PSV na ruime zege op Sturm Graz naar play-offs Champions League

PSV heeft de laatste voorronde van de Champions League bereikt. In Oostenrijk slaagden de Eindhovenaren erin om met 1-3 af te rekenen met Sturm Graz, waardoor het over twee wedstrijden met 7-2 won.

Wijzigingen bij PSV

Peter Bosz besloot voorafgaand aan het duel om twee basisspelers op de reservebank te zetten. Ismael Saibari kreeg na zijn goede optreden tegen FC Utrecht de voorkeur boven Isaac Babadi, terwijl Noa Lang rust kreeg en Yorbe Vertessen zichzelf mocht bewijzen. Het moest PSV voldoende energie geven om de wedstrijd tot een goed einde te brengen.

Treffers Veerman en De Jong

Binnen tien minuten kreeg Sturm Graz al de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Bryan Teixeira sloop langs twee verdedigers en hoefde de bal alleen nog maar binnen te schieten, maar Walter Benítez hoefde niet in actie te komen. Het was voor de ploeg van Bosz echter wel een waarschuwing dat Sturm Graz de moed nog niet had opgegeven.

Aan de andere kant van het veld was er eveneens een grote kans te noteren. Een minuut later kreeg Luuk de Jong namelijk een goede voorzet vanaf rechts en zag hij Kjell Scherpen zijn poging in eerste instantie keren. Vervolgens kreeg ook Yorbe Vertessen nog de mogelijkheid om te scoren, maar kon de keeper de bal net op tijd tot corner verwerken.

Sturm Graz kwam uiteindelijk binnen een half uur op een voorsprong te staan. Alexander Prass gaf de bal goed voor, waarna William Boving overtuigend de treffer op zijn naam zette. Het doelpunt gaf de thuisploeg vleugels, maar niet voor lang. Joey Veerman schoot enkele minuten later namelijk van afstand raak en maakte de 1-1.

Nog voor rust zorgde De Jong voor de genadeklap door bij de eerste paal raak te koppen. Het verschil tussen PSV en Sturm Graz was daarmee vier doelpunten in het voordeel van de bezoekers. Het was ook direct de laatste treffer van De Jong tegen de Oostenrijkers, want in de rust bleef hij in de kleedkamer achter en viel Ricardo Pepi in.

Overtuigende zege in Oostenrijk

PSV bleef in de tweede helft doorgaan waar het gebleven was en kreeg onder meer via Saibari een goede mogelijkheid. Veerman zette zijn teamgenoot fantastisch vrij voor het doel en wachtte op de 1-3, maar de poging van de middenvelder ging langs de verkeerde kant van de paal. Daardoor bleef de 1-2 op het scorebord staan.

Na een uur spelen leek Sturm Graz terug in de wedstrijd te komen. David Affengruber werkte de bal binnen en leek de gelijkmaker op het scorebord te zetten, maar de arbitrage besloot het doelpunt af te keuren. Jon Gorenc Stankovic stond namelijk hinderlijk buitenspel, ondanks dat hij zijn best deed om te bukken.

In de slotfase maakte PSV via een binnengeschoten penalty van Ricardo Pepi nog de 1-3, waarmee het met een goed gevoel naar de play-offs van de Champions League gaat. Het team van Bosz treft daarin Rangers FC, waartegen het afgelopen seizoen in dezelfde ronde nog misging. De Schotten gingen dinsdagavond nog ten koste van Servette FC door.

Scoreverloop: 1-0 (26′) William Boving, 1-1 (32′) Joey Veerman, 1-2 (39′) Luuk de Jong, 1-3 (85′) Ricardo Pepi

Bereikt PSV de poulefase van de Champions League?