Slavia Praag

Praag

Prijzenkast

17x landskampioen

8x bekerwinnaar

Het laatste nieuws over Slavia Praag

Slavia Praag is een Tsjechische voetbalclub uit de hoofdstad Praag. Thuiswedstrijden van de Cervenobílí (‘De Roodwitten’) worden afgewerkt in de Fortuna Arena.

  • Slavia Praag speelt in de Tsjechische 1. Liga
  • De Fortuna Arena is de thuisbasis
  • De bijnaam van de club luidt ‘Cervenobili’
  • Slavia Praag won zeventien landstitels (Tsjechië en Tsjecho-Slowakije)
  • Sparta Praag is de grote rivaal

De eeuwige rivaal van Sparta Praag

Slavia Praag werd op 2 november 1892 als sportclub opgericht door medicijnstudenten, die als doel hadden om meer sportevenementen te organiseren voor studenten. Aanvankelijk gebruikte men de naam Akademický cyklistický odbor Slavia, maar in de 21ste eeuw maakte men verschillende naamswijzigingen door. Sinds 1991 is de huidige naam in gebruik: SK Slavia Praag.

Na de oprichting van Slavia Praag lag de focus aanvankelijk op wielrennen. In 1896 besloot de club om een voetbalafdeling in het leven te roepen. Op 25 maart van dat jaar werd de allereerste wedstrijd onder de Slavia-vlag afgewerkt tegen AC Praag, dat met 5-0 klop kreeg. Vier dagen later speelde het team voor het eerst in de geschiedenis tegen de latere aartsrivaal Sparta Praag (0-0).

Eerste succesverhaal

De rivaliteit tussen Slavia Praag en Sparta Praag ontstond door de hegemonie van beide clubs. Tot en met de jaren veertig ging het kampioenschap van toenmalig Tsjecho-Slowakije bijna elk seizoen naar één van de twee clubs uit de hoofdstad, waardoor er logischerwijs veel druk kwam te staan op de onderlinge wedstrijden. Slavia kroonde zich tussen 1925 en 1947 in totaal dertien keer tot de nummer één van Tsjecho-Slowakije.

Na de Tweede Wereldoorlog nam het succes van Slavia Praag in rap tempo af. De club draaide aanvankelijk nog wel mee in de top van Tsjecho-Slowakije, maar tot de splitsing van Tsjechië en Slowakije (1993) leverde dit geen grote successen meer op.

Tsjechisch succes

De val van het communisme had ook zijn weerslag op de verhoudingen in het voetbal. Grootmacht Dukla Praag stortte compleet in en degradeerde zelfs, waardoor Slavia Praag de mogelijkheid kreeg om zich terug te knokken aan de top. Dit leidde in 1996 tot het eerste kampioenschap sinds 1947, waar in 1997 en 1999 ook de Tsjechische beker in de prijzenkast werd geplaatst.

De instorting van Dukla Praag betekende niet het einde van een hevige concurrentiestrijd. Aartsrivaal Sparta Praag domineert het Tsjechische voetbal hoofdzakelijk, maar alsnog is de stadsgenoot er regelmatig in geslaagd om de erelijst te versterken. In de 21ste eeuw volgden vooralsnog zes landstitels en vijf bekers.

Rivaliteit

Slavia Praag heeft in de strijd om titels en bekers veelvuldig last gehad van andere voetbalclubs uit de hoofdstad van Tsjechië. Dukla Praag en Sparta Praag ontwikkelden zich daarmee tot de grote rivalen. Sparta Praag geldt als de aartsrivaal.


Europees voetbal

Al in 1927 debuteerde Slavia Praag op het Europese podium. Het team bereikte dat jaar de halve finale van de Mitropacup, maar Rapid Wien bleek over twee wedstrijden te sterk (3-4). De Oostenrijkers werden in de finale overigens verslagen door Sparta Praag. In 1929 bereikte men de eindstrijd van de Mitropacup alsnog, maar de bokaal mocht niet mee huiswaarts door de nederlaag tegen Újpest FC.

In 1938 werd de Mitropacup alsnog aan de prijzenkast toegevoegd. Slavia Praag schakelde onderweg een aantal Italiaanse teams uit en wist vervolgens in de finale af te rekenen met Ferencváros (4-2). Het restant van de twintigste eeuw leek grotendeels anoniem te verlopen qua Europese wedstrijden, maar in het seizoen 1995-1996 werd een fraaie reeks neergezet in de UEFA Cup door achtereenvolgens SK Sturm Graz, SC Freiburg, FC Lugano, RC Lens en AS Roma uit te schakelen. Pas in de halve finale sneuvelde Slavia door de latere winnaar Girondins de Bordeaux.

Slavia Praag is er na 1996 niet meer in geslaagd om de laatste vier van een Europees clubtoernooi te bereiken. In de seizoenen 2018-2019 (Europa League), 2020-2021 (Europa League) als 2021-2022 (Conference League) stond de Tsjechische formatie in de kwartfinale, maar respectievelijk Chelsea, Arsenal en Feyenoord dwarsboomden de route naar de halve finale.

Balans tegen Nederlandse clubs

Ajax beleefde in augustus 2007 een nare ervaring door toedoen van Slavia Praag. In de voorrondes van de Champions League wonnen de Tsjechen zowel thuis (2-1) als uit (0-1) van de Amsterdammers. Beide clubs troffen elkaar opnieuw in het daaropvolgende seizoen, maar in de groepsfase van de UEFA Cup wist Ajax opnieuw niet te winnen van Slavia (2-2).

In het seizoen 2021-2022 stonden Feyenoord en Slavia Praag maar liefst viermaal tegenover elkaar. De Rotterdammers bleven ongeslagen door twee overwinningen en twee gelijke spelen uit het vuur te slepen. Met een 1-3 overwinning in Praag bereikte Feyenoord in 2022 de kwartfinale van de Conference League, waarin het uiteindelijk in de finale werd verslagen door toedoen van AS Roma.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Slavia Praag gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Mick van Buren2016-heden
Mohamed Ihattaren2023-2024
Gino van Kessel2016-2018

Het stadion

Slavia Praag speelt al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw grotendeels op de huidige locatie. In de jaren negentig week de club tijdelijk uit voor de bouw van een nieuw onderkomen, maar door de val van het communisme werden de plannen stopgezet en keerde men terug. In mei 2018 opende men alsnog een nieuw stadion, dat tegenwoordig de naam Fortuna Arena draagt. De capaciteit bedraagt 20.800 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Slavia Praag

Wanneer is Slavia Praag opgericht?

Op 2 november 1892

Wat is het adres van de Fortuna Arena?

Fortuna Arena
U Slavie 1540/2a, 100 00 Praha 10-Vršovice
Tsjechië

Wat is de capaciteit van de Fortuna Arena?

20.800 plaatsen

Wat is de website van Slavia Praag?

Klik hier om Slavia Praag online te bezoeken

Waar kan ik Slavia Praag vinden op sociale media?

Slavia Praag is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 12 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie