Cristiano Romero is een Argentijnse centrale verdediger. De international van Argentinië speelt sinds de zomer van 2021 voor het Engelse Tottenham Hotspur.

• In 2022 werd hij wereldkampioen met zijn thuisland

Clubcarrière

Cristian Gabriel Romero werd op 27 april 1998 op de wereld gezet in het Argentijnse Córdoba. Zijn geboortestreek heeft menig profvoetballer voortgebracht, waaronder WK 1978-held Mario Kempes. In Córdoba is een voetbalstadion naar Kempes vernoemd, de thuishaven van CA Belgrano. Bij deze voetbalclub is de loopbaan van Romero van start gegaan.

Belgrano

Romero wist de jeugdopleiding van CA Belgrano te doorlopen. Op 28 augustus 2016 debuteerde de verdediger in de A-selectie tegen Independiente, dat in de Argentijnse Primera División met 0-1 aan het langste eind trok. In totaal speelde hij negentien officiële wedstrijden voor Los Piratas.

Genoa

In de zomer van 2018 maakte Romero de overstap naar het Italiaanse Genoa. Voor de club uit Genua speelde de Argentijn op 20 oktober zijn eerste wedstrijd, tegen Juventus (1-1). Acht dagen later maakte hij tegen Udinese (2-2) zijn eerste doelpunt als profvoetballer. In totaal noteerde Romero zestig officiële wedstrijden en drie doelpunten voor Il Grifone.

Atalanta Bergamo

Juventus en Genoa bereikten al in de zomer van 2019 een akkoord ter waarde van 26,5 miljoen euro. Als onderdeel van deze transferdeal werd de verdediger nog een jaar uitgeleend aan de club uit Genua. In de zomer van 2020 had hij normaal gesproken moeten aansluiten bij Juventus, maar De Oude Dame besloot hem in het seizoen 2020-2021 opnieuw te verhuren met ditmaal Atalanta Bergamo als bestemming.

In het seizoen 2020-2021 kwam Romero 42 keer in actie voor Atalanta Bergamo. Met drie doelpunten en zijn verdedigende kwaliteiten leverde hij een serieuze bijdrage aan de derde plaats in de Serie A. Ook werd hij verkozen tot beste verdediger van de Italiaanse competitie. Atalanta Bergamo was zeer tevreden over de Zuid-Amerikaan en nam hem voor zestien miljoen euro permanent over. Romero speelde dus nooit een wedstrijd voor Juventus.

(Pro Shots)

Tottenham Hotspur

Romero werd na de definitieve overstap naar Atalanta Bergamo meteen doorverkocht. Tottenham Hotspur betaalde maar liefst vijftig miljoen euro voor de Argentijnse verdediger. Hij maakte zijn debuut op 15 augustus 2021 in de met 1-0 gewonnen Premier League-topper tegen Manchester City. Manager Antonio Conte liet hem één minuut voor tijd invallen voor de moegestreden Pierre-Emile Højbjerg. Romero speelde in zijn eerste twee seizoenen 64 wedstrijden voor Spurs (één doelpunt).

Interlandcarrière

Romero debuteerde op 4 juni 2021 voor de nationale ploeg van Argentinië, dat in de WK-kwalificatiefase bleef steken op een 1-1 gelijkspel tegen Chili. In de daaropvolgende kwalificatiewedstrijd tegen Colombia (2-2) maakte de verdediger zijn eerste interlanddoelpunt. Op aangeven van Rodrigo De Paul kopte hij al na drie minuten de 0-1 tegen de touwen.

Romero speelde drie van de zeven wedstrijden op de Copa América van 2021. In de finale tegen aartsrivaal Brazilië (1-0 zege) werd hij na 79 minuten vervangen door Germán Pezzella. Romero speelde zelfs alle wedstrijden op het WK 2022 in Qatar, waar Argentinië zich na strafschoppen tot wereldkampioen kroonde. De verdediger speelde de volle 120 minuten in de finale tegen Frankrijk.

Laatste update: 8 juni 2023