Colombia

Barranquilla

Prijzenkast

1x Copa América

Het laatste nieuws over Colombia

Het nationale voetbalteam van Colombia staat bekend als Los Cafeteros. Het team maakt deel uit van de Federación Colombiana de Fútbol (FCF) ofwel Colfútbol.

  • Het nationale team van Colombia maakt deel uit van de FCF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Los Cafeteros’
  • Het land was zesmaal actief op een WK
  • Na het WK van 1994 werd Andrés Escobar vermoord
  • Colombia won de Copa América van 2001

Ter nagedachtenis aan Andrés Escobar

De Colombiaanse voetbalbond werd op 12 oktober 1924 opgericht. In 1936 werd de FCF geaccepteerd als lid van zowel de wereldvoetbalbond FIFA als de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL. Thuiswedstrijden van de nationale ploeg worden over het algemeen afgewerkt in het Estadio Metropolitano Roberto Meléndez in Barranquilla.

Copa América

Colombia speelde op 10 februari 1938 de eerste officiële interland uit de geschiedenis van het land. In Panama-Stad verloor het nationale team met 3-1 van Mexico. Ruim zeven jaar later, in 1945, was Los Cafeteros voor het eerst te bewonderen op het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor landenteams (de huidige Copa América). In een groep met Argentinië, Brazilië, Chili, Uruguay, Bolivia en Ecuador eindigden de Colombianen op een vijfde plaats.

In 1947, 1949, 1957 en 1963 was Colombia eveneens actief op de Zuid-Amerikaanse eindronde, maar hoger dan een vijfde plaats eindigde het team niet. Dat veranderde na de introductie van het Copa América-model. In 1975 verraste Colombia door Uruguay te verslaan in de halve finale (3-1 over twee wedstrijden). De eerste finalewedstrijd tegen Peru werd met 1-0 eveneens in winst omgezet, maar zowel de returnwedstrijd als de beslissingswedstrijd ging vervolgens verloren (0-2 en 0-1).

De tweede plaats van 1975 is de op één na beste prestatie uit de Copa América-geschiedenis van Colombia. Het land eindigde nadien meermaals als derde en vierde, maar in 2001 lukte het nogmaals om de finale te bereiken en ditmaal met meer succes. Op vertrouwde bodem rekende Colombia in de halve finale af met Honduras om vervolgens de finale tegen Mexico eveneens in eigen voordeel te beslissen. Ruim 43.000 toeschouwers zagen Iván Córdoba in de 64ste minuut het enige doelpunt maken: 1-0.

Naast 23 Copa América-deelnames is Colombia ook driemaal uitgenodigd voor de CONCACAF Gold Cup. In 2000 eindigde het elftal als tweede, waar men in 2003 en 2005 werd uitgeschakeld in respectievelijk de kwartfinale en halve finale.

WK-geschiedenis

Colombia was in 1962 voor de eerste keer actief op het WK. In Chili werd het nationale team ingedeeld bij de Sovjet-Unie, Joegoslavië en Uruguay, maar met één punt uit drie wedstrijden werd dat geen succes. Het desbetreffende punt leverde wel meteen een fraaie uitslag op: 4-4 tegen de Sovjet-Unie.

Na de eerste deelname ontbrak Colombia op zes opeenvolgende WK’s. Pas in 1990 maakte men een comeback op dit podium. Dankzij een 2-0 overwinning op de Verenigde Arabische Emiraten en een 1-1 gelijkspel tegen West-Duitsland behoorde Colombia tot een van de beste nummers drie, waardoor kwalificatie voor de achtste finale een feit werd. Na een 0-0 stand na negentig minuten werd Los Cafeteros in de verlenging uitgeschakeld door toedoen van Kameroen-sterspeler Roger Milla (2-1 nederlaag).

In 1994 en 1998 was Colombia eveneens actief op het WK, maar in beide gevallen werd het team al in de groepsfase naar huis gestuurd. Vooral de nasleep van het wereldkampioenschap van 1994 was heftig. In de tweede groepswedstrijd maakte Andrés Escobar een eigen doelpunt tegen de Verenigde Staten (1-2 nederlaag). Na de WK-uitschakeling besloot de verdediger met twee teamgenoten op stap te gaan in de Indio Bar van Medellín. Gaandeweg de avond ontstond een grimmige sfeer, waarna het buiten helemaal escaleerde: Escobar werd doodgeschoten. Zijn moordenaar Humberto Muñoz Castro kreeg 43 jaar cel, maar werd in oktober 2005 al na elf jaar vrijgelaten.

Colombia was in de 21ste eeuw actief op twee WK’s: in 2014 en 2018. Op beide toernooien overleefde het team de groepsfase, maar respectievelijk Brazilië (kwartfinale) en Engeland (achtste finale) bleken in de knock-outfase te sterk. James Rodríguez behoorde tot de uitblinkers op de eindronde van 2014 en verdiende daarmee een transfer naar de Spaanse grootmacht Real Madrid, dat zo’n 75 miljoen euro neertelde voor diens handtekening.


Bekende spelers

Met Iván Córdoba, Andrés Escobar en James Rodríguez zijn drie grote namen uit de Colombiaanse voetbalgeschiedenis al genoemd. Ondanks de bescheiden oogst van één Copa América-eindzege heeft het land wel degelijk veel meer grote namen voortgebracht. Spelers als Juan Pablo Ángel, Carlos Bacca, Radamal Falcao, René Higuita, Jackson Martínez, Yerry Mina, Luis Muriel, Carlos Valderrama en Cristián Zapata hebben allemaal internationale bekendheid verworven.

Laatste update: 30 oktober 2023

Populaire spelers Colombia

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie