Mark Flekken is dé Oranje-keeper, want ‘wilskracht doet zegevieren’

Foto: Mark Flekken is dé Oranje-keeper, want ‘wilskracht doet zegevieren’

Wekelijks keept Mark Flekken in één van de beste competities van Europa: de Premier League. Als vaste waarde. Geen enkele Nederlandse doelman doet hem dat bij een andere club op datzelfde topniveau nu na. Tegen de beste spelers die er op dit moment op deze aardbol rondlopen. Een stevige plek in de Oranje-opstelling zou terecht zijn. Op basis van prestaties. En stiekem ook dankzij drie letters: W, D, Z.

Opinie: de prestaties van Mark Flekken zijn voldoende voor een langere kans in het Nederlands elftal

In het diepe Zuid-Limburg, het dorp Bocholtz om precies te zijn, speelt zich een opmerkelijk tafereel af. Daar schuren de complexen van de elkaar weinig gunnende aartsrivalen WDZ en Sportclub’25 wel heel dicht tegen elkaar aan. Feyenoord op enkele meters naast Ajax, maar dan in het klein.

Eerstgenoemde club is de thuisbasis van Mark Flekken. WDZ, Wilskracht Doet Zegevieren. Gekleed in zwart met witte tenues, elk weekend weer. Daar waar zijn vader René vaak nog mee balt in het veteranenteam. Als spits, loerend op een doelpuntje. Met zijn oude maten van weleer, na afloop gevolgd door een biertje en een sneetje brood. In hun huiskamer die de kantine aldaar gevoelsmatig is.

Volkser en warmer kan het eigenlijk niet. Ik was enige tijd geleden met eigen ogen getuige van een bezoekje van zijn boomlange zoon Mark aan zijn oude club. Het vlaggenschip van WDZ speelde een oefenpotje in eigen huis tegen de profs van Roda JC. Flekken junior stond langs de lijn te turen naar wat zich voor hem op het landerig gelegen veld afspeelde.

Indrukwekkende video

De bescheidenheid zelve. Verlegen glimlach, antwoordend in zangerig typisch Limburgs dialect als hem wat gevraagd werd door dorpsgenoten. WDZ is sowieso voelbaar een familievereniging en is maar wat trots op hun grote neef die inmiddels in voetbalgek Engeland onder de lat staat. In 2021 werd WDZ zelfs uitgeroepen tot club van het jaar in Nederland.

Een kippenvel veroorzakende video, ‘Vier tsezame’ genaamd en in het Nederlands ‘wij samen’ of ‘vier samen’, werd gemaakt. Mocht u als liefhebber van het romantisme in het voetbal even niks te doen hebben: kijken. Een aanrader. De invoelbare stem van bekend Nederlands acteur Joes Brauers, eveneens een kind van het dorp Bocholtz, maakte de video als voice-over helemaal af.

Deze rolprent illustreerde nog maar eens waarom Mark Flekken, mits zijn drukke agenda het toelaat, graag heel even terug naar zijn ‘voetbalthuis’ komt aan de grens met Duitsland. Even weg uit de spotlights, daar waar hij helemaal zichzelf kan zijn. Zonder dat hij onder het vergrootglas ligt tussen de palen.

Brentford tegen Chelsea

Afgelopen zaterdag toog een aantal WDZ’ers over de Noordzee naar Londen, voor de derby tussen Brentford en Chelsea. Zuid-Limburgse mannen die ‘hun’ Mark met eigen ogen aan het werk wilden zien tegen een club waar de miljoenen de voorbije tijd zonder te overdrijven met de bakken zijn uitgegeven.

Ik zag een foto van Mark Flekken met de fans uit zijn geboortedorp. Hij op het veld, zij op de tribune van het Gtech Community Stadium. Samen mét bijbehorende vlag van de Limburgse amateurclub die in hun harten zit. Tekenend voor de sluitpost, die zijn afkomst nooit en te nimmer zal verloochenen.

En daarbij ook nog een aardige pot keepte in het geweld dat de Premier League kan zijn. Zoals hij vaak doet. Het gedraal in Zeist snap ik ondertussen helemaal niks van. Ronald Koeman ging onlangs in eigen persoon kijken hoe Flekken het deed. De goalie maakte indruk op velen en klaarblijkelijk ook op de bondscoach, want die nam de doelman onlangs weer op in de voorselectie voor de interlands tegen Schotland en Duitsland.

Vertrouwen in Oranje

Geef Flekken nou gewoon eens dat vertrouwen, Ronald. Ook al heeft hij het in Oranje in een eerder stadium wat minder gedaan. Zijn huidige prestaties zijn immers al geruime tijd om naar huis te schrijven. Zijn naaste concurrenten hebben de naam Marco Bizot en Bart Verbruggen. De één staat onder de lat bij het Franse Brest, doe het daar nu ook goed.

Maar speelt bij lange na niet op het niveau van zijn collega met een zachte G. Bart Verbruggen is wat mij betreft zeker geen optie. Als een pupil in zijn jonge jaren mag hij bij Brighton & Hove Albion om de zoveel wedstrijden weer eens meedoen. Niet genoeg om überhaupt een basisplaats te kunnen opeisen in het Nederlands elftal.

En ik vraag me ook af of hij daar wel echt goed genoeg voor is. De trainer van zijn club aan het Britse water zal toch niet achterlijk zijn? Want talentvolle goede voetballers spelen bijkans áltijd. Of je moet Quincy Promes en Mohamed Ihattaren heten. Die zijn echter, helaas voor hen, met héél andere dingen bezig.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Flekken moet in basis Oranje

  • Ja
  • Nee
180+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:54
4+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
26+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
32+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
82+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
166+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
509+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
206+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
44+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
80+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
107+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
182+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
194+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
128+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
208+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
229+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
421+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
24+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
22+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
200+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
47+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie