Fulham

Londen

Prijzenkast

1x Championship

1x First Division

3x Second Division

Het laatste nieuws over Fulham

Fulham is een Premier League-club uit de gelijknamige wijk in West-Londen. De club werd opgericht op 16 augustus 1879 en speelt de thuiswedstrijden op Craven Cottage, een van de meest iconische stadions in het Britse voetbal.

  • Fulham werd opgericht in 1879
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Craven Cottage
  • De Londenaren zijn actief onder de bijnaam ‘The Cottagers’
  • In lagere divisies behaalde Fulham meerdere titels
  • Het team verloor in 2010 de Europa League-finale van Atlético Madrid

Craven Cottage als onlosmakelijk decor

In augustus 1879 besloten gelovigen een nieuwe club te starten in Londen: de Fulham St Andrew’s Church Sunday School F.C.. Deze naam werd in december 1888 ingekort tot de hedendaagse naam: Fulham Football Club. Al in 1896 werden de thuiswedstrijden afgewerkt op Craven Cottage, dat nog altijd dienst doet als thuishaven en daarmee verdiende men ook de bijnaam The Cottagers. Het stadion is bijzonder populair voor zogeheten groundhoppers, mede vanwege de karakterstieke hoofdtribune en de cottage in de hoek.

Na Arsenal en Millwall werd Fulham in 1898 de derde professionele voetbalclub uit Londen. Na successen in de Southern League mocht het toetreden tot de Football League. Het duurde overigens nog decennia alvorens Fulham debuteerde in de First Division, de voorloper van de hedendaagse Premier League. Pas in 1949 werd promotie naar het hoogste niveau afgedwongen. Het team beleefde drie loodzware seizoenen en degradeerde in 1952 door als 22ste te eindigen.

Craven Cottage (Pro Shots)

Fulham bivakkeerde zeven jaar op het tweede niveau van Engeland. In 1959 promoveerde de club opnieuw en ditmaal was het verblijf van langere duur, tot 1968. In dat laatste jaar degradeerden de Londenaren opnieuw en dat leidde een dramatisch tijdperk in. Fulham viel zelfs terug naar het vierde niveau, met in 1996 de slechtste klassering uit de clubgeschiedenis: een zeventiende plaats. Een jaar later zorgde Mohamed Al-Fayed voor een ommekeer door de club over te nemen.

Onder Al-Fayed kreeg Fulham weer vleugels. Na meerdere promoties keerde de club in 2001 eindelijk weer terug op het hoogste niveau van Engeland: de Premier League. Fulham hield zich uitstekend staande op dit podium, met in 2009 de beste klassering ooit: een zevende plaats. De Londenaren kwalificeerden zich voor de Europa League en wisten door te stoten tot de finale, maar een Europese hoofdprijs bleef uit: Atlético Madrid bleek na verlenging met 2-1 te sterk.

Fulham is deze eeuw nog drie keer gedegradeerd. In 2014, 2019 en 2021 ging het mis voor The Cottagers, maar na de laatste twee dompers keerde het team binnen een jaar alweer terug op Premier League-niveau.


Kenny Tete (Pro Shots)

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telt de selectie van Fulham één Nederlander: Kenny Tete. De vleugelverdediger mocht daarmee in de voetsporen treden van een aantal bekende landgenoten, waaronder Edwin van der Sar, Maarten Stekelenburg en Ryan Babel. Ook Guus Uhlenbeek, Collins John, Bobby Petta, Urby Emanuelson, John Heitinga, Chris David en Timothy Fosu-Mensah hebben het shirt van de West-Londense club gedragen.

Fulham heeft ook een Nederlandse trainer gehad. In de periode 2011-2013 stond Martin Jol aan het roer op Craven Cottage.

Laatste update: 12 december 2022

Populaire spelers Fulham

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie