Luis Díaz

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Luis Díaz

Luis Díaz is een Colombiaanse aanvaller. De international van Colombia speelt sinds januari 2022 voor het Engelse Liverpool.

  • Díaz speelt momenteel voor Liverpool
  • De aanvaller won hier de FA Cup en League Cup
  • Met FC Porto werd hij tweemaal Portugees kampioen
  • Díaz debuteerde in 2018 als A-international van Colombia

Clubcarrière

Luis Fernando Díaz Marulanda werd op 13 januari 1997 op de wereld gezet in het Colombiaanse Barrancas. Op zesjarige leeftijd werd hij opgenomen in de voetbalschool van zijn vader. In 2014 speelde de aanvaller zich middels een openbare trainingsdag in de kijker bij Atlético Junior.

Doorbraak in Colombia

In 2016 werd Díaz gepromoveerd door Atlético Junior, dat hem meteen verhuurde aan Barranquilla FC. De aanvaller maakte zijn officiële debuut als profvoetballer op 26 april 2016 in de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Deportivo Pereira. Op 14 mei bleek zijn eerste doelpunt op seniorniveau voldoende om Cúcuta Deportivo een nederlaag toe te brengen (2-1). In totaal speelde Díaz 42 wedstrijden voor Barranquilla en daarin scoorde hij driemaal.

Díaz keerde in de zomer van 2017 terug naar Atlético Junior. Hij greep zijn kans met beide handen aan en groeide geleidelijk uit tot een van de smaakmakers van het elftal. In totaal produceerde de aanvaller twintig doelpunten en negen assists in 106 officiële wedstrijden.

Sensatie in Portugal

In de zomer van 2019 verruilde Díaz de Colombiaanse velden voor een avontuur in Europa. De aanvaller koos mede vanwege de voorgeschiedenis van landgenoten Radamel Falcao en James Rodríguez voor FC Porto, dat zo’n zeven miljoen euro neertelde voor diens handtekening. Díaz maakte zijn debuut op 7 augustus in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen FK Krasnodar (0-1 overwinning). Zijn eerste treffer in Portugese dienst volgde zes dagen later in de return, maar daarmee kon hij uitschakeling niet voorkomen.

FC Porto moest door de 2-3 thuisnederlaag deelnemen aan de Europa League. Díaz scoorde in de groepswedstrijden tegen Rangers FC (1-1) en Feyenoord (3-2 zege), maar het avontuur eindigde in de tussenronde door toedoen van Bayer Leverkusen. Met veertien doelpunten en zes assists in vijftig wedstrijden beleefde de Colombiaan een behoorlijk debuutseizoen in Portugal. Mede dankzij diens doelpunten kroonde FC Porto zich tot kampioen van Portugal.

FC Porto kroonde zich in 2022 opnieuw tot Portugees kampioen. Dat was deels te danken aan Díaz, die in januari van dat jaar evenwel al afscheid had genomen van Os Dragões. Op dat moment stond diens teller op 125 gespeelde wedstrijden, 41 doelpunten en negentien assists.

(Pro Shots)

Liverpool

In januari 2022 maakte Díaz de overstap van FC Porto naar Liverpool. De Premier League-club had eigenlijk pas in de zomer willen toeslaan, maar besloot vanwege de toenemende concurrentie al in de winter een deal te sluiten ter waarde van maximaal zestig miljoen euro (inclusief bonussen). Díaz maakte op 6 februari zijn debuut in de FA Cup-wedstrijd tegen Cardiff City (3-1 overwinning) en eiste meteen een assist op. Zijn eerste treffer in dienst van The Reds volgde dertien dagen later in de Premier League-wedstrijd tegen Norwich City (3-1 zege).

Díaz beleefde een prima eerste half jaar met zes doelpunten en vijf assists in 26 wedstrijden. Hij won dat seizoen meteen de FA Cup en Carabao Cup met Liverpool, dat in 2022 ook de Engelse Supercup veroverde. Door een zware knieblessure bleef zijn eigen teller in het seizoen 2022-2023 echter steken op ‘slechts’ 21 wedstrijden en vijf doelpunten.


Interlandcarrière

Díaz debuteerde op 11 september 2018 als international van Colombia, dat Argentinië in een vriendschappelijke wedstrijd op 1-1 hield. Zijn eerste doelpunt als A-international volgde op 26 maart 2019 in de oefeninterland tegen Zuid-Korea (2-1 nederlaag). Enkele maanden later debuteerde Díaz op een grote eindronde, maar hij kon niet verhinderen dat zijn vaderland in de achtste finale van de Copa América werd uitgeschakeld door toedoen van Chili (na strafschoppen).

In 2021 bereikte Colombia de halve finale van de Copa América. Díaz maakte de openingstreffer van Lautaro Martínez onschadelijk, maar in de strafschoppenserie greep Argentinië alsnog aan het langste eind. Mede dankzij twee doelpunten van de aanvaller werd de troostfinale nog wel in eigen voordeel beslist (3-2 tegen Peru). Colombia kwalificeerde zich vervolgens niet voor het WK van 2022 in Qatar.

Laatste update: 19 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie