Cody Gakpo

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Cody Gakpo

Cody Gakpo is een geboren Eindhovenaar, die via PSV is uitgegroeid tot een van de meest getalenteerde Nederlandse aanvallers van dit moment. In januari 2023 verruilt hij zijn geboortestad voor een nieuw avontuur bij Liverpool.

• Gakpo speelt momenteel voor Liverpool
  • De aanvaller beleefde zijn doorbraak bij PSV
  • In ‘zijn’ Eindhoven doorliep hij de jeugdopleiding
  • Gakpo maakte tijdens het EK van 2021 zijn Oranje-debuut

Clubcarrière

Gakpo zag op 7 mei 1999 het levenslicht in Eindhoven. Hij is een zoon van een Nederlandse moeder een een Togolese vader, die allebei een sportachtergrond hebben. Zijn vader Johnny was jeugdinternational namens Togo, waar zijn moeder Nederlands rugbyinternational werd. “Mijn vader probeerde mij te pushen om alles uit mezelf te halen”, vertelde Gakpo in 2020 aan ELF Voetbal. “Mijn moeder was ook zo, maar rustiger. Ze leerde mij om niet te veel na te denken over dingen die ik fout deed en zei dat er nog heel veel dingen konden gebeuren in het leven.”

In het shirt van PSV (Pro Shots)

Jeugdexponent van PSV

Gakpo begon zijn voetbalcarrière bij amateurclub EVV Eindhoven. Dat was in 2007, het jaar waarin hij al meteen overstapte naar de voetbalacademie van PSV. Hij begon in de F-pupillen van de club en doorliep vervolgens alle jeugdteams, waaronder Jong PSV. Namens het laatstgenoemde team debuteerde de aanvaller op 4 november 2016 in het betaald voetbal. In de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd tegen Helmond Sport (1-0 nederlaag) speelde hij ruim 35 minuten.

Voor Jong PSV speelde Gakpo 25 officiële wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Met zeventien goals en zes assists had de aanvaller meteen een groot aandeel. Zijn productiviteit viel natuurlijk op bij de A-selectie van PSV, waar hij op 25 februari 2018 zijn eerste minuten maakte. In de blessuretijd van de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Feyenoord mocht hij invallen voor Steven Bergwijn.

In de zomer van 2018 werd Gakpo door de nieuwe hoofdtrainer Mark van Bommel overgeheveld naar de A-selectie van PSV, al mocht hij nog wel regelmatig opdraven voor de beloftenploeg. Beiden kenden elkaar al van een samenwerking binnen de jeugdopleiding. In het seizoen 2018-2019 mocht Gakpo in negentien officiële wedstrijden opdraven namens PSV 1. Scoren deed de aanvaller twee keer, waarvan één keer in de Eredivisie (thuis tegen Fortuna Sittard, 5-0 overwinning).

Gakpo groeide naarmate de jaren uit tot een absolute sensatie in PSV-shirt. Tijdens het seizoen 2021-2022 viel zijn naam bij een aantal Europese topclubs, maar in januari 2022 besloot hij zijn contract op te waarderen tot de zomer van 2026. Naar verluidt werd daarmee vooral zijn transferwaarde opgekrikt. Een deal met Manchester United ketste echter af, waardoor Gakpo uiteindelijk besloot om PSV nóg een seizoen langer trouw te blijven.

In het shirt van Liverpool (Pro Shots)

Miljoenentransfer naar Liverpool

Een uitstekende eerste seizoenshelft veranderde het plan van Gakpo. Op 26 december 2022 werd bekend dat de PSV-aanvaller zijn carrière voortzet bij Liverpool, dat vijftig miljoen euro voor hem neertelt. Zijn eerste doelpunt voor The Reds maakte hij op 13 februari 2023 in de stadsderby tegen Everton (2-0 overwinning). Gakpo speelde 26 officiële wedstrijden in zijn eerste half jaar bij Liverpool, waarin hij zeven keer wist te scoren. Hij noteerde onder meer een dubbelslag in de historische 7-0 zege op aartsrivaal Manchester United.

Interlandcarrière

Als smaakmaker van PSV speelde Gakpo zich ook in de kijker bij het Nederlands elftal. De aanvaller speelde in 2021 eerst het jeugd-EK met Jong Oranje en mocht dankzij een bloedvorm ook mee naar het grote EK. In de derde groepswedstrijd maakte Gakpo zijn debuut voor Oranje. Bij een 3-0 voorsprong op Noord-Macedonië mocht hij na 78 minuten invallen.

Tijdens Nederland – Senegal (Pro Shots)

Gakpo speelde tussen september en november 2021 nog drie interlands voor Oranje, waarin hij één goal maakte (Montenegro-thuis). Door blessures moest hij een aantal wedstrijden missen, waaronder de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (2-0 zege). Op het WK maakte Gakpo in alle drie de groepswedstrijden een doelpunt, maar hij kon uitschakeling in de kwartfinale niet voorkomen.

Laatste update: 3 juni 2023