SC Freiburg

Freiburg

Prijzenkast

4x Tweede Bundesliga

Het laatste nieuws over SC Freiburg

SC Freiburg is een Bundesliga-club uit de Duitse stad Freiburg, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Europa-Park Stadion (34.700 plaatsen).

  • SC Freiburg werd in 1912 opgericht als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Europa-Park Stadion
  • De bijnaam van de club luidt ‘Breisgau-Brasilianer’
  • Het team werd viermaal kampioen in de Tweede Bundesliga

Knokken voor Bundesliga-verblijf

SC Freiburg is op 3 maart 1912 ontstaan door een fusie tussen SV 04 Freiburg (1904) en FC Union Freiburg (idem dito). In de beginperiode was deze club overigens niet het meest succesvolle team uit de stad. Freiburger FC domineerde decennialang en kroonde zich in 1907 zelfs tot kampioen van Duitsland, maar vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw groeide de SC uit tot de meest succesvolle club van de stad.

In 1920 promoveerde SC Freiburg naar de hoogste klasse van het Badense voetbal. In de daaropvolgende decennia werd het voetbalsysteem in Duitsland en de regio’s meermaals overhoop gehaald, waardoor de club veelvuldig van competitie wisselde. Na de Tweede Wereldoorlog werden alle Duitse sportorganisaties zelfs ontbonden, maar als VfL Freiburg keerde de club in 1946 terug in de Oberliga Südwest.

In de jaren na de val van de Berlijnse Muur werden de competities opnieuw ingevuld om de instroom van clubs uit Oost-Duitsland op te vangen. SC Freiburg knokte zich naar het tweede niveau van Duitsland, maar als nummer drie van de Tweede Bundesliga greep men net naast promotie naar de Bundesliga. Dat succes liet nog een jaar op zich wachten: in 1993 debuteerde de formatie uit Freiburg in de hoogste divisie.

(Pro Shots)

SC Freiburg zette in 1995 de beste prestatie uit de clubgeschiedenis neer: een derde plaats in de Bundesliga. Na die topprestatie kwam de klad in de club en in 1997 degradeerde men zelfs alweer, maar het verblijf in de Tweede Bundesliga bleef beperkt tot één seizoen. SC Freiburg is in de twintigste eeuw nog vier keer gedegradeerd, waarvan de laatste keer in 2016. Sinds 2017 is men weer onafgebroken Bundesliga-club.


Europees voetbal

SC Freiburg speelde in de seizoenen 1995-1996, 2001-2002 (UEFA Cup), 2013-2014, 2017-2018 en 2022-2023 (Europa League) in de Europese clubcompetities. In het seizoen 2001-2002 werd de Duitse club uitgeschakeld door Feyenoord, de latere winnaar. Pierre van Hooijdonk maakte in de returnwedstrijd een wereldgoal namens de Rotterdammers.


Mark Flekken (Pro Shots)

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telde de selectie van SC Freiburg één Nederlander: Mark Flekken. De doelman is bij de Duitse club definitief doorgebroken en speelde zich daarmee zelfs in de kijker bij de technische staf van het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal gunde hem in 2022 zijn debuut als Oranje-international. Ook Ellery Cairo, Harry Decheiver, Samuel Koejoe, Guus Til en Vincent Vermeij hebben een verleden in Freiburg.

Laatste update: 20 december 2022

Populaire spelers over SC Freiburg

Ritsu Doan

Ritsu Doan

Age: 25
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie