Joey Veerman

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Joey Veerman

Joey Veerman is een creatieve middenvelder van PSV. De geboren Volendammer maakte in januari 2022 de overstap van sc Heerenveen naar Eindhoven. Sinds juni 2023 is hij A-international van het Nederlands elftal.

  • Veerman speelt momenteel voor PSV
  • Met de Eindhovenaren won hij twee keer de KNVB Beker
  • De middenvelder speelde eerder voor FC Volendam en sc Heerenveen
  • In 2023 debuteerde Veerman in het Nederlands elftal

Clubcarrière

Veerman werd op 19 november 1998 geboren in Volendam. Hij komt uit een handbalfamilie, maar koos zelf al op jonge leeftijd voor het voetbal. Veerman begon zijn carrière bij amateurclub RKAV Volendam en maakte in 2005 de overstap naar de profs van FC Volendam. Via de jeugdopleiding van Het Andere Oranje werkte de creatieve middenvelder zich op naar het betaald voetbal. Overigens speelde hij ook nog enige tijd namens Jong FC Volendam in de Derde Divisie.

Doorbraak in Volendam

Veerman maakte op 9 september 2016 zijn debuut in het betaald voetbal. FC Volendam liet de middenvelder meteen 77 minuten opdraven in de Eerste Divisie-wedstrijd tegen VVV-Venlo (0-1 zege). Veerman groeide daarna uit tot een vaste waarde bij de club uit zijn geboortedorp, waar hij in januari 2017 zijn eerste twee goals maakte in de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven (3-1 zege). Uiteindelijk noteerde de creatieveling dat seizoen drie goals en zeven assists in 34 duels.

In het seizoen 2017-2018 trok Veerman deze lijn door en dus werd zijn naam gelinkt aan verschillende clubs. FC Utrecht en FC Emmen toonden concrete interesse, maar konden of wilden niet voldoen aan de Volendamse vraagprijs. Tot overmaat van ramp raakte Veerman in het seizoen 2018-2019 ook nog eens geblesseerd. De middenvelder stond maanden aan de kant door een gebroken middenvoetsbeentje en bleef daarna uit de roulatie door een ontstoken pees, waardoor hij maar acht wedstrijden zou spelen (twee goals).

Veerman begon het seizoen 2019-2020 opnieuw in Volendam. Na de derde speelronde kreeg de middenvelder dan toch zijn gedroomde transfer naar de Eredivisie. In augustus 2019 betaalde sc Heerenveen zo’n 550.000 euro om hem weg te halen uit de Keuken Kampioen Divisie. Hij trad daarmee in de voetsporen van naam- en dorpsgenoot Henk Veerman, die overigens geen familie is.

Smaakmaker in Heerenveen

Heerenveen was door sportief en financieel wanbeleid weggezakt uit de subtop van de Eredivisie. De Friezen beleefden grauwe seizoenen, maar dankzij individuele kwaliteit viel er toch nog regelmatig iets te genieten in het Abe Lenstra Stadion. Dat was deels toe te schrijven aan Veerman, die vanaf zijn eerste wedstrijd meteen een spelbepalende schakel werd. Met vijf goals en vijf assists in 26 wedstrijden beleefde Veerman een goed eerste seizoen in Heerenveen, hoewel het coronavirus deze voortijdig beëindigde.

Na een maandenlange onderbreking werd het voetbal in de zomer van 2020 weer opgepikt. Veerman trok de lijn meteen door getuige zijn negen goals en elf assists in 35 officiële duels. Dat werd gewaardeerd door de Friese supporters, die hem verkozen tot Speler van het Jaar. Ook landelijk werd Veerman zeer gewaardeerd. Om de haverklap werd hij gelinkt aan een stap omhoog, maar Heerenveen stond een overstap in de weg door een riante vraagprijs (zo’n tien miljoen euro) om zijn nek te hangen.

In augustus 2021 beklaagde Veerman zich over de vraagprijs. Tegenover ESPN verklaarde hij: “Je kunt vragen wat je wil, maar ik zie dat niet gebeuren. Je bent zoveel waard als de clubs bieden. En de helft is geboden. Ik denk niet dat je dan kan zeggen dat je voor tien miljoen verkocht kan worden.” AZ deed vlak voor de transferdeadline nog een poging om hem weg te halen uit Friesland, maar uiteindelijk bleef de Volendammer nog tot begin 2022 actief in Heerenveen. Overigens bleef Veerman in die maanden ‘gewoon’ leveren.

(Pro Shots)

Overstap naar PSV

In januari 2022 kwam er opnieuw belangstelling voor Veerman. Feyenoord wilde de smaakmaker van Heerenveen graag inlijven, maar slaagde er niet in om de Friezen te overtuigen. Uitgerekend in die periode besloot Davy Pröpper zijn loopbaan abrupt te beëindigen en daarmee creëerde hij een vacature bij PSV. De Eindhovenaren waren al enige tijd gecharmeerd van Veerman en wisten de Rotterdammers in no-time af te troeven. Voor circa zes miljoen euro maakte de middenvelder zijn felbegeerde transfer naar een Nederlandse topclub.

Veerman maakte zijn PSV-debuut als invaller in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (0-1 zege). De middenvelder had toen al het gevoel dat hij goed mee kon komen in Eindhoven en dat bleek in de daaropvolgende wedstrijden. Veerman besliste het bekerduel met eerstedivisionist Telstar (2-1 zege) middels een assists plus een goal, waar hij in de competitietopper tegen Ajax (1-2 nederlaag) een assist liet aantekenen. Zijn eerste Eredivisie-treffer in PSV-shirt maakte de Volendammer uitgerekend in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heerenveen.

Prijzen als PSV’er

In dienst van PSV groeide Veerman uit tot een vaste waarde en hij won in anderhalf jaar tijd meteen drie trofeeën (twee bekers en de Johan Cruijff Schaal). De Volendammer werd met doelpunten en assists belangrijk voor de Eindhovense formatie, hoewel hij in 2023 korte tijd zijn basisplaats verloor onder trainer Ruud van Nistelrooij. Laatstgenoemde stapte in mei van dat jaar op en in de berichtgeving kwam Veerman op negatieve wijze ter sprake. Na de 1-2 zege bij AZ onthulde hij voor de camera van ESPN nare bedreigingen te hebben ontvangen.

(Pro Shots)

Veerman won in augustus 2023 opnieuw de Johan Cruijff Schaal met PSV.


Interlandcarrière

Veerman speelde voor een aantal vertegenwoordigende elftallen, waaronder Jong Oranje. Voor het laatstgenoemde team besloot de middenvelder zich echter af te melden. Begin 2022 vertelde hij in De Telegraaf waarom: “Ik voelde me gewoon niet op mijn plek in dat team. Die jongens waren best wat jaren bij elkaar en ik vond het moeilijk om ertussen te komen. Ik presteerde op trainingen ook te weinig. Een aantal keer ben ik geweest, maar ook weer weggegaan. Het was gewoon niet het juiste huwelijk. Er is getracht me op mijn gemak te stellen. Het lukte gewoon niet en dat lag aan mij.”

Joey Veerman in Oranje
Als Oranje-international (Pro Shots)

Debuut voor Oranje

In maart 2023 leek Veerman op weg naar zijn debuut in Oranje-tenue. In aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (4-0 nederlaag) voegde bondscoach Ronald Koeman hem toe aan de selectie, maar net als enkele medespelers moest hij na enkele dagen alweer huiswaarts als gevolg van ziekte. Op 18 juni 2023 kreeg de PSV-middenvelder alsnog zijn zin. In de verloren Nations League-wedstrijd tegen Italië (2-3) noteerde Veerman als invaller prompt een assist op Georginio Wijnaldum.

Veerman maakte op 26 maart 2024 zijn eerste treffer als Oranje-international. Hij opende de score in de oefeninterland tegen Duitsland, dat uiteindelijk wel aan het langste eind trok (2-1).

Laatste update: 26 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie