Burnley

Burnley

Prijzenkast

Premier-League-logo

2x landskampioen

fa cup logo

1x FA Cup

Het laatste nieuws over Burnley

Burnley is een Engelse voetbalclub uit Burnley, Lancashire. De bijnaam van de club luidt The Clarets en het team speelt al sinds 1883 op Turf Moor, dat een capaciteit van bijna 22.000 plaatsen heeft.

Burnley werd in mei 1882 opgericht. Er werd daarvoor al gevoetbald in de stad, maar de voetbalclub werd opgericht door een afscheiding met de rugbysectie. In 1883 verhuisde Burnley al naar Turf Moor en daar is het sindsdien onafgebroken actief. Er zijn maar weinig voetbalstadions langer in gebruik dan het onderkomen van The Clarets.

In 1888 was Burnley een van de twaalf oprichters van de Football League. Samen met Aston Villa, Accrington, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers werd de eerste voetbalcompetitie van Engeland in het leven geroepen. In het eerste seizoen eindigde Burnley op een negende plaats.

Turf Moor

Tweemaal landskampioen

Burnley eindigde in de twintigste eeuw meermaals in de top van het Engelse voetbal. In het seizoen 1920-1921 bleef de club maar liefst dertig opeenvolgende wedstrijden ongeslagen in de Football League. Met 23 overwinningen en dertien gelijke spelen werd een voorsprong van vijf punten bemachtigd op concurrent Manchester City, waardoor het eerste kampioenschap uit de clubgeschiedenis een feit werd.

In 1930 degradeerde Burnley voor de derde keer in de geschiedenis uit de hoogste divisie van Engeland. Het duurde, mede dankzij de Tweede Wereldoorlog, zeventien jaar alvorens de club terugkeerde. De comeback werd gevierd met een fraaie derde plaats. In de daaropvolgende seizoenen moest Burnley doorgaans genoegen nemen met een plek in de middenmoot, maar in 1960 werd een nieuw hoogtepunt gerealiseerd door voor de tweede keer landskampioen te worden. De voorsprong op vicekampioen Wolverhampton Wanderers bedroeg één punt.

Promoties en degradaties

Na het tweede kampioenschap bleef Burnley een aantal seizoenen meedraaien in de top van de Football League. Gaandeweg zakte het team echter af, waardoor het in 1971 afzakte naar het tweede niveau van Engeland. Sindsdien kenmerkt het voortbestaan van Burnley zich met promoties en degradaties. Het absolute dieptepunt werd bereikt in het seizoen 1984-1985. Na een 21ste klassering degradeerden The Clarets naar het vierde niveau van Engeland, waar het zeven seizoenen verbleef.

In 1992 veroverde Burnley het kampioenschap in de vierde divisie van Engeland. Op alle vier de niveau’s werd een titel behaald, wat voorheen alleen Wolverhampton Wanderers was gelukt. Het kampioenschap viel samen met de oprichting van de Premier League en daarmee een nieuwe opzet van het Engelse voetbal. Burnley kwam terecht op het tweede niveau en promoveerde in 1994 meteen naar het hoogste niveau, om binnen een seizoen alweer te degraderen.

Sinds 1995 speelt Burnley afwisselend in de Premier League en het Championship. Tussen 2017 en 2021 speelde de club in de hoogste divisie. Na één seizoen op het tweede niveau keert de club onder leiding van manager Vincent Kompany in 2023 terug in de Premier League. Onder leiding van de Belg werd Burnley met 101 punten zelfs de fiere kampioen in het Championship.

Europees voetbal

In het seizoen 1960-1961 speelde Burnley in de Europacup I. Als kampioen van Engeland werd de club vrijgeloot voor de eerste ronde. In de tweede ronde werd over twee wedstrijden afgerekend met het Franse Stade de Reims (2-0 thuis, 3-2 uit) en daarmee werd de kwartfinale bereikt. Burnley won de thuiswedstrijd tegen Hamburger SV met 3-1, maar verloor in Duitsland met 4-1 en werd daarmee uitgeschakeld.

Burnley was in het seizoen 1966-1967 actief in de Jaarbeursstedenbeker. De Engelsen rekenden achtereenvolgens af met VfB Stuttgart, Lausanne Sports en Napoli, maar werden opnieuw in de kwartfinale gestuit door een Duitse club: Eintracht Frankfurt.

Als nummer zeven van de Premier League mocht Burnley in het seizoen 2018-2019 deelnemen aan de voorrondes van de Europa League. De duels met Aberdeen en Istanbul Basaksehir werden in eigen voordeel beslist. In de play-offronde werd een 3-1 nederlaag geleden bij de Griekse topclub Olympiakos Piraeus, waardoor het 1-1 gelijkspel op Turf Moor niet voldoende bleek om het hoofdtoernooi te bereiken.

Wout Weghorst

Nederlanders bij Burnley

In het seizoen 2022-2023 werd Ian Maatsen door Chelsea uitgeleend aan Burnley. The Clarets hebben zelf ook een Nederlander verhuurd. Na de degradatie naar het Championship werd Wout Weghorst ondergebracht bij Besiktas om in januari 2023 als huurling naar Manchester United te verhuizen.

Naast Maatsen en Weghorst hebben drie Nederlanders het shirt van Burnley gedragen. In het verleden speelden ook Marco Gentile, Erik Pieters en Remco van der Schaaf hun thuiswedstrijden op Turf Moor.

Laatste update: 27 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie