Stade de Reims

Reims

Prijzenkast Stade de Reims

6x landskampioen

2x Ligue 2

1x Championnat National

coupe de france logo

2x Coupe de France

1x Coupe de la Ligue

4x Trophée des Champions

Het laatste nieuws over Stade de Reims

Stade de Reims is een Franse voetbalclub uit Reims. Thuiswedstrijden van Les rouges et blancs worden afgewerkt in het Stade Auguste Delaune.

  • Stade de Reims werd in 1911 opgericht
  • Het Stade Auguste Delaune is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Les rouges et blancs’
  • Stade de Reims veroverde zesmaal de landstitel
  • De Coupe de France staat twee keer in de prijzenkast

Stade de Reims in nationaal clubverband

Stade de Reims werd in 1911 opgericht als Société Sportive du Parc Pommery. Twintig jaar later besloot men de hedendaagse naam aan te nemen. In de tussentijd deed de club ervaring op in de regionale competities, maar in 1932 introduceerde Frankrijk de eerste officiële competitie (Division 1). De manschappen uit Reims durfden het niet aan om meteen in te stappen. Men bleef in de eerste seizoenen dan ook actief als amateurclub, totdat men in 1935 alsnog de sprong waagde. De Franse amateurtitel was daartoe de aanleiding.

In het seizoen 1935-1936 debuteerde Stade de Reims met een tiende plaats in de Division 2. Drie jaar later wist men een zesde plaats te bemachtigen. Promoveren naar de hoogste klasse werd dan ook het doel, maar door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog liet deze stap jaren op zich wachten. In het eerste naoorlogse seizoen (1945-1946) wist de rood-wit gekleurde club dan toch te promoveren door de Division 2-titel binnen te slepen. Deze competitie bestond destijds uit twee delen: Noord en Zuid.

Stade Auguste Delaune (Stade de Reims)
Het Stade Auguste Delaune (Pro Shots)

Gloriejaren in Reims

Stade de Reims debuteerde in augustus 1945 met een 3-2 overwinning op Le Havre AC in de Division 1. De debutant sloot het seizoen af met een respectabele vierde plaats op de ranglijst. Het volgende seizoen verliep nog beter door achter landskampioen CO Roubaix-Tourcoing als tweede te eindigen. Les rouges et blancs realiseerden dit resultaat door clubs als AS Cannes (5-1), AS Saint-Étienne (5-0), Montpellier HSC (4-0), Stade Français (5-1) met duidelijke cijfers te verslaan.

De ruime overwinningen in het seizoen 1946-1947 bleken een voorbode. In het jaargang 1948-1949 kroonde Stade de Reims zich voor het eerst tot landskampioen door Lille OSC op één punt achterstand te houden. De club voegde daar in 1950 een nieuw succes aan toe: de Coupe de France-winst (2-0 zege op RC Paris). Reims bleef ook nadien meedraaien in de top van Frankrijk. Reims veroverde ook de landstitels van 1953, 1955, 1958, 1960 en 1962. Vooral 1958 ging de boeken in als voltreffer, aangezien men dat seizoen tevens de Coupe de France veroverde.

Niet alleen in Frankrijk lieten de spelers van Stade de Reims hun klasse blijken. In het tweede deel van de jaren vijftig werd men een geduchte tegenstander in de Europacup I, maar ultiem succes bleef uit. Tijdens deze periode maakte sterspeler Raymond Kopa de overstap naar de beste ploeg ter wereld op dat moment: Real Madrid. Men wist zijn vertrek op te vangen met een smaakmaker van OGC Nice: Just Fontaine. Laatstgenoemde vestigde in 1958 een record door maar liefst dertien keer te scoren op het WK.

Totale ineenstorting

Stade de Reims greep in 1964 naast het zevende kampioenschap door op drie punten van AS Monaco als tweede te eindigen. Het afscheid van Fontaine werd aanvankelijk goed opgepakt, maar in het seizoen 1963-1964 ging het helemaal mis. Als nummer zeventien van de Division 1 degradeerde de Franse topclub abrupt uit de hoogste divisie. Reims promoveerde na twee seizoenen als kampioen van de Division 2, maar degradeerde in 1967 wederom. Ditmaal had men drie seizoenen nodig voor een comeback.

Tussen 1970 en 1979 speelde Stade de Reims onafgebroken in de Division 1. In de Coupe de France zette de club in de jaren tachtig nog wel een aantal prima campagnes neer, maar de strijd om promotie wilde maar niet vlotten. Hierdoor bouwde de schuldenlast zich op. De Coupe de la Ligue 1-triomf van 1991 (na strafschoppen tegen Chamois Niortais) kon dat evenmin verhinderen. Een nieuwe geldschieter bleef uit, waardoor het team terug werd gezet naar het Championnat National (derde niveau).

In oktober 1991 ging Stade de Reims ter ziele door een enorme schuldenlast. De club maakte vervolgens wel een doorstart als Stade de Reims Champagne FC, maar in mei 1992 ging men opnieuw in liquidatie. Alle bezittingen werden verkocht op een veiling. In de daaropvolgende jaren wist men het gros weer terug te kopen, waardoor men vanaf juli 1999 ook weer onder de vertrouwde naam mocht aantreden.

De wederopstanding

In het seizoen 1997-1998 veroverde Stade de Reims het kampioenschap op het vijfde niveau van Frankrijk. Een jaar later promoveerde de club opnieuw, waardoor men weer zicht kreeg op een profstatus. In 2002 werd de Ligue 2 daadwerkelijk bereikt door achter kampioen Clermont Foot als tweede te eindigen in het Championnat National. Les rouges et blancs hielden het maar één seizoen vol (twintigste), maar in 2004 keerde men alweer terug op het hoogste niveau.

Een nieuwe degradatie in 2009 bracht Stade de Reims terug bij af. In werkelijkheid kreeg de wederopstanding in de volgende seizoenen kleur. Niet alleen promoveerde de club in 2010 alweer naar de Ligue 2, maar binnen twee seizoenen wist men ook nog eens door te stoten naar de Ligue 1. Een tweede plaats achter SC Bastia volstond voor een terugkeer tussen de eliteclubs van Frankrijk. Trainer Hubert Fournier was verantwoordelijk voor dit succesverhaal.

Mitchell van Bergen (Stade de Reims)
Mitchell van Bergen als speler van Stade de Reims (Pro Shots)

Ligue 1-rentree

Stade de Reims vierde de Ligue 1-rentree met een veertiende plaats op de ranglijst. De club hield het vier seizoenen vol in de hoogste divisie, maar keerde in 2018 alweer terug. Tijdens het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 eindigde men zelfs op een fraaie vijfde plaats. Voor het eerst sinds lange tijd kwalificeerde de formatie uit Reims zich weer eens voor Europees voetbal. De volgende seizoenen verliepen weliswaar moeizamer, maar lijfsbehoud kwam niet echt in gevaar.

Rivaliteit

Troyes AC en CS Sedan zijn de voornaamste rivalen van Stade de Reims. Onderlinge wedstrijden tussen deze clubs worden ook wel betiteld als de Derby de Champagne-Ardenne.


Stade de Reims in Europees clubverband

In het seizoen 1955-1956 ging de allereerste editie van de Europacup I, de voorloper van de Champions League, van start. Stade de Reims bereikte meteen de finale, maar verloor in de finaleronde van de Spaanse grootmacht Real Madrid (3-4). De Koninklijke wist ook de vier volgende toernooien in eigen voordeel te beslissen. In het seizoen 1958-1959 gebeurde dit opnieuw ten koste van Reims, dat opnieuw de finale verloor (0-2).

Aan het begin van de jaren zestig mocht Stade de Reims opnieuw deelnemen aan de Europacup I. Een nieuwe finaleplaats bleef echter uit door toedoen van Burnley (1960-1961) en Feyenoord (1962-1963). Na de uitschakeling tegen de Rotterdammers verdwenen de Fransen voor een lange periode uit het Europese clubvoetbal. Pas in 2020 mocht de club een rentree maken in de voorrondes van de Europa League, maar door toedoen van MOL Vidi FC bleek dat ook het hoogst haalbare.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Stade de Reims gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Bram Appel 1949-1954
Mitchell van Bergen2021-2023
Azor Matusiwa2021-2024
Kaj Sierhuis2020-2023

Het stadion van Stade de Reims

Het Stade Auguste Delaune is sinds 1935 de thuisbasis van Stade de Reims. Sinds de opening heeft het stadion verschillende renovaties doorgemaakt, waardoor de hedendaagse capaciteit 21.628 plaatsen bedraagt. Het complex werd in 1938 (WK mannen) en 2019 (WK vrouwen) gebruikt. Ook de Oranje Leeuwinnen speelden hier in 2019 een wedstrijd tegen Canada.


Veelgestelde vragen over Stade de Reims

Wanneer is Stade de Reims opgericht?

In 1911

Wat is het adres van het Stade Auguste Delaune?

Stade Auguste Delaune
33 Chaussée Bocquaine, 51100 Reims
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade Auguste Delaune?

21.628 plaatsen

Wat is de website van Stade de Reims?

Klik hier om Stade de Reims online te bezoeken

Waar kan ik Stade de Reims vinden op sociale media?

Stade de Reims is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 14 mei 2024

Populaire spelers Stade de Reims

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie