Benfica

Lissabon

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Benfica

Benfica is een Primeira Liga-club uit de Portugese hoofdstad Lissabon. De club speelt haar voetbalclub in het Estádio da Luz, dat een capaciteit van bijna 65.000 plaatsen heeft.

Benfica werd in 1904 opgericht als Sport Lisboa. De Portugese voetbalclub fuseerde in 1908 met Sport Club de Benfica, waardoor de officiële clubnaam ontstond: Sport Lisboa e Benfica. De clubnaam verwijst naar een wijk in Lissabon, waar het oude Estádio da Luz aan grensde. Het in 2013 geopende voetbalstadion heeft dezelfde naam meegekregen. De naam ‘Luz’ staat voor licht, maar refereert vooral aan een straat in deze regio.

Benfica is eigendom van leden, die sócios worden genoemd. De club uit Lissabon kan rekenen op een brede steun en hoort qua leden tot de absolute wereldtop. Zij bepalen onder meer wie de Portugese topclub mogen runnen als bestuur.

Portugese grootmacht

Benfica hoort met FC Porto en Sporting Portugal tot de grote drie van het land. Benfica mag zich echter de meest succesvolle club uit dit rijtje noemen. O Glorioso won de eerste landstitel in 1936 en domineerde het Portugese voetbal vervolgens decennialang, met Sporting in het kielzog. Vanaf de jaren negentig werd FC Porto succesvoller, maar tussen 2010 en 2019 herstelde Benfica zich met zes landstitels.

De glorietijd van Benfica dateert uit de periode tussen 1960 en 1989. In deze dertig seizoenen pakte de club uit Lissabon maar liefst negentien landstitels. Dat succes was voor een belangrijk deel toe te schrijven aan clubicoon Eusébio, die vijftien jaar lang aan de lopende band scoorde (317 goals). De 64-voudig international van Portugal won elf landstitels als Benfica-speler.

Standbeeld Eusébio

Europees voetbal

In 1955 werd de Europacup I, de voorloper van de Champions League, in het leven geroepen. Real Madrid wist de Europese hoofdprijs in de eerste vijf seizoenen te winnen. De Spaanse grootmacht werd in het seizoen 1960-1961 echter al in de eerste ronde uitgeschakeld door aartsrivaal FC Barcelona, dat in de finale tegenover Benfica kwam te staan. Onder leiding van de Hongaarse trainer Béla Guttmann won het elftal bestaande uit elf Portugezen met 3-2.

Real Madrid keerde in 1962 terug in de finale van de Europacup I. Ferenc Puskás maakte in de eerste helft veel indruk door driemaal te scoren tegen Benfica, maar de titelverdediger hield de schade beperkt door ‘slechts’ met een 2-3 achterstand de rust in te gaan. Na de gelijkmaker van Mário Coluna maakte Eusébio het verschil door in de 65ste en 68ste minuut toe te slaan: 5-3 voor Benfica.

Na twee Europacup I-triomfen wilde Guttmann een hoger salaris verdienen, maar de leiding van Benfica weigerde hieraan mee te werken. De Hongaarse oefenmeester reageerde furieus. Hij verliet de Portugese topclub en sprak de legendarische woorden ‘zonder mij zal Benfica nooit meer een Europese finale winnen’. Tot op de dag van vandaag heeft Guttman gelijk gekregen.

Benfica speelde na het vertrek van Guttman nog acht Europese finales. Telkens ging de club onderuit. In 1963 en 1990 bleek AC Milan te sterk in de Europacup I-finale. Op datzelfde podium werd de formatie uit Lissabon verslagen door Internazionale (1965), Manchester United (1968) en PSV (1988). Ook de UEFA Cup-finale tegen Anderlecht in 1983 alsmede de Europa League-finales van 2013 (Chelsea) en 2014 (Sevilla) gingen verloren.

Media hebben deze dramatische reeks omgedoopt tot ‘de vloek van Guttmann’. In 1990 besloot Eusébio te knielen bij het graf van de in 1981 overleden Hongaar om een einde te maken aan de vloek, maar sinds diens vertrek in 1962 is het Benfica nog altijd niet gelukt om een nieuwe hoofdprijs te bemachtigen in Europa.

Nederlanders

Ronald Koeman stond in de periode 2005-2006 als trainer aan het roer bij Benfica. Het aantal Nederlandse selectiespelers is ondanks de rijke voetbalgeschiedenis beperkt gebleven tot vijf namen: Glenn Helder, Pierre van Hooijdonk, Ola John, Bilal Ould-Chikh en Gaston Taument.

Laatste update: 5 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie