Brentford

Londen

Prijzenkast

1x First Division

2x Second Division

3x Third Division

Het laatste nieuws over Brentford

Brentford is een Premier League-club uit de gelijknamige wijk in Londen. The Bees werden op 10 oktober 1889 opgericht en spelen de thuiswedstrijden in het Brentford Community Stadium, dat plaats biedt aan 17.250 supporters.

  • Brentford werd in 1889 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Brentford Community Stadium
  • De club ging decennialang heen en weer in het Britse voetbal
  • In 2021 promoveerde Brentford naar de Premier League

Heen en weer geslingerd

Brentford speelde van de oprichting in 1889 tot 1920 op amateurniveau. Na de toetreding tot de Football League promoveerde de Londense formatie meermaals en dat leidde in 1935 tot het debuut in de First Division, de voorloper van de Premier League. In het debuutseizoen (1935-1936) werd meteen de beste prestatie ooit neergezet op het hoogste niveau van Engeland: een vijfde plaats.

Feest na de promotie in 2021

De prestatiecurve van Brentford is enorm wisselvallig. De Londenaren daalden geleidelijk af naar de Fourth Division, dat in 1979 werd ingeruild voor een langdurig verblijf in de Third Division. Bournemouth keerde in 1992 terug op het tweede niveau van Engeland, maar degradeerde meteen weer en zakte daarna nogmaals af naar de kelder van het Britse voetbal.

Brentford krabbelde langzaamaan weer op. In 2015 promoveerde de club naar het Championship om zes jaar later door te stoten naar de Premier League. Met een dertiende plaats werd geen modderfiguur geslagen op het hoogste niveau. In de tweede seizoenshelft kreeg de club versterking van Christian Eriksen, die na een hartstilstand medio 2021 koos voor de Deens getinte formatie uit Londen. De Deense spelmaker tekende voor een half seizoen en koos daarna voor Manchester United.

Christian Eriksen

Nederlanders

Marinus Dijkhuizen werd in de zomer van 2015 aangesteld als manager van Brentford, maar werd in september alweer ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. De club heeft ook een aantal Nederlandse voetballers op de loonlijst gehad: Clyde Wijnhard, Florian Jozefzoon, Halil Dervisoglu en Pim Balkestein. In de zomer van 2023 werd een nieuwe naam toegevoegd aan dit rijtje: Mark Flekken.

Laatste update: 14 juni 2023

Populaire spelers Brentford

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie