Argentinië

Buenos Aires

Prijzenkast

3x Wereldkampioen

15x Copa América

1x Confederations Cup

Het laatste nieuws over Argentinië

Argentinië geldt als een voetbalgrootmacht met drie wereldtitels en vijftien gewonnen edities van de Copa América-edities. La Albiceleste heeft twee van de beste spelers aller tijden voortgebracht: Diego Maradona en Lionel Messi.

  • Het Argentijnse nationale team is onderdeel van de AFA
  • De bijnaam van het team luidt ‘La Albiceleste’
  • Het land won vijftien keer de Copa América
  • In 2023 werd Argentinië voor de derde keer wereldkampioen
  • Met Maradona en Messi heeft het land twee iconen voorgebracht

Het land van Maradona en Messi

In 1867 werd het voetbal al geïntroduceerd in Argentinië, maar pas in 1901 werd er een nationale ploeg geïntroduceerd. Op 16 mei van dat jaar werd buurland Uruguay met 2-3 verslagen. In de beginjaren van de Argentijnse ploeg werden er vooral oefenwedstrijden gespeeld tegen andere landenteams uit Zuid-Amerika.

Copa América

In 1916, ver voor het allereerste EK, werd in Zuid-Amerika het eerste continentale eindtoernooi afgewerkt. Argentinië mocht de allereerste editie van de hedendaagse Copa América organiseren. Ondanks een 6-0 overwinning op Chili leverde dit toernooi geen eindzege op, maar het eerste Argentijnse succes liet niet lang op zich wachten. In 1921 werd het toernooi opnieuw afgewerkt en ditmaal kroonde de nationale ploeg zich wel tot de nummer één van het continent. Aan de hand van topscorer Julio Libonatti won het alle wedstrijden.

Uruguay domineerde de eerste jaren van de Copa América, maar gaandeweg werd Argentinië steeds succesvoller. Na het succes van 1921 werd La Albiceleste ook in 1925, 1927,1929, 1937, 1941, 1945,1946, 1947, 1955, 1957 en 1959 de nummer één van Zuid-Amerika. Na de jaren vijftig droogde het continentale succes van de nationale ploeg opmerkelijk genoeg op. Pas in de nadagen van Maradona won Argentinië weer een editie van de Copa América, maar op die toernooien was Pluisje niet actief. Maradona won de Zuid-Amerikaanse competitie dus nooit.

Diego Simeone en Gabriel Batistuta maakte in de finale van 1991 het verschil tegen Colombia (2-1). Argentinië prolongeerde de Copa América in 1993. Batistuta maakte beide doelpunten in de finale tegen Mexico (2-1). Een volgend succesverhaal in het Zuid-Amerikaanse toernooi liet nadien opnieuw lang op zich wachten. Net als Maradona dreigde ook Messi’s carrière te eindigen zonder eindzege op de Copa, maar in 2021 lukte het dan toch om een finale in eigen voordeel te beslissen. Ángel Di María maakte tegen aartsrivaal Brazilië het winnende doelpunt.

Lionel Messi (Pro Shots)

WK-geschiedenis

Argentinië was in 1930 één van de dertien deelnemers aan het allereerste WK ooit. In Uruguay bleek de groepsfase en de halve finale geen enkel probleem, maar de finale tegen de gastheer ging verloren: 4-2. De Argentijnen moesten eindeloos wachten op een nieuwe kans om wereldkampioen te worden. Het team ontbrak zelfs op drie opeenvolgende WK’s, maar uitgerekend in eigen land lukte het in 1978 om wereldkampioen te worden. In de finale werd Nederland na verlenging met 3-1 opzij gezet, met een dubbelslag van Mario Kempes.

In 1986 werd Argentinië opnieuw wereldkampioen. Maradona groeide uit tot de absolute ster van dat toernooi. Zowel in de kwartfinale als de halve finale maakte hij beide doelpunten, ten koste van Engeland (2-1) en België (2-0). Zijn optreden tegen de Britten was er eentje voor de eeuwigheid. Maradona opende de score middels een controversiële goal, hij sloeg de bal binnen, om vervolgens toe te slaan na een fantastische soloactie. In de finale scoorde hij niet, maar de 114.600 toeschouwers in Mexico-Stad zagen de Argentijnen wel winnen van West-Duitsland: 3-2.

Het succes van Maradona, verkozen tot beste speler van het WK 1986, hing als een sluier over de carrière van Messi. De nieuwe steraanvaller van Argentinië werd door menigeen bestempeld als beste speler uit de voetbalgeschiedenis, maar critici oordeelden dat er een wereldtitel op zijn naam moet staan om dat te bevestigen. In 2014 had Messi de wereldtitel voor het grijpen. Na een gewonnen strafschoppenserie tegen Nederland in de halve finale verloren de Zuid-Amerikanen echter van Duitsland (1-0 na verlenging).

(Pro Shots)

Pas in 2022 lukte het Argentinië eindelijk om voor de derde keer wereldkampioen te worden. Met de 35-jarige Messi als sterspeler werd een valse start tegen Saudi-Arabië (2-1 nederlaag) in de openingswedstrijd niet fataal. Uiteindelijk werd in de finale afgerekend met Frankrijk. Een hattrick van Kylian Mbappé voorkwam een heldenrol van Messi (twee goals), maar in de strafschoppenserie grepen de Zuid-Amerikanen alsnog aan het langste eind.

Laatste update: 18 december 2022

Internationals Argentinië

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie