Kenny Tete

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Kenny Tete

Kenny Tete is een Nederlandse profvoetballer. In 2015 debuteerde de rechtsback als A-international van Oranje en sinds september 2020 is hij actief voor de Engelse club Fulham.

  • Tete speelt momenteel voor Fulham
  • In het buitenland speelde hij eerder voor Olympique Lyon
  • De rechtsback brak door bij Ajax
  • In Amsterdam doorliep Tete de jeugdopleiding
  • Hij debuteerde in 2015 als international van het Nederlands elftal

Clubcarrière

Tete werd op 9 oktober 1995 geboren in Amsterdam. De vleugelverdediger begon zijn voetbalcarrière bij amateurclub AVV Zeeburgia en werd op negenjarige leeftijd gescout door Ajax. “Om als negenjarig jongetje te mogen voetballen voor Ajax was voor mij het mooiste wat er was. Ik was eerst nooit echt van het voetballen, maar vanaf het moment dat ik in de gaten kreeg dat ik het een beetje kon tijdens het voetballen op straat, hoopte ik dat ik ooit voor Ajax mocht spelen”, vertelde Tete in 2022 op de website van de club.

Ajax

Op De Toekomst begon Tete als E-pupil en van daaruit wist hij de volledige voetbalacademie van Ajax te doorlopen. Vanzelfsprekend was dat overigens niet. “Toen ik in mijn eerste jaar speelde in de B begon ik te puberen en wist ik niet zo goed wat ik wilde. Ik vroeg mezelf af of voetbal mijn toekomst was, hierdoor speelde ik minder en werd ik laconiek”, zo blikte de Amsterdammer terug. “Vervolgens had ik een gesprek en werd me verteld dat als ik zo door zou gaan dat ik dan wellicht het volgende jaar niet meer bij Ajax zou spelen. Dat was wel een wake-up call voor mij, waardoor ik gas ging geven.”

Tete redde het ‘met de hakken over de sloot’ bij Ajax. De rechtsback herpakte zich en debuteerde op 5 augustus 2013 als profvoetballer tijdens de met 2-0 gewonnen wedstrijd van Jong Ajax tegen Telstar in de Eerste Divisie. Tete ontwikkelde zich uitstekend en werd in april 2014 zelfs toegevoegd aan de A-selectie voor de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (3-2 overwinning), maar trainer Frank de Boer besloot de jonge Amsterdammer dat seizoen nog geen speeltijd te gunnen.

In de zomer van 2014 mocht Tete de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen meedraaien bij Ajax 1, maar zijn officiële debuut liet nog even op zich wachten. Pas op 5 februari 2015 gunde De Boer hem een invalbeurt in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen AZ, nadat Niklas Moisander van het veld werd gestuurd met een rode kaart. Tete zou in het seizoen 2014-2015 uiteindelijk vijf keer opdraven in een Eredivisie-wedstrijd, waarvan vier volledige wedstrijden.

Tete veroverde in het seizoen 2015-2016 een vaste basisplaats bij Ajax. Door een blessure stond hij in de tweede seizoenshelft enige tijd buitenspel, waardoor De Boer in de slotfase van het seizoen andere keuzes maakte. Tete moest vanaf de reservebank met lede ogen toezien hoe Ajax in de laatste speelronde van de Eredivisie het kampioenschap verspeelde door een 1-1 gelijkspel bij De Graafschap. In juli van dat jaar werd hij veroordeeld tot een taakstraf vanwege het beledigen van een agent, na betrokkenheid bij een vechtpartij in december 2015.

Het seizoen 2016-2017 werd een grote sof voor Tete. De Amsterdammer verloor zijn basisplaats onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Peter Bosz, die dat seizoen ‘slechts’ negentien keer een beroep op hem deed. In de Europa League-campagne van dat seizoen maakte Tete zijn eerste doelpunt voor Ajax in de thuiswedstrijd tegen het Griekse Panathinaikos (2-0). Op dit podium werd hij acht keer ingezet, maar de finale tegen Manchester United (2-0 nederlaag) ging aan zijn neus voorbij.

Olympique Lyon

In de zomer van 2017 vond Tete het welletjes bij Ajax, dat hem voor vier miljoen euro verkocht aan Olympique Lyon. De Nederlander maakte zijn debuut in Franse dienst op 11 augustus 2017 in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Stade Rennes. In zijn eerste seizoen bij Lyon kwam Tete tot 31 officiële wedstrijden (één doelpunt).

Tete kreeg in het seizoen 2018-2019 ‘slechts’ twintig keer speeltijd bij Lyon. In zijn derde contractjaar steeg diens aandeel naar 28 gespeelde wedstrijden, waarvan vijf in de Champions League. Zijn Franse broodheer werd pas in de halve finale van de Champions League uitgeschakeld door het Duitse Bayern München.

(Pro Shots)

Fulham

In de zomer van 2020 promoveerde Fulham naar de Engelse Premier League. De Londense club zocht naar versterking om overeind te blijven op dit niveau en haalde de oud-Ajacied voor ruim drie miljoen euro binnen. Tete tekende voor vier seizoenen op Craven Cottage en debuteerde op 16 september 2020 in de League Cup-wedstrijd tegen Ipswich Town. In de 38ste minuut maakte Aleksandar Mitrovic het enige en dus winnende doelpunt op aangeven van de Nederlandse debutant.

Door fysieke problemen kwam Tete in zijn eerste maanden vrij weinig aan spelen toe, maar gaandeweg het seizoen 2020-2021 herpakte hij zich. De rechtsback kon degradatie echter niet verhinderen en speelde daardoor in zijn tweede contractjaar in het Championship. Fulham wist binnen een jaar alweer terug te keren naar de Premier League en handhaafde zich probleemloos door als tiende te eindigen. Tete kreeg veel complimenten voor zijn optredens op het hoogste niveau in Engeland.


Interlandcarrière

Tete speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Zijn debuut als A-international van het Nederlands elftal maakte de toenmalig Ajacied op 10 oktober 2015 in de met 1-2 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan onder Danny Blind. Oranje maakte een moeilijke periode door en kwalificeerde zich voor het eerst sinds het WK 2002 niet voor een grote eindronde. Tete behoorde ook regelmatig tot de selectie tijdens de mislukte kwalificatiefase voor het WK 2018.

Na maart 2019 verdween Tete grotendeels uit het zicht. Tijdens de Final Four van de Nations League mocht de Amsterdammer nog wel deel uitmaken van de Oranje-selectie, maar bondscoach Ronald Koeman gunde hem geen speeltijd. Pas in maart 2021 mocht Tete zijn veertiende en vooralsnog laatste A-interland spelen: de met 4-2 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije.

Laatste update: 3 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie