SK Sturm Graz

Graz

Prijzenkast

3x landskampioen

6x ÖFB-Cup

3x ÖFB-Supercup

Het laatste nieuws over SK Sturm Graz

SK Sturm Graz is een Oostenrijkse voetbalclub uit Graz. Thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in de Merkur Arena, dat een capaciteit van ruim zestienduizend plaatsen heeft.

  • SK Sturm Graz werd in 1909 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Merkur Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Schwoazn’
  • Sturm Graz werd driemaal kampioen van Oostenrijk
  • De Oostenrijkse beker werd zesmaal een prooi

Dromen van nieuwe successen

Op 1 mei 1909 werden Die Schwoazn opgericht als Grazer Fußballmannschaft Sturm om eind 1919 verder te gaan als Grazer Sportklub Sturm. In 1913 werd het eerste succes behaald door kampioen te worden in de regionale tweede klasse. In de daaropvolgende decennia werden meer successen tot stand gebracht, waaronder het nationale amateurkampioenschap van 1934.

De arbeidersclub werd in 1938 onderdeel van het Duitse voetbal. In 1948 werd voor het eerst de bekerfinale bereikt, maar Austria Wien bleek met 2-0 een maatje te groot. In die tijd domineerden clubs uit Wenen het voetbal in Oostenrijk. In 1949 slaagde Sturm Graz er niettemin in om door te stoten naar de nationale voetbalcompetitie (Staatsliga). Het debuut op het hoogste niveau leverde een tiende plaats op.

Succesvol tijdperk

Sturm Graz degradeerde in 1954 uit de Oostenrijkse Staatsliga. In de daaropvolgende jaren promoveerde en degradeerde de club meermaals, maar sinds 1966 is men onafgebroken actief in de hoogste divisie. Geen enkele club buiten Wenen heeft het langer volgehouden. Sturm Graz eindigde in 1970 zelfs als derde en mocht daardoor deelnemen aan de Jaarbeursstedenbeker. Arsenal werd in de tweede ronde op Oostenrijkse bodem verslagen (1-0), maar in de return moest de eer aan de Londense opponent worden gelaten (2-0 nederlaag).

De sportieve prestaties van Sturm Graz gingen in de twintigste eeuw van links naar rechts. Die Schwoazn eindigden meermaals in het rechterrijtje van de Oostenrijkse competitie, maar in verschillende seizoenen draaide het team keurig mee in de top. Na de wederopbouw in de jaren negentig begon het te draaien. Sturm Graz won in 1996 voor het eerst een hoofdprijs: de ÖFB-Cup. Als bekerwinnaar won de club dat jaar ook de Oostenrijkse Supercup.

Sturm Graz had de smaak te pakken. In 1998 won de club voor het eerst de Oostenrijkse landstitel en dat succes werd herhaald in 1999. Ook werd de ÖFB-Cup (1997 en 1999) en de ÖFB-Supercup (1998 en 1999) nogmaals naar Graz gehaald. Met acht prijzen in korte tijd betrad Sturm Graz de 21ste eeuw, maar het succes kon mede door grote financiële problemen niet worden doorgetrokken. Sturm Graz werd alleen in 2011 nog landskampioen en won nog driemaal de Oostenrijkse beker (2010, 2018 en 2023).


Europees voetbal

Sturm Graz debuteerde in 1969 in Europees clubverband door deel te nemen aan de Mitropacup. Deelname aan de Jaarbeursstedenbeker volgde een jaar later, maar in de eerste jaren bleef succes uit. Zo bleken clubs als Arsenal en Royal Antwerp FC te sterk. Sturm Graz bereikte in het seizoen 1975-1976 de kwartfinale van de Europacup II (exit tegen Eintracht Frankfurt) en bereikte datzelfde stadium van de UEFA Cup in 1984 (exit tegen Nottingham Forest).

Sturm Graz scoort tegen Feyenoord (Pro Shots)

De bereikte kwartfinales zijn in Europees verband nog altijd hét hoogtepunt van Sturm Graz, dat doorgaans in een vroegtijdig stadium werd uitgeschakeld. In de confrontaties met Nederlandse clubs ging het ook al niet van een leien dakje. Sturm Graz won tweemaal van Feyenoord en speelde één keer gelijk tegen de Rotterdammers, maar zowel Ajax, PSV als FC Utrecht bleef vooralsnog foutloos. Feyenoord boekte in 2022 overigens wel de grootste zege van een Nederlandse club op de Oostenrijkers: 6-0.

De meeste recente wedstrijden tegen een Nederlandse club werden in augustus 2023 gespeeld. In de voorronde Champions League bleek PSV tweemaal te sterk (4-1 en 1-3).


Nederlanders in Sturm-tenue

In het seizoen 2023-2024 telt de selectie van Sturm Graz één Nederlander: doelman Kjell Scherpen, gehuurd van Brighton & Hove Albion. Emanuel Emegha vertrok in de zomer van 2023 bij Die Schwoazn. In het verleden speelden ook Marchanno Schultz en Frank Verlaat voor de club uit Graz.

Laatste update: 15 augustus 2023

Populaire spelers SK Sturm Graz

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie