Kaj Sierhuis

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Kaj Sierhuis

Kaj Sierhuis is een Nederlandse aanvaller. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van het Franse Stade de Reims naar Fortuna Sittard.

  • Sierhuis speelt momenteel voor Fortuna Sittard
  • De spits kwam eerder uit voor Ajax, FC Groningen, Stade de Reims en Heracles Almelo
  • In Almelo liep hij een zware kruisbandblessure op
  • Sierhuis werd met Jong Ajax kampioen in de Eerste Divisie

Clubcarrière

Sierhuis werd op 27 april 1998 geboren in de Griekse hoofdstad Athene. Zijn ouders waren eerder geïmmigreerd naar Zuid-Europa, waar zijn vader Cock Sierhuis twee jaar als voorzitter actief was bij AEK Athene. “In de zomer van 2001 wilden we weer van de club af. Het was een schip van bijleg, niet winstgevend te krijgen”, vertelde senior in 2018 aan Het Parool. “AEK werd verkocht en toen was mijn rol ook over. Daar had ik geen spijt van. Ik was blij dat ik er vanaf was. We zijn terug gegaan naar Nederland, zoals de bedoeling was.”

Het gezin streek neer in Koog aan de Zaan en later Jisp. Sierhuis besloot een voetbalcarrière op te starten en koos daarbij voor amateurclub WSV ’30 uit het nabijgelegen Wormer. Als spits verscheen hij in no-time op de radar van profclubs. AZ en FC Volendam behoorden tot de mogelijkheden, maar hij koos voor de club waar zijn hele familie fan van was: Ajax. In Amsterdam doorliep Sierhuis de volledige jeugdopleiding.

In het shirt van Ajax (Pro Shots)

Debuut voor Ajax

Sierhuis ondertekende in augustus 2016 zijn eerste profcontract bij Ajax. Enkele maanden later, op 25 november, maakte hij namens Jong Ajax zijn debuut in het betaald voetbal tegen Telstar (2-1 overwinning). Op 9 december van datzelfde jaar maakte de spits in de thuiswedstrijd tegen Jong PSV het enige en dus winnende doelpunt (1-0) voor de manschappen van trainer Marcel Keizer. Sierhuis werd een vaste waarde bij Jong Ajax, waarmee hij in 2018 geschiedenis schreef door kampioen te worden in de Eerste Divisie. In de kampioenswedstrijd tegen MVV Maastricht (2-1 zege) nam hij de gelijkmaker voor zijn rekening.

Met 22 doelpunten in 41 competitiewedstrijden was Sierhuis van grote waarde voor Jong Ajax. In de zomer van 2018 mocht de spits meedraaien in de oefencampagne. Op 25 juli 2018 mocht hij onder leiding van Erik ten Hag officieel debuteren door in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen SK Sturm Graz (2-0 zege) na 87 minuten in te vallen voor Klaas-Jan Huntelaar. Hij kreeg eveneens speeltijd in de Eredivisie-duels met Heracles Almelo (1-1) en FC Emmen (5-0 zege).

Matchwinner tégen Ajax

Sierhuis maakte in de hoofdmacht van Ajax weinig kans om door te breken. In januari 2019 verhuisde de spits om die reden naar FC Groningen, dat hem huurde met een optie tot koop. Op de negentiende dag van het nieuwe kalenderjaar debuteerde hij in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (3-0 zege) voor de Trots van het Noorden. Op 2 februari maakte Sierhuis zijn eerste Eredivisie-doelpunt tijdens de uitwedstrijd tegen Willem II (1-2 overwinning).

Met vier doelpunten in negentien officiële wedstrijden bleek Sierhuis geen ware goalgetter, maar FC Groningen besloot de optie tot koop desondanks te lichten. Met zes doelpunten in zestien wedstrijden verbeterden zijn prestaties in het seizoen 2019-2020. Op 26 januari 2020 scoorde de aanvaller uitgerekend tegen Ajax, dat een 2-1 nederlaag werd toegebracht in de Euroborg. Het betrof de laatste treffer van Sierhuis namens de Groningers.

Transfer naar Stade de Reims

Op 31 januari 2020 werden Ajax, FC Groningen en Stade de Reims het eens over de transfer van Sierhuis. De Amsterdammers activeerden de terugkoopclausule en verkochten hem vervolgens voor vier miljoen euro door aan de Franse club. Op 5 februari debuteerde hij in de thuiswedstrijd tegen OGC Nice (1-1). Sierhuis liep al na dertien minuten een hamstringblessure op. Tijdens zijn revalidatietraject brak de coronacrisis uit in Frankrijk, waardoor het seizoen voortijdig werd beëindigd.

Pas in augustus 2020 speelde Sierhuis zijn tweede officiële wedstrijd voor Stade de Reims. Tot de zomer van 2023 bleef hij actief voor de Ligue 1-club, maar scoren deed de spits niet in competitieverband. Wel pikte hij drie doelpunten mee in de Coupe de France.

Zware knieblessure als Heraclied

Op 31 augustus 2021 werd Sierhuis voor één seizoen uitgeleend aan Heracles Almelo. In zijn debuutwedstrijd tegen AZ (3-2 overwinning) maakte de aanvaller meteen zijn eerste doelpunt als Heraclied. Het werd een seizoen om snel te vergeten. Op 11 februari 2022 werd Sierhuis weliswaar matchwinner tegen FC Utrecht (1-0 zege), maar kort daarna liep hij een knieblessure op. Nader onderzoek toonde een gescheurde kruisband aan. Zijn periode in Almelo kwam daarmee voortijdig ten einde en tot overmaat van ramp degradeerde Heracles zonder hem uit de Eredivisie.

Als speler van Fortuna Sittard (Pro Shots)

Transfer naar Fortuna Sittard

Sierhuis maakte zijn rentree als voetballer bij Stade de Reims, maar veel perspectief had hij niet op Franse bodem. In de zomer van 2023 besloot de clubleiding in te stemmen met een permanente overstap naar Fortuna Sittard. Op 19 augustus debuteerde hij in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC (2-1 overwinning) door na 83 minuten in te vallen voor Paul Gladon. Op 21 oktober maakte de oud-Ajacied zijn eerste doelpunt in Limburgse dienst op bezoek bij PSV (3-1 nederlaag) door in blessuretijd een strafschop te verzilveren.

Op 2 december 2023 scoorde Sierhuis tweemaal tegen Vitesse (3-1 overwinning). De spits liet in deze thuiswedstrijd eveneens een strafschop onbenut. Hij mocht na zijn misser nog een keer aanleggen vanwege het te vroege bewegen van Eloy Room, maar ook in tweede instantie kwam de doelman van de Arnhemmers als winnaar uit de strijd.

Laatste update: 4 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie