Fulham

Londen

Prijzenkast Fulham

1x Championship

1x First Division

3x Second Division

Het laatste nieuws over Fulham

Fulham is een Engelse voetbalclub uit de hoofdstad Fulham. Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Craven Cottage, waar de bijnaam The Cottagers aan refereert.

  • Fulham werd opgericht in 1879
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Craven Cottage
  • De Londenaren zijn actief onder de bijnaam ‘The Cottagers’
  • In lagere divisies behaalde Fulham meerdere titels
  • Het team verloor in 2010 de Europa League-finale van Atlético Madrid

Fulham in nationaal clubverband

Fulham ontstond in 1879 als Fulham St Andrew’s Church Sunday School FC. Acht jaar later behaalde de Londense club het eerste succesje door de West London Amateur Cup binnen te slepen. In december 1888 werd de hedendaagse naam in gebruik genomen. In de beginjaren was Fulham op verschillende locaties actief binnen de Engelse hoofdstad, maar in 1896 verhuisde men naar de hedendaagse locatie: Craven Cottage.

Op 12 december 1898 nam Fulham een professionele status aan, als derde Londense club na Arsenal en Millwall. Datzelfde jaar mocht het team toetreden tot de Second Division van de Southern League. The Cottagers, inmiddels geswitcht naar een wit tenue met zwarte broek, won deze divisie tweemaal (1906 en 1907). Fulham mocht na de titelprolongatie de overstap maken naar de Football League.

Fulham mocht in de Football League deelnemen aan de Second Division. In september 1907 verloor men de eerste wedstrijd tegen Hull City (0-1), maar enkele dagen later behaalde men met identieke cijfers de eerste zege op Derby County. De Londenaren maakten een prima indruk, al behaalde men vier punten te weinig om te mogen promoveren naar de First Divison. In de FA Cup bleek de halve finale het eindstation door toedoen van Newcastle United (6-0).

Vooral actief in de Second Division

Fulham groeide uit tot een stabiele middenmoter in de Second Division. In de periode 1928-1932 daalde men af naar de Third Division South, maar na het kampioenschap van 1932 keerde men terug op het tweede niveau van Engeland. Hier bleef men actief tot na de Tweede Wereldoorlog. Fulham wist in het seizoen 1948-1949 eindelijk door te dringen tot de First Division door de Second Division-titel binnen te slepen.

Op 20 augustus 1949 debuteerde Fulham in de First Division met een thuiswedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers (1-2 nederlaag). De twee daaropvolgende duels leverden maar één punt op, maar op 31 augustus lukte het om de eerste zege binnen te slepen: 4-1 tegen Huddersfield Town. Met een zeventiende plaats werd lijfsbehoud afgedwongen. Een jaar later lukte dit opnieuw middels een achttiende plaats op de ranglijst, maar degradatie bleek in het derde seizoen onafwendbaar.

De opkomst van Johnny Haynes

In het seizoen 1951-1952 maakte Johnny Haynes zijn debuut voor Fulham. Met 657 officiële wedstrijden groeide The Maestro uit tot de meest invloedrijke speler uit de clubgeschiedenis, waardoor hij de status Mr. Fulham verdiende. De aanvaller speelde 56 interlands voor Engeland, maar door een verkeersongeval in 1962 had hij moeite om zijn topvorm te hervinden. Het WK van 1966, gewonnen door de Engelsen, ging daardoor aan zijn neus voorbij. Eén van de tribunes is naar hem vernoemd na zijn overlijden in 2005.

In 1958 bereikte Fulham de halve finale van de FA Cup. De Londenaren werden uitgeschakeld door Manchester United, dat een maand eerder de vliegtuigramp in München doormaakte. In het daaropvolgende seizoen wist de club alsnog een klinkend succes te behalen: promotie naar de First Division. Op het hoogste niveau bleek Fulham andermaal een laagvlieger. The Cottagers hield het nochtans vol tot 1968, maar daarna ging het ook echt bergafwaarts. In 1969 volgde zelfs degradatie naar de Third Division.

Grijs bestaan

Fulham keerde in 1971 als kampioen terug in de Second Division. In de zeventiger jaren speelden grote namen als Bobby Moore en George Best voor de Londenaren, die in 1975 voor het eerst door wisten te dringen tot de finale van de FA Cup. Bekerwinst bleef evenwel uit door een 2-0 nederlaag tegen West Ham United. Ondanks deze relatief rooskleurige periode bleef Fulham aanmodderen. In 1980 degradeerde de club andermaal naar het derde niveau van het Britse voetbal.

Na de degradatie van 1980 maakte Fulham een grijs bestaan door. De Londense club bleef switchen tussen de tweede en derde divisie, maar aan het einde van de jaren negentig beleefde men een piek. In een periode van vijf jaar (1997-2001) wist men driemaal te promoveren, waarvan twee keer met een titel op zak. Het kampioenschap van 2001 betekende voor het eerst deelname aan de Premier League, sinds 1992 de hoogste divisie van Engeland. Dat succes was vooral toe te schrijven aan de Egyptische zakenman Mohamed Al-Fayed, die medio 1997 clubeigenaar werd.

Premier League-jaren

De kapitaalinjectie van Al-Fayed zorgde voor stabiliteit. The Cottagers groeiden uit tot een relatief stabiele Premier League-club door het dertien seizoenen vol te houden op het hoogste niveau. Het seizoen 2008-2009 verliep zeer succesvol onder leiding van Roy Hodgson, die spelers als Danny Murphy en Clint Dempsey tot zijn beschikking had. Fulham zette destijds de hoogste klassering neer sinds de invoering van de Premier League: zevende. Dit leverde een ticket op voor de Europa League.

In het seizoen 2011-2012 evenaarde Fulham dit kunstje onder aanvoering van Martin Jol. Opnieuw dwong men Europa League-kwalificatie af door als achtste te eindigen in de Premier League. De Nederlander vertrok in 2013 uit Londen, waar ook een aantal sterkhouders afzwaaiden op Craven Cottage. Dit gemis had sportieve consequenties. In het seizoen 2013-2014 eindigde Fulham als negentiende, waardoor het verblijf op het hoogste niveau abrupt ten einde kwam.

Fulham eindigde na de degradatie als zeventiende (2015) en twintigste (2016) in het Championship. Een snelle Premier League-rentree leek ver weg, maar in 2018 werd dit succes al een feit door de play-offs om promotie te winnen. Dit succes ging ten koste van Aston Villa (1-0). Fulham groeide uit tot een jojo-club door vijf opeenvolgende seizoenen van divisie te wisselen, maar na de Championship-titel van 2022 lukte het om lijfsbehoud af te dwingen. Men eindigde achtereenvolgens als tiende (2023) en dertiende (2024).

Rivaliteit

Fulham-aanhangers zien vooral Chelsea als aartsrivaal. Dat is vooral te danken aan het feit dat Stamford Bridge, de thuisbasis van The Blues, amper drie kilometer verderop ligt. De oprichting van Chelsea is zelfs te danken aan het feit dat Fulham weigerde om gebruik te maken van diezelfde locatie.

Stadgenoten Queens Park Rangers en Brentford gelden eveneens als rivalen van Fulham. Buiten de hoofdstad van Engeland maakt Gillingham extra sentiment los, mede door de dood van een Fulham-supporter in 1998.


Fulham in Europees clubverband

Fulham debuteerde in 2002 dankzij de Intertoto Cup op het Europese strijdtoneel. Ten koste van het Italiaanse Bologna trok de Londense formatie de eindzege over de streep, waardoor men mocht deelnemen aan de UEFA Cup. Hierin rekenden The Cottagers af met de Kroatische clubs Hajduk Split en Dinamo Zagreb, maar het Duitse Hertha BSC bleek uiteindelijk te sterk.

In het seizoen 2009-2010 overleefde Fulham de kwalificatiefase van de Europa League. Het team verraste door Shakhtar Donetsk, Juventus, VfL Wolfsburg en Hamburger SV te verslaan, maar verloor in de finale met 1-2 van Atlético Madrid. Twee jaar later sneuvelde de club al in de groepsfase van datzelfde toernooi. FC Twente was destijds één van de tegenstanders (1-1 thuis, 1-0 uit).


Kenny Tete als Fulham-speler (Pro Shots)

Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Fulham gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Ryan Babel (2019)Terence Kongolo (2020-heden
Chris David (2013-2015)Bobby Petta (2004)
Urby Emanuelson (2013)Edwin van der Sar (2001-2005)
Timothy Fosu-Mensah (2018-2019)Maarten Stekelenburg (2013-2016)
John Heitinga (2014)Kenny Tete (2020-heden)
Collins John (2004-2009)Guus Uhlenbeek (1998-2000)

In de periode 2011-2013 stond Fulham onder leiding van een Nederlandse trainer. Martin Jol stond destijds aan het roer op Craven Cottage.


Het stadion van Fulham

Craven Cottage is al sinds 1896 de thuishaven van Fulham. Het stadion, gelegen aan de rivier de Theems, heeft een hedendaagse capaciteit van 24.500 plaatsen. De thuishaven van de Londense club bestaat uit vier tribunes: Putney End, Hammersmith End, Johnny Haynes Stand en Riverside Stand.

Craven Cottage (Fulham)
Craven Cottage (Pro Shots)

In 1938 bereikte Fulham een absoluut toeschouwersrecord tijdens het Londense onderonsje met Millwall: 49.335 bezoekers. Het stadion heeft sindsdien meerdere renovaties doorgemaakt, maar ademt nog altijd historie. Het arbeidershuisje (Engels: cottage) is nog altijd een eyecatcher.


Veelgestelde vragen over Fulham

Wanneer is Fulham opgericht?

In 1879

Wat is het adres van Craven Cottage?

Craven Cottage
Stevenage Rd, London SW6 6HH
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van Craven Cottage?

24.500 plaatsen

Wat is de website van Fulham?

Klik hier om Fulham online te bezoeken

Waar kan ik Fulham vinden op sociale media?

Fulham is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 juni 2024

Populaire spelers Fulham

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie