Turkije

Ankara

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Turkije

Het nationale team van Turkije is actief onder de bijnaam Ay-Yildizlilar (‘Maansterren’), dat refereert aan de eigen vlag. Het land was vijfmaal actief op een EK en twee keer op een WK.

  • Het Turkse nationale team maakt deel uit van de TFF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Ay-Yildizlilar’
  • In 2002 eindigden de Turken als derde op het WK
  • Zes jaar later werd op het EK de halve finale bereikt
  • In totaal was Turkije actief op twee WK’s en vijf EK’s

Derde van de wereld in 2002

Het Turkse team maakt deel uit van de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF). De voetbalbond werd opgericht in 1923 en in dat jaar kwam ook de nationale ploeg voor het eerst in actie. Op de 26ste oktober mocht Turkije aantreden tegen Roemenië, dat op een 2-2 gelijkspel werd gehouden.

WK-geschiedenis

Turkije wist zich te kwalificeren voor het eerste naoorlogse WK (1950), maar trok zich terug vanwege financiële problemen. Vier jaar later mocht het team alsnog debuteren op het wereldkampioenschap. Na een 4-1 nederlaag bij Spanje werd de return met 1-0 gewonnen. De toenmalige reglementen schreven een beslissingswedstrijd voor, welke in een 2-2 gelijkspel eindigde. Loting moest de winnaar bepalen en deze viel uit in het voordeel van de Turken.

Turkije verloor de eerste WK-wedstrijd met 4-1 van West-Duitsland en won vervolgens met 7-0 van Zuid-Korea. De West-Duitsland en de Turken eindigden hierdoor in punten gelijk, waardoor er een beslissingswedstrijd aan te pas moest komen. In Zurich werd het krachtsverschil opnieuw duidelijk: 7-2. De beul van Turkije werd uiteindelijk wereldkampioen door in de finale Hongarije te verslaan (3-2).

Een tweede WK-deelname liet lang op zich wachten. Bijna vijftig jaar later werd de kwalificatiefase opnieuw in eigen voordeel beslist, waardoor Turkije in 2002 mocht deelnemen aan het wereldkampioenschap in Zuid-Korea en Japan. Achter het ongenaakbare Brazilië werd de tweede plaats behaald op basis van doelsaldo. Achtereenvolgens Japan en Senegal werden in de knock-outfase verslagen, maar in de halve finale maakte Ronaldo het verschil in Braziliaans voordeel: 1-0.

In de troostfinale van het WK 2002 maakte Hakan Sükür al na negen seconden de openingstreffer. Het is nog altijd de snelste treffer ooit op een wereldkampioenschap. Turkije won de strijd om het brons met 2-3 van Zuid-Korea, dat destijds onder leiding stond van Guus Hiddink. Sindsdien is het de Turken niet meer gelukt om een WK-ticket binnen te slepen. Voor de eindronde van 2022 werd achter Nederland nog wel een ticket voor de play-offs verdiend, maar Portugal bleek in de halve finale te sterk: 3-1. Burak Yilmaz maakte de 2-1 en liet vanaf de penaltystip dé kans op 2-2 onbenut.

EK-geschiedenis

Turkije had meer dan drie decennia nodig om een EK-kwalificatiefase in eigen voordeel te beslissen. In 1996 debuteerde het team op de Europese eindronde. De eerste groepswedstrijd tegen Kroatië ging vlak voor tijd met 0-1 verloren, waarna ook de wedstrijden tegen Portugal (0-1) en Denemarken (0-3) in een verliesbeurt eindigden. Het EK-debuut sneuvelde dus zonder zelfs maar één doelpunt te hebben gemaakt.

In 2016 en 2021 werd Turkije eveneens al in de groepsfase van het EK uitgeschakeld. Tussendoor was de Turkse ploeg een stuk succesvoller. In 2000 werd de kwartfinale bereikt (exit tegen Portugal) en in 2008 was zelfs de halve finale het eindstation. Kroatië werd vanaf de penaltystip verslagen in de kwartfinale, maar de halve finale tegen Duitsland eindigde in een bijzonder zure nederlaag. Philipp Lahm maakte in de negentigste minuut het winnende doelpunt: 3-2.


Balans tegen Oranje

Het Nederlands elftal is vooralsnog veertien keer in actie gekomen tegen Turkije. De balans valt uit in het voordeel van Oranje, dat zes onderlinge wedstrijden wist te winnen. De Turken wonnen vier edities en de overige vier wedstrijden eindigden onbeslist.

Turkije won in maart 2021 voor de vierde keer van Nederland, dat door toedoen van Burak Yilmaz (drie doelpunten) een 4-2 nederlaag werd toegebracht in de WK-kwalificatiefase. Het weerzien eindigde daarentegen in een 6-1 overwinning voor het elftal van bondscoach Frank de Boer. Naast Yilmaz, die in 2022 neerstreek bij eredivisionist Fortuna Sittard, kwamen ook de in Nederland geboren Orkun Kökcü en Halil Dervisoglu in actie.

Laatste update: 25 maart 2023

Populaire spelers Turkije

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie