Nicolás Otamendi

Leeftijd: 36

Het laatste nieuws over Nicolás Otamendi

Nicolás Otamendi is een Argentijnse verdediger. De international van Argentinië speelt sinds september 2020 voor de Portugese topclub Benfica.

  • Otamendi speelt momenteel voor Benfica
  • Eerder kwam de verdediger uit voor Vélez Sarsfield, FC Porto, Valencia en Manchester City
  • Hij veroverde landstitels in Portugal (vier), Engeland (twee) en Argentinië
  • Otamendi debuteerde in 2009 als international van Argentinië
  • In 2022 werd hij wereldkampioen met zijn thuisland

Clubcarrière Nicolás Otamendi

Nicolás Hernán Gonzalo Otamendi werd op 12 februari 1988 geboren in Buenos Aires. De hoofdstad van Argentinië staat bekend als een echte voetbalstad, met tal van clubs. Zelf streek hij neer bij Vélez Sarsfield, waar hij de volledige jeugdopleiding doorliep.

Doorbraak bij Vélez Sarsfield

Otamendi maakte zijn debuut voor Vélez Sarsfield op 10 mei 2008 in de Primera División-wedstrijd tegen Rosario Central (2-1 zege). Onder Hugo Tocalli kwam hij aanvankelijk niet in aanmerking voor veel speeltijd, maar zijn rol veranderde na de komst van Ricardo Gareca als trainer. De verdediger veroverde een vaste basisplaats en zou uiteindelijk 54 officiële wedstrijden (één doelpunt) afwerken bij El Fortín.

Landstitels met FC Porto

In augustus 2010 maakte Otamendi de overstap naar FC Porto, dat vier miljoen euro betaalde voor vijftig procent van de rechten. In het shirt van de Portugese topclub debuteerde de Argentijn op 25 september 2010 tegen SC Olhanense (2-0 zege) en hij maakte prompt zijn eerste doelpunt. Na afloop van het seizoen 2010-2011 besloot de clubleiding om ook het resterende deel van de rechten over te nemen van Vélez Sarsfield.

Otamendi boekte grote successen met FC Porto. In 2011, 2012 én 2013 werd hij landskampioen met de club. Ook win hij driemaal de Portugese Supercup, de Taça de Portugal én de Europa League. In de met 1-0 gewonnen Europa League-finale tegen competitiegenoot Sporting Braga speelde Otamendi de volle negentig minuten. In totaal speelde hij 125 officiële duels (tien doelpunten voor Os Dragões.

Overtuigend in Valencia

FC Porto ontving begin 2014 zo’n twaalf miljoen euro voor Otamendi, die daarmee overstapte naar Valencia. Zijn beginperiode verliep moeizaam. De Spaanse club had het maximum aantal niet-Europese spelers al bereikt en verhuurde hem daarom voor een half jaar aan het Braziliaanse Atlético Mineiro (twaalf wedstrijden). In de zomer van 2014 maakte de verdediger alsnog zijn opwachting bij Los Che, waar hij op 23 augustus debuteerde in de uitwedstrijd tegen Sevilla (1-1).

Otamendi beleefde een uitstekend seizoen bij Valencia. Mede dankzij diens prestaties eindigde de club als vierde in de Primera División. Otamendi, die zes doelpunten maakte in 38 officiële wedstrijden, werd na het seizoen 2014-2015 opgenomen in het Team van het Jaar van de Primera División.

Succesvol met Manchester City

Al na één seizoen nam Otamendi afscheid van Valencia. De Spaanse club verkocht hem voor circa 45 miljoen euro door aan Manchester City, dat hem op 15 september 2015 liet debuteren in de Champions League-wedstrijd tegen Juventus (1-2 nederlaag). Ondanks de pijnlijke start lukte het The Citizens dat seizoen door te stoten naar de halve finales van het miljoenenbal, maar de latere winnaar Real Madrid bleek over twee wedstrijden nipt te sterk: 0-0 en 1-0. In zijn debuutseizoen won hij ‘slechts’ de League Cup.

Otamendi bleef tot en met het seizoen 2019-2020 actief voor Manchester City. Bij de Engelse topclub veroverde hij de League Cup na 2016 nog driemaal, maar ook de landstitel (tweemaal), FA Cup en Engelse Supercup (tweemaal) mochten op zijn erelijst worden geplaatst. In totaal speelde de Argentijnse verdediger 210 officiële wedstrijden in City-tenue (elf doelpunten).

Nicolás Otamendi (Benfica)
Als speler van Benfica (Pro Shots)

Transfer naar Benfica

Kort na de start van het seizoen 2019-2020 nam Otamendi afscheid van Manchester City. Hij tekende ondanks zijn Porto-verleden een vijfjarig contract bij Benfica, waar Rúben Dias juist de omgekeerde weg bewandelde. De verdediger debuteerde op 4 oktober 2020 met een thuiswedstrijd tegen SC Farense (3-2 overwinning) voor de club uit Lissabon. Zijn eerste treffer volgde op 8 februari 2021 tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Famalicão (2-0 overwinning).

Otamendi speelde 38 officiële wedstrijden in het seizoen 2020-2021 voor Benfica. De Portugese topclub bleef prijsloos in zijn eerste en tweede contractjaar, maar nam in het jaargang 2022-2023 revanche door de landstitel binnen te slepen. Met 46 gespeelde wedstrijden (twee doelpunten) fungeerde hij als sterkhouder in het kampioenselftal. Zijn team veroverde vervolgens ook de Supertaça, de Portugese Supercup. Zijn teller stond na het seizoen 2023-2024 op 178 officiële wedstrijden namens Benfica.


Interlandcarrière Nicolás Otamendi

Bondscoach Diego Maradona gunde Otamendi op 20 mei 2009 zijn debuut voor de nationale ploeg van Argentinië. De oefeninterland tegen Panama eindigde in een 3-1 overwinning. Hij maakte een goede indruk en werd opgenomen in de definitieve selectie voor het WK 2010. In Zuid-Afrika speelde Otamendi drie wedstrijden, waaronder de achtste finale tegen Mexico en de kwartfinale tegen Duitsland. Door toedoen van de Duitsers gingen de Argentijnen er kansloos af: 0-4. Ook Ángel Di Maria en Lionel Messi behoorden destijds tot de selectie.

Twee prijzen in twee jaar

Argentinië slaagde er lange tijd niet in om succes te boeken op grote eindtoernooien. Zowel op de Copa América als het WK ging het telkens mis, mede door een aantal verloren finales. Pas in 2021 werd er een doorbraak gerealiseerd. De Copa América werd gewonnen door aartsrivaal Brazilië met 1-0 te verslaan. Otamendi speelde vijf van de zeven wedstrijden mee, waaronder de finale.

Wereldkampioen met Argentinië! (Pro Shots)

Op het WK van 2022 speelde Otamendi zelfs alle zeven wedstrijden van Argentinië mee. De Zuid-Amerikaanse formatie, met Messi en Di María nog altijd in de gelederen, werd wereldkampioen door Frankrijk na strafschoppen te verslaan. Otamendi viel tijdens de eindronde in Qatar vooral op door diens provocerende juichen na de gewonnen strafschoppenserie tegen Nederland in de kwartfinale. In de volgende cyclus passeerde hij de honderd wedstrijden als A-international.

Otamendi won in 2024 opnieuw de Copa América met Argentinië. In de finale tegen Colombia (1-0 zege) viel de routinier na 117 minuten in voor Ángel Di María.

Laatste update: 15 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie