Brentford

Londen

Prijzenkast

1x First Division

2x Second Division

3x Third Division

Het laatste nieuws over Brentford

Brentford is een Engelse voetbalclub uit Londen. Thuiswedstrijden van The Bees worden afgewerkt in het Brentford Community Stadium.

  • Brentford werd in 1889 opgericht
  • Het Brentford Community Stadium is de thuisbasis
  • De club ging decennialang heen en weer in het Britse voetbal
  • In 2021 promoveerde Brentford naar de Premier League

Heen en weer geslingerd

Op 17 oktober 1889 opende Brentford, een voorstad van Londen, een nieuw recreatieterrein. Voor die tijd lukte het niet om rugby- en voetbalclubs uit de grond te stampen, maar de lap grond zorgde voor nieuwe inspiratie. Zeven dagen voor de opening vond in een lokale pub (Oxford & Cambridge) een vergadering plaats om tot een plan te komen. Een nieuwe bijeenkomst op 16 oktober 1889 zorgde voor uitsluitsel: men koos voor een voetbalclub onder de naam Brentford Football Club. Die naam is nooit veranderd.

In de beginjaren speelde Brentford nauwelijks competitieve wedstrijden. De voetbalclub nam in het seizoen 1892-1893 deel aan de West London Alliance en eindigde meteen aan kop door tien van de twaalf wedstrijden in winst om te zetten. In 1896 sloot het team zich aan bij de kersverse London League. Brentford trapte dit avontuur af met twee overwinningen op Fulham, maar een thuisnederlaag tegen Queens Park Rangers (1-3) in de laatste speelronde gaf Bromley FC de kans om de koppositie te bemachtigen.

Brentford verruilde de London League vanaf 1898 voor de Southern League. The Bees speelden afwisselend in de First en Second Division. Op het hoogste niveau van de Southern League eindigde de club in 1920 als vijftiende, maar desondanks kreeg men in mei van dat jaar toestemming om toe te treden tot de Third Division van de Football League. Een succesvolle start beleefde Brentford geenszins. Een 21ste plaats zorgde in 1921 meteen voor degradatie naar de Third Division South.

Nummer vijf van Engeland

Brenford speelde tussen 1921 en 1933 in de Third Division South. Na de promotie naar de Second Division ging het plotseling hard met de Londenaren, die binnen twee jaar door wisten te stoten naar de First Division. Op het hoogste niveau maakten The Bees beslist geen slechte indruk door in 1936 als vijfde te eindigen achter landskampioen Sunderland AFC, Derby County, Huddersfield Town en Stoke City. Brentford eindigde maar twee punten achter de nummer twee.

In de seizoenen 1936-1937 en 1937-1938 eindigde Brentford opnieuw in de subtop van de First Division (tweemaal zesde). Na deze seizoenen kwam de klad in het prestaties. Met een achttiende plaats wist de club zich in 1939 te handhaven, maar men kwam vervolgens niet lekker uit de Tweede Wereldoorlog. De 21ste plaats van 1947 zorgde alsnog voor degradatie uit de hoogste divisie van Engeland. Brenford zakte ook op lager niveau af, met afdaling naar de Fourth Division in 1962 als dieptepunt.

Slechts één seizoen had Brentford nodig om terug te keren in de Third Division. Het kampioenschap van 1963 zorgde niet voor nieuw elan bij de Londenaren. In 1968 en 1973 daalde de club wederom af naar het vierde niveau van Engeland, waar men in 1972 en 1978 juist weer promoveerde. Uitgerekend in het jaar van de invoering van de Premier League (1992) wist Brentford te promoveren naar het één na hoogste niveau, dat nu de naam First Division droeg.

Het logo van Brentford
Het logo van Brentford (Pro Shots)

Totaal geen stabiliteit

Brentford behaalde in het seizoen 1992-1993 één punt te weinig om Sunderland AFC (vijftig punten) af te troeven in de degradatiestrijd. Een grote domper voor de hoofdstedelingen, die in de daaropvolgende jaren ontzettend grillig presteerden. Goede en matige klasseringen wisselden elkaar af. Dit leidde in 1998 tot degradatie naar de Third Division. Al na één seizoen keerde Brentford terug door het kampioenschap te bemachtigen, maar stabiliteit bleef ver te zoeken.

In 2004 veranderde het voetballandschap in Engeland. De competities onder de Premier League werden nu betiteld als het Championship (tweede niveau), de League One en de League Two. Brentford kelderde in 2007 naar het laagste niveau van de Football League, maar daarna volgde eindelijk een ommekeer. Twee promoties in drie jaar tijd (2007-2009) bezorgden The Bees een plek in het Championship. In 2015 deed het team zelfs een gooi naar promotie naar de Premier League, maar de nummer vijf moest in de halve finale van de play-offs buigen voor Middlesbrough.

Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen kreeg medio 2015 de kans om manager te worden van Brentford. De Nederlander werd aangetrokken op basis van het Amerikaanse Moneyball-principe (datagestuurd beleid), maar dit bleek geen succes. Eind september stond hij alweer op straat. Brentford beleefde een aantal moeizame seizoenen, maar tijdens het seizoen 2019-2020 begon het weer te draaien. Met Ollie Watkins als topschutter eindigde de Londense formatie als derde in het Championship. In de play-offs rekende men af met Swansea City, maar in de finale bleek Fulham na verlenging te sterk.

Promotie naar de Premier League

Brentford eindigde in het seizoen 2020-2021 opnieuw als derde in het Championship. Niet voldoende voor directe promotie, maar ditmaal lukte het wel om de finaleronde van de play-offs in eigen voordeel te beslissen. Ivan Toney en Emiliano Marcondes zorgden op Wembley voor een snelle 2-0 voorsprong op Swansea City (tevens de eindstand). Voor het eerst in de geschiedenis mocht Brentford deelnemen aan de Premier League. Met een 2-0 overwinning op Arsenal beleefde de promovendus een voortvarende start.

Tijdens het seizoen 2021-2022 verraste Brentford met het aantrekken van Christian Eriksen. De spelmaker van Denemarken werd tijdens het EK van 2021 getroffen door een hartstilstand, waardoor Internazionale noodgedwongen zijn contract moest beëindigen. De voormalig Ajax-middenvelder koos vervolgens voor The Bees. Zijn komst stimuleerde Brentford, dat zeven van de laatste elf Premier League-duels in een overwinning wist om te zetten. Dit resulteerde in een dertiende plaats op de ranglijst.

Eriksen vertrok medio 2022 naar Manchester United. Ook zonder de geroutineerde middenvelder wist Brentford zich staande te houden in de Premier League door als negende te eindigen in het seizoen 2022-2023.

Rivaliteit

Als Londense club heeft Brentford nogal wat concurrerende clubs in de nabijheid. Traditioneel is Fulham de grootste rivaal, maar sinds de jaren zestig geldt Queens Park Rangers als dé aartsrivaal. QPR zorgde voor woede bij de achterban van The Bees door in 1967 te proberen om Brentford over te nemen. Dit had het einde van het Football League-avontuur betekend voor Brentford, waardoor er haatgevoelens ontstonden bij de fans. Ook Chelsea maakt extra sentiment los.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Brentford gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Pim Balkestein2009-2012
Halil Dervisoglu2020-2023
Mark Flekken2023-heden
Florian Jozefzoon2017-2018
Clyde Wijnhard2006

Marinus Dijkhuizen werd in de zomer van 2015 aangesteld als manager van Brentford. In september van datzelfde jaar werd de trainer alweer ontslagen.


Het stadion

Brentford speelde tussen 1904 en 2020 op Griffin Park. Ten tijde van de sluiting had het stadion nog een capaciteit van 12.300 plaatsen, maar op 24 februari 1949 noteerde de club een toeschouwersrecord op die locatie: 38.678 supporters bezochten de thuiswedstrijd tegen Leicester City in de zesde ronde van de FA Cup. Griffin Park kreeg vooral naamsbekendheid door de vele pubs bij het stadion: op elke hoek één.

Al in 2002 overwoog Brentford te verhuizen naar een nieuw stadion. Na jarenlang soebatten kreeg de voetbalclub uiteindelijk groen licht, waardoor in 2020 de verhuizing naar The Brentford Community Stadium volgde. Om commerciële redenen staat dit stadion ook wel bekend als het Gtech Community Stadium. Brentford kan 17.250 voetbalfans ontvangen op deze thuisbasis.


Veelgestelde vragen over Brentford

Wanneer is Brentford opgericht?

Op 17 oktober 1889

Wat is het adres van het Brentford Community Stadium?

Brentford Community Stadium
Lionel Rd S, Brentford TW8 0RU
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van het Brentford Community Stadium?

17.250 plaatsen

Wat is de website van Brentford?

Klik hier om Brentford online te bezoeken

Waar kan ik Brentford vinden op sociale media?

Brentford is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 9 april 2024

Populaire spelers Brentford

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie