Burnley

Burnley

Prijzenkast

Premier-League-logo

2x landskampioen

1x FA Cup

2x Community Shield

4x Championship

1x League One

1x League Two

Het laatste nieuws over Burnley

Burnley is een Engelse voetbalclub uit Burnley. Thuiswedstrijden van The Clarets worden afgewerkt op Turf Moor.

  • Burnley werd in 1883 opgericht
  • Turf Moor is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van de voetbalclub luidt ‘The Clarets’
  • Burnley won tweemaal de Engelse titel
  • De club behoorde tot de oprichters van de Football League

Aan de basis van het Engelse succes

Burnley werd in mei 1882 opgericht. Voor die tijd rolde de bal reeds in de gelijknamige stad, maar in dat jaar besloot men tot een afscheiding met de rugbyselectie. In 1883 verhuisde Burnley al naar Turf Moor en daar is het sindsdien onafgebroken actief. Er zijn maar weinig voetbalstadions langer in gebruik dan het onderkomen van The Clarets, zoals de bijnaam van de club luidt.

In 1888 behoorde Burnley tot de twaalf oprichters van de Football League. Samen met Aston Villa, Accrington, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers stond men aan de basis van de eerste Engelse voetbalcompetitie. In het eerste seizoen eindigde Burnley op een negende plaats.

Tweemaal landskampioen

Burnley eindigde in de twintigste eeuw meermaals in de top van het Engelse voetbal. In het seizoen 1920-1921 bleef de club maar liefst dertig opeenvolgende wedstrijden ongeslagen in de Football League. Met 23 overwinningen en dertien gelijke spelen werd een voorsprong van vijf punten bemachtigd op concurrent Manchester City, waardoor het eerste kampioenschap uit de clubgeschiedenis een feit was.

In 1930 degradeerde Burnley voor de derde keer in de geschiedenis uit de hoogste divisie van Engeland. Het duurde, mede dankzij de Tweede Wereldoorlog, zeventien jaar alvorens de club terugkeerde. Met een derde plaats beleefde men een geslaagde comeback. In de daaropvolgende seizoenen moest Burnley doorgaans genoegen nemen met een plek in de middenmoot, maar in 1960 volgde een nieuw hoogtepunt in de vorm van een nieuwe landstitel. De voorsprong op vicekampioen Wolverhampton Wanderers bedroeg één punt.

Promoties en degradaties

Na het tweede kampioenschap bleef Burnley een aantal seizoenen meedraaien in de top van de Football League. Gaandeweg zakte het team echter af, waardoor het in 1971 afzakte naar het tweede niveau van Engeland. Sindsdien kenmerkt het voortbestaan van Burnley zich met promoties en degradaties. Het absolute dieptepunt werd bereikt in het seizoen 1984-1985. Na een 21ste klassering degradeerden The Clarets naar het vierde niveau van Engeland, waar het zeven seizoenen verbleef.

In 1992 veroverde Burnley het kampioenschap in de vierde divisie van Engeland. Op alle vier de niveau’s werd een titel behaald, wat voorheen alleen Wolverhampton Wanderers was gelukt. Het kampioenschap viel samen met de oprichting van de Premier League en daarmee een nieuwe opzet van het Engelse voetbal. Burnley kwam terecht op het tweede niveau en promoveerde in 1994 meteen naar het hoogste niveau, om binnen een seizoen alweer te degraderen.

Sinds 1995 speelt Burnley afwisselend in de Premier League en het Championship. Tussen 2017 en 2021 speelde de club in de hoogste divisie, waar het in 2023 onder leiding van manager Vincent Kompany terugkeerde. Met 101 punten leidde de Belg zijn team naar het kampioenschap in het Championship.

Rivaliteit

Blackburn Rovers is de aartsrivaal van Burnley. De onderlinge wedstrijden worden betiteld als de East Lancashire Derby, maar staan ook wel bekend als de Cotton Mills Derby. De steden Burnley en Blackburn liggen op slechts 23 kilometer van elkaar. Er heerst rivaliteit met meer clubs in de regio, waaronder Blackpool, Bolton Wanderers en Preston North End.


Europees voetbal

In het seizoen 1960-1961 speelde Burnley in de Europacup I. Als kampioen van Engeland werd de club vrijgeloot voor de eerste ronde. In de tweede ronde rekende het team af met het Franse Stade de Reims (2-0 thuis, 3-2 uit) en daarmee was de kwartfinale een feit. Burnley won de thuiswedstrijd tegen Hamburger SV met 3-1, maar verloor in Duitsland met 4-1.

Burnley was in het seizoen 1966-1967 actief in de Jaarbeursstedenbeker. De Engelsen rekenden achtereenvolgens af met VfB Stuttgart, Lausanne Sports en Napoli, maar werden opnieuw in de kwartfinale gestuit door een club uit Duitsland: Eintracht Frankfurt.

Als nummer zeven van de Premier League mocht Burnley in het seizoen 2018-2019 deelnemen aan de voorrondes van de Europa League. De duels met Aberdeen en Istanbul Basaksehir leverden allebei een positief resultaat op. In de play-offronde werd een 3-1 nederlaag geleden bij de Griekse topclub Olympiakos Piraeus, waardoor het 1-1 gelijkspel op Turf Moor niet voldoende bleek om het hoofdtoernooi te bereiken.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Burnley gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Marco Gentile1997
Ian Maatsen2022-2023
Erik Pieters2019-2022
Remco van der Schaaf2008-2011
Wout Weghorst2022-heden

Het stadion

Sinds 1883 is Burnley actief op Turf Moor, dat een van de oudste stadions van Engeland is. De huidige capaciteit bedraagt 21.944 plaatsen. De tribunes van het onderkomen van The Clarets zijn vernoemd naar James Hargreaves (Noord), Jimmy McIlroy (Oost), Bob Lord (Zuid) en David Fishwick (West).

Turf Moor is meermaals gerenoveerd. In het verleden lag de capaciteit meer dan twee keer zo hoog. Dat leidde op 23 februari 1924 tot een toeschouwersrecord in de FA Cup-wedstrijd tegen Huddersfield Town: 54.775.


Veelgestelde vragen over Burnley

Wanneer is Burnley opgericht?

Op 18 mei 1882

Wat is het adres van Turf Moor?

Turf Moor, 52-56 Harry Potts Way
Burnley BB10 4BX
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van Turf Moor?

21.994 plaatsen

Wat is de website van Burnley?

Klik hier om Burnley online te bezoeken

Waar kan ik Burnley vinden op sociale media?

Burnley is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 22 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie