Club Brugge verhuurde de middenvelder aan het Italiaanse Hellas Verona, dat ook een optie tot koop wist te bedingen. Bij de Serie A-club hervond Amrabat het zelfvertrouwen. Halverwege het seizoen besloot Hellas om de koopoptie te lichten en hem door te verkopen aan competitiegenoot Fiorentina, dat wel toestond dat hij het seizoen afmaakte in Verona. Uiteindelijk speelde hij 34 duels voor Hellas (één goal).

(Pro Shots)

Fiorentina

In de zomer van 2023 vertrok Amrabat naar Fiorentina, dat bijna twintig miljoen euro voor hem neertelde. In Florence is de middenvelder uitgegroeid tot een sterkhouder. Na het WK van 2022 in Qatar viel zijn naam in relatie tot verschillende Europese topclubs, maar hij bleef desondanks actief in Florence. Inmiddels speelde Amrabat meer dan honderd wedstrijden voor de Serie A-club.

Amrabat bereikte in 2023 de finale van de Conference League met Fiorentina. De Nederlandse Marokkaan was betrokken bij de gelijkmaker, maar zag West Ham United vlak voor tijd alsnog zegevieren (1-2).

Manchester United

In de zomer van 2023 bleef de geruchtenmolen draaien. Lang dreigde Amrabat opnieuw naast een transfer te grijpen, maar in de laatste uren van de zomerse transferperiode maakte hij alsnog een droomtransfer naar Manchester United, waar de hem welbekende Ten Hag inmiddels de scepter zwaaide. Op 23 september mocht de rechtspoot debuteren in de Premier League-wedstrijd tegen Burnley (0-1 overwinning).


Interlandcarrière

Amrabat werd geboren en getogen in Nederland, maar koos voor een interlandcarrière namens Marokko. Pogingen vanuit het Oranje-kamp waren tevergeefs. Amrabat sprak weliswaar met toenmalig bondscoach Dick Advocaat en Art Langeler. “Wij hebben heel duidelijk gezegd in hem een potentieel international te zien”, vertelde een KNVB-woordvoerder in 2017 aan RTL Nieuws. “Maar de keus was uiteindelijk aan hem. Sofyan heeft op zeer correcte wijze aan Advocaat verteld dat de keus niet op Oranje is gevallen.”

(Pro Shots)

Op gevoel koos Amrabat voor het nationale team van Marokko, waar hij in maart 2017 zijn debuut maakte in een oefeninterland tegen Tunesië (1-0 zege). De middenvelder ontbrak in 2021 tijdens de door Marokko gewonnen Afrika Cup. Wel was hij er op de WK’s van 2018 en 2022 bij. Met Marokko schreef Amrabat voetbalgeschiedenis door als eerste Afrikaanse land ooit de halve finale van het wereldkampioenschap te bereiken.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie