Orkun Kökcü

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Orkun Kökcü

Orkun Kökcü is een Turkse middenvelder, die geboren en getogen is in Nederland. In de zomer van 2023 maakt hij de overstap van Feyenoord naar het Portugese Benfica.

  • Kökcü speelt momenteel voor Benfica
  • De middenvelder brak door in het shirt van Feyenoord
  • In 2023 werd hij kampioen van Nederland
  • Kökcü debuteerde in 2020 als Turks international

Clubcarrière

Kökcü werd op 29 december 2000 geboren in Schalkwijk, een stadsdeel van Haarlem. In zijn geboorteregio speelde de middenvelder voor de amateurclubs Olympia Haarlem, HFC EDO (allebei uit Haarlem) en IJ.V.V. Stormvogels (IJmuiden). Als speler van laatstgenoemde club werd Kökcü ontdekt door FC Groningen. Tussen 2011 en 2014 speelde hij in het groen en wit van de Trots van het Noorden.

Feyenoord

In 2014 maakte Kökcü de overstap van FC Groningen naar Feyenoord. In Rotterdam-Zuid doorliep de middenvelder verschillende jeugdelftallen, waardoor hij uiteindelijk de A-selectie wist te bereiken. De Nederlandse Turk maakte zijn officiële debuut op 27 september 2018 in de bekerwedstrijd tegen VV Gemert (0-4 overwinning). Zijn Eredivisie-debuut volgde op 9 december van datzelfde jaar in de met 1-4 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Emmen. Met een doelpunt en een assist was Kökcü meteen waardevol.

Kökcü speelde in het seizoen 2018-2019 uiteindelijk twaalf officiële duels voor Feyenoord (vier goals, vier assists). Vanaf het seizoen 2019-2020 werd de middenvelder zelfs een veelal vaste waarde in De Kuip. Kökcü kreeg gaandeweg de jaren regelmatig kritiek vanwege zijn grillige prestaties, maar onder leiding van Arne Slot wist hij een grote stap te zetten in zijn ontwikkeling. Slot beloonde hem in 2022 zelfs met de aanvoerdersband, al weigerde hij de speciale One Love-band te dragen tegen AZ (1-3 zege) vanwege diens geloofsovertuiging.

(Pro Shots)

Gedurende het seizoen 2022-2023 werd Kökcü steeds belangrijker voor Feyenoord. De middenvelder groeide uit tot de motor van het elftal. Op 14 mei 2023 had hij de eer om de landstitel in ontvangst te mogen nemen. Bijna een jaar later sloot hij zijn Feyenoord-periode af door een miljoenentransfer te maken naar het Portugese Benfica.

Benfica

Op 9 augustus 2023 maakte Kökcü zijn officiële debuut voor Benfica. Met een assist op Ángel Di María leidde de middenvelder een 2-0 zege in op FC Porto, waardoor de Supertaça Cândido de Oliveira een prooi werd. Vijf dagen later maakte hij zijn competitiedebuut tegen Boavista (3-2 nederlaag).


Interlandcarrière

Kökcü speelde in verschillende Nederlandse jeugdelftallen, maar uiteindelijk besloot de middenvelder te kiezen voor een interlandloopbaan namens Turkije. In de zomer van 2019 maakte hij die beslissing bekend. Kökcü maakte op 6 september 2020 zijn debuut voor de nationale ploeg van Turkije in de doelpuntloze Nations League-wedstrijd tegen Servië.

Kökcü behoorde in de zomer van 2021 tot de EK-selectie van Turkije. De Feyenoorder speelde alleen in de laatste groepswedstrijd tegen Zwitserland. Zijn team verloor alle wedstrijden, waardoor Kökcü en consorten meteen weer huiswaarts keerden.

Laatste update: 28 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie