Mark Flekken

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Mark Flekken

Mark Flekken is een Nederlandse doelman. De international van het Nederlands elftal maakt in de zomer van 2023 de overstap van SC Freiburg naar Brentford.

  • Flekken is een doelman van Brentford
  • Hij speelde het grootste deel van zijn carrière in Duitsland
  • Een fout bij Duisburg ging de wereld over
  • In 2022 debuteerde Flekken als Oranje-international

Clubcarrière

Flekken werd op 13 juni 1993 geboren in Kerkrade. De Limburger begon zijn loopbaan bij amateurclub RKVV WDZ in het nabijgelegen Bocholtz, waar hij zich in de kijker speelde bij Roda JC Kerkrade. Voor de club uit zijn geboortestad was Flekken tot zijn zestiende actief.

Overstap naar Achen

Als geboren Nederlander speelde Flekken vooralsnog nooit een wedstrijd in de Ere- of Eerste Divisie. Als tiener vertrok de doelman al naar Duitsland om daar aan de slag te gaan bij Alemannia Achen. In Aken doorliep de Limburger het laatste deel van zijn opleiding om vanaf het seizoen 2012-2013 te worden opgenomen in de A-selectie om daar als stand-in te fungeren voor Michael Melka.

Aachen kampte in die tijd met grote financiële problemen. De club ging zelfs failliet, waardoor alle grootverdieners moesten vertrekken. Flekken mocht wel blijven na de doorstart en werd als negentienjarige zelfs de nummer één bij de Derde Bundesliga-club. De Nederlander maakte in slechts vijftien wedstrijden zoveel indruk dat Greuther Fürth hem medio 2013 besloot in te lijven.

Bijrol in Fürth

Flekken stond drie seizoenen onder contract bij Greuther Fürth. Zijn periode bij de club uit de regio Beieren bleek geen doorslaand succes. De Nederlander fungeerde als stand-in en door een zware knieblessure moest hij ook nog eens een flinke periode geblesseerd toekijken. Flekken kwam daardoor niet verder dan vier officiële wedstrijden voor de hoofdmacht van Kleeblätter.

(Pro Shots)

Bijzondere periode in Duisburg

Tussen 2016 en 2018 kwam Flekken uit voor de Duitse club MSV Duisburg. In zijn tweede competitiewedstrijd voor zijn nieuwe werkgever maakte hij meteen furore door op bezoek bij VfL Osnabrück (1-1) de gelijkmaker te scoren middels een hakbal in blessuretijd, maar door de Olympische Spelen zijn daar geen beelden van. Duisburg promoveerde met Flekken als eerste doelman naar de Tweede Bundesliga, waar wel een legendarisch moment werd gefilmd. In 2018 dacht Flekken rustig even te kunnen drinken, maar daarbij had hij niet in de gaten dat FC Ingolstadt 04 alweer in de aanval was en daardoor kreeg de opponent een doelpunt cadeau.

Tegenover ELF Voetbal keek Flekken destijds terug op dat moment: “Wij scoorden uit een hoekschop. Op aangeven van de lijnrechter werd de treffer uiteindelijk volledig onterecht afgekeurd. Die jongens juichten echter, de goaltune klonk, ik juichte ook en draaide me om richting de supporters en mijn eigen doel. Ik keek nog één keer over mijn linkerschouder heen en zag dat die jongens nog steeds juichten. De scheidsrechter wees ook naar de middenstip. De tune bleef maar doorgaan. Ik had geen reden om te bedenken dat het doelpunt afgekeurd zou worden.”

Niets bleek minder waar. Toen Flekken zich op advies van de stewards omdraaide, stond de spits van Ingolstadt al met de bal in het vijfmetergebied. “Ik dacht: ‘wat is hier aan de hand? We hebben toch 2-0 gescoord? Wat doet die gast hier al bij mijn doel?’. In eerste instantie dacht ik dat ze de aftrap heel snel hadden genomen. Toen ik na hun doelpunt op het scorebord keek, stond er nog steeds 2-0. De goaltune stopte pas toen de spits die 1-1 binnenschoot. Alles viel een beetje ongelukkig uit.” Gelukkig voor Flekken won Duisburg het duel alsnog met 2-1.

Transfer naar Freiburg

In de zomer van 2018 maakte Flekken opnieuw een transfer binnen Duitsland. Ditmaal koos de sluitpost voor SC Freiburg als nieuwe club. Na twee seizoenen als reservedoelman te hebben fungeert, lukte het Flekken om een basisplaats af te dwingen. Een zware elleboogblessure dreigde nog wel roet in het eten te gooien, maar vanaf mei 2021 is hij alsnog een vaste waarde in Freiburg. In het seizoen 2021-2022 maakte hij een uitstekende indruk en Kicker bestempelde hem zelfs als een van de Bundesliga-keepers van internationale klasse.

Flekken stond in totaal 96 keer onder de lat bij SC Freiburg en hield dertig keer de nul. De Nederlander kreeg ook buiten Duitsland complimenten voor zijn optredens. Niet alleen werd hij opgenomen in de Oranje-selectie, maar ook verdiende hij in 2023 een transfer naar het Engelse Brentford.

Brentford

Flekken debuteerde op 13 augustus 2023 in het keeperstenue van Brentford. Met zijn nieuwe werkgever hield hij Tottenham Hotspur op 2-2.


Tijdens een Oranje-training (Pro Shots)

Interlandcarrière

In Nederland stond Flekken in 2021 vooral bekend vanwege zijn blunder bij Duisburg, maar zijn Bundesliga-prestaties bleven niet onopgemerkt. Tijdens een persconferentie verklaarde bondscoach Louis van Gaal plotseling dat hij de doelman in de gaten hield met zijn stafleden: “Er is nog een keeper uit Duitsland, die speelt bij Freiburg. Had ik nog nooit van gehoord, maar die schijnt heel goed te keepen. Daar gaan we bijvoorbeeld ook naartoe. Flekken, heet hij. Dan weet ie al dat we komen kijken…”

Flekken maakte voldoende indruk op Van Gaal en consorten, aangezien hij in oktober 2021 voor het eerst werd geselecteerd voor Oranje. In het restant van de WK-kwalificatie zat de doelman op de bank bij het Nederlands elftal. Zijn debuut maakte Flekken in maart 2022 tijdens de oefeninterland tegen Denemarken (4-2 zege) om enkele dagen later ook te mogen aantreden tegen aartsrivaal Duitsland (1-1). Ondanks de lof van Van Gaal werd Flekken gepasseerd voor het WK in Qatar.

Laatste update: 15 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie