SK Sturm Graz

Graz

Prijzenkast

3x landskampioen

6x ÖFB-Cup

3x ÖFB-Supercup

Het laatste nieuws over SK Sturm Graz

SK Sturm Graz is een Oostenrijkse voetbalclub uit Graz. Thuiswedstrijden van Die Schwoazn worden afgewerkt in de Merkur Arena.

  • SK Sturm Graz werd in 1909 opgericht
  • De Merkur Arena is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Schwoazn’
  • Sturm Graz is drievoudig Oostenrijks kampioen
  • Het team won de Oostenrijkse beker zesmaal

Driemaal landskampioen van Oostenrijk

Op 1 mei 1909 werden Die Schwoazn opgericht als Grazer Fußballmannschaft Sturm. Het team behaalde in 1913 het eerste succes door in de regionale tweede klasse als nummer één te eindigen. In de daaropvolgende decennia volgden meer decennia voor de Grazer Sportklub Sturm (de naam vanaf 1919), waaronder het nationale amateurkampioenschap van 1934.

Oostenrijk viel aan het einde van de jaren dertig in handen van Nazi-Duitsland. Ook de arbeidersclub kwam daardoor terecht in de Gauliga Ostmark. Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog bereikte SK Sturm Graz voor het eerst de bekerfinale, maar Austria Wien trok aan het langste eind (0-2). In 1949 stootte de club niettemin door naar de nationale voetbalcompetitie (Staatsliga). Het debuut op het hoogste niveau leverde een tiende plaats op.

Succesvol tijdperk

Sturm Graz degradeerde in 1954 uit de Oostenrijkse Staatsliga. In de daaropvolgende jaren promoveerde en degradeerde de club meermaals, maar sinds 1966 is men onafgebroken actief in de hoogste divisie. Geen enkele club buiten Wenen heeft het langer volgehouden. Sturm Graz eindigde in 1970 zelfs als derde en mocht daardoor deelnemen aan de Jaarbeursstedenbeker. Arsenal werd in de tweede ronde op Oostenrijkse bodem verslagen (1-0), maar in de return moest de eer aan de Londense opponent worden gelaten (2-0 nederlaag).

De sportieve prestaties van Sturm Graz gingen in de twintigste eeuw van links naar rechts. Die Schwoazn eindigden meermaals in het rechterrijtje van de Oostenrijkse competitie, maar in verschillende seizoenen draaide het team keurig mee in de top. Na de wederopbouw in de jaren negentig begon het te draaien. Sturm Graz won in 1996 voor het eerst een hoofdprijs: de ÖFB-Cup. Als bekerwinnaar won de club dat jaar ook de Oostenrijkse Supercup.

Sturm Graz had de smaak te pakken. In 1998 won de club voor het eerst de Oostenrijkse landstitel en dat succes werd herhaald in 1999. Ook werd de ÖFB-Cup (1997 en 1999) en de ÖFB-Supercup (1998 en 1999) nogmaals naar Graz gehaald. Met acht prijzen in korte tijd betrad Sturm Graz de 21ste eeuw, maar het succes kon mede door grote financiële problemen niet worden doorgetrokken. Sturm Graz werd alleen in 2011 nog landskampioen en won nog driemaal de Oostenrijkse beker (2010, 2018 en 2023).

Rivaliteit

Grazer AK is de aartsrivaal van SK Sturm Graz. Beide clubs komen niet alleen uit dezelfde stad, maar delen ook hetzelfde stadion (de Merkur Arena).


Europees voetbal

Sturm Graz debuteerde in 1969 in Europees clubverband door deel te nemen aan de Mitropacup. Deelname aan de Jaarbeursstedenbeker volgde een jaar later, maar in de eerste jaren bleef succes uit. Zo bleken clubs als Arsenal en Royal Antwerp FC te sterk. Sturm Graz bereikte in het seizoen 1975-1976 de kwartfinale van de Europacup II (exit tegen Eintracht Frankfurt) en bereikte datzelfde stadium van de UEFA Cup in 1984 (exit tegen Nottingham Forest).

De bereikte kwartfinales zijn in Europees verband nog altijd hét hoogtepunt van Sturm Graz, dat doorgaans in een vroegtijdig stadium werd uitgeschakeld. In de confrontaties met Nederlandse clubs ging het ook al niet van een leien dakje. Sturm Graz won tweemaal van Feyenoord en speelde één keer gelijk tegen de Rotterdammers, maar zowel Ajax, PSV als FC Utrecht bleef vooralsnog foutloos. Feyenoord boekte in 2022 wel de grootste zege van een Nederlandse club op de Oostenrijkers: 6-0.

Sturm Graz scoort tegen Feyenoord
Sturm Graz scoort tegen Feyenoord (Pro Shots)

De meeste recente wedstrijden tegen een Nederlandse club werden in augustus 2023 gespeeld. In de voorronde Champions League bleek PSV tweemaal te sterk (4-1 en 1-3).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van SK Sturm Graz gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Emanuel Emegha2022-2023
Kjell Scherpen2023-heden
Marchanno Schultz1992-1995
Frank Verlaat2004-2007

Het stadion

SK Sturm Graz speelt sinds 1997 in het huidige stadion, dat officieel de Merkur Arena heet. Het onderkomen van de Oostenrijkse club staat ook wel bekend als het Liebenauer stadion. De huidige capaciteit bedraagt 15.400 plaatsen, maar in het verleden creëerde men zeshonderd extra plaatsen bij Champions League-wedstrijden.

Het eerste Liebenau Stadion werd al voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. In de jaren zeventig maakten zowel SK Sturm Graz als Grazer AK de overstap naar dit complex, dat tussen 1996 en 1997 een totale renovatie onderging. In eerste instantie kreeg het nieuwe complex de naam van Arnold Schwarzenegger, die geboren is in de buurt van Graz.


Veelgestelde vragen over SK Sturm Graz

Wanneer is SK Sturm Graz opgericht?

Op 1 mei 1909

Wat is het adres van de Merkur Arena?

Merkur Arena
Ivica-Osim-Platz 1, Graz
Oostenrijk

Wat is de capaciteit van de Merkur Arena?

15.400 plaatsen

Wat is de website van SK Sturm Graz?

Klik hier om SK Sturm Graz online te bezoeken

Waar kan ik SK Sturm Graz vinden op sociale media?

SK Sturm Graz is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 5 april 2024

Populaire spelers SK Sturm Graz

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie