Genoa

Genua

Prijzenkast

serie-a-logo

9x landskampioen

6x Serie B

1x Serie C1

1x Coppa Italia

Het laatste nieuws over Genoa

Genoa is een Italiaanse voetbalclub uit de stad Genua. De club draagt de bijnaam Il Grifone en speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Luigi Ferraris, dat ruim 36.500 plaatsen telt. Ook aartsrivaal Sampdoria is hier gehuisvest.

  • Genoa werd in 1983 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Luigi Ferraris
  • De bijnaam van de club luidt ‘Il Grifone’
  • Genoa werd negen keer kampioen van Italië
  • De Coppa Italia prijkt ook in de prijzenkast

Meeste Serie A-titels na Juventus en Milanese clubs

Op 7 september 1893 werd Genoa Cricket & Athletic Club opgericht door een aantal Engelsen. Het doel was om Engeland te vertegenwoordigen in het buitenland. Vergelijkbaar met het nationale team werd gekozen voor een wit tenue. Aanvankelijk waren er geen Italianen welkom bij de club en werd er alleen cricket beoefend. Pas in 1896 werd het voetbal geïntroduceerd binnen de club.

Genoa stemde in met het toetreden van Italianen om het niveau te bevorderen. In 1898 werd de Italiaanse voetbalbond opgericht en dat leidde ertoe dat er op 8 mei van dat jaar gestreden kon worden om het eerste kampioenschap. Genoa maakte indruk door zowel Ginnastica (halve finale) als Internazionale Torino (finale) te verslaan, waardoor de eerste landstitel een feit werd.

Bij Genoa werd in de daaropvolgende periode een aantal wijzigingen toegepast. Zo werd de naam aangepast in Genoa Cricket & Football Club (Genoa CFC). Ook de clubkleuren werden aangepast, met in 1901 de uiteindelijke switch naar de huidige combinatie: rood en blauw. Overigens is de Italiaanse club de oprichting door de Engelsen niet vergeten. In het clublogo is de Engelse vlag zelfs opgenomen.

Lasse Schöne in Genoa-tenue

Meermaals landskampioen

Genoa beleefde een fantastische start als voetbalclub. Na het kampioenschap van 1898 werd de landstitel ook in 1899, 1900, 1902, 1903 en 1904 naar Genua gebracht. Het succes droogde daarna op, maar in 1915 was het opnieuw raak voor Il Grifone. In de daaropvolgende tien jaar werd Genoa nog tweemaal kampioen in de hoogste afdeling van Italië (1923 en 1924). Bijna honderd jaar later staat het aantal landstitels nog altijd op negen, maar daarmee is het na Juventus, Internazionale en AC Milan wel de meest succesvolle club van Italië.

Genoa is er vooralsnog één keer in geslaagd om de Coppa Italia te winnen. In 1937 werd de bekerfinale in Florence met 1-0 gewonnen ten koste van AS Roma. Luigi Torti maakte in de 79ste minuut het winnende doelpunt voor Genoa, dat sindsdien geen enkele prijs meer heeft gewonnen op het hoogste niveau van Italië. De prijzenkast werd nadien alleen nog gevuld met de Alpencup (1962 en 1964) en de Anglo-Italian Cup (1996).

Op een lager niveau werd de prijzenkast van Genoa eveneens aangevuld. In 1934 degradeerde de club uit de Serie A, maar in het daaropvolgende seizoen werd als kampioen meteen promotie afgedwongen. In de daaropvolgende decennia is de club nogmaals gepromoveerd en gedegradeerd. Genoa promoveerde in 1953, 1962, 1973, 1976 en 1989 als kampioen van de Serie B naar het hoogste niveau. In 1971 werd daar een Serie C-titel (derde niveau) aan toegevoegd.

Genoa in de 21ste eeuw

In de seizoenen 1995-1996 tot en met 2006-2007 speelde Genoa helemaal niet op het hoogste niveau van Italië. In 2005 degradeerde de club zelfs naar de derde divisie, maar vanaf dat moment begon het weer te lopen. Genoa keerde binnen een seizoen terug naar de Serie B en wist meteen door te stoten naar de Serie A. Dit leverde zelfs een aantal alleraardigste klasseringen op, waaronder de vijfde plaats van 2009.

Genoa degradeerde in 2022 na vijftien seizoenen uit de Serie A. Il Grifone raakte niet in de war na deze afdaling en wist in het seizoen 2022-2023 alweer promotie af te dwingen.


Europees voetbal

Naast een aantal Mitropacup-avonturen heeft Genoa tweemaal deelgenomen aan Europese clubtoernooien. In het seizoen 1991-1992 schakelde de club achtereenvolgens Real Oviedo, Dinamo Boekarest, Steaua Boekarest en Liverpool uit in het UEFA Cup-toernooi. In de halve finale bleek Ajax over twee wedstrijden echter te sterk: 2-3 en 1-1. De Amsterdammers wonnen het toernooi uiteindelijk door Torino in een tweeluik te verslaan.

In het seizoen 2009-2010 was Genoa actief in de Europa League. De Italiaanse club schakelde Odense BK uit in de play-offronde, maar eindigde in de groepsfase met Valencia, Lille OSC en Slavia Praag slechts als derde.


Marciano Vinnk heeft een Genoa-verleden

Nederlanders

Verschillende Nederlanders hebben het tenue van Genoa gedragen. Het gaat om Milan Berck Beelenkamp, Denilho Cleonise, Eli Louhenapessy, Oscar Moens, Jan Peters, Kevin Strootman, John van ‘t Schip en Marciano Vink. Laatstgenoemde maakte in het seizoen 1993-1994 misschien wel de mooiste goal uit zijn carrière: een solo-actie tegen aartsrivaal Sampdoria.

Laatste updates: 8 mei 2023

Populaire spelers Genoa

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie