Vangelis Pavlidis

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Vangelis Pavlidis

Vangelis Pavlidis is een Griekse spits van beroep. Sinds de zomer van 2021 staat hij onder contract bij eredivisionist AZ, dat hem oppikte bij Willem II.

  • Pavlidis speelt momenteel voor AZ
  • De spits kwam eerder uit voor VfL Bochum, Borussia Dortmund en Willem II
  • In 2019 debuteerde hij als international van Griekenland

Clubcarrière

Evangelos ‘Vangelis’ Pavlidis werd op 21 november 1998 geboren in het Griekse Thessaloniki. De spits speelde in de jeugdopleiding van Bebides 2000, waarna hij in 2015 neerstreek bij het Duitse VfL Bochum. Onder leiding van Gertjan Verbeek maakte hij op 15 mei 2016 zijn debuut als profvoetballer in de met 2-4 gewonnen uitwedstrijd tegen 1. FC Heidenheim. Uiteindelijk speelde Pavlidis vier officiële wedstrijden voor de toenmalige Tweede Bundesliga-formatie.

Borussia Dortmund

In de tweede helft van het seizoen 2017-2018 werd Pavlidis uitgeleend aan Borussia Dortmund. Bij BVB kwam de spits terecht in het tweede elftal, dat in de Regionalliga West speelde. In 32 officiële wedstrijden voor dit team noteerde de Griek zeven doelpunten en vier assists.

Willem II

In januari 2019 werd Pavlidis opnieuw uitgeleend door VfL Bochum. Ditmaal werd de aanvaller ondergebracht bij Willem II, dat ook een optie tot koop bedong. Tijdens de beladen burenruzie tegen NAC Breda (2-0 zege) nam hij meteen een assist voor zijn rekening. Met zes doelpunten en vijf assists beleefde Pavlidis sowieso een uitstekend half jaar in Tilburg en dus besloot de clubleiding de koopoptie te lichten.

Pavlidis speelde uiteindelijk tweeënhalf jaar voor Willem II, waar hij 33 doelpunten en veertien assists produceerde in 82 officiële wedstrijden. Zijn mooiste doelpunt maakte de spits in zijn allerlaatste Eredivisie-wedstrijd voor de Tilburgers. In de cruciale thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard stond hij met een sensationele solo aan de basis van de 2-1 overwinning en daarmee bleven de Tricolores op het hoogste niveau actief. Hij werd zelfs genomineerd voor de Puskás Award, de prijs voor de mooiste goal ter wereld, maar een Eredivisie-primeur ging aan zijn neus voorbij.

(Pro Shots)

AZ

In de zomer van 2021 maakte Pavlidis de overstap naar competitiegenoot AZ, dat ongeveer tweeënhalf miljoen euro neertelde voor diens handtekening. In Alkmaar beleefde de spits na een moeizame start een goed debuutseizoen met 25 doelpunten en zeven assists in 51 officiële wedstrijden. Zo scoorde Pavlidis zowel in de thuis- als uitwedstrijd tegen Ajax.

In het seizoen 2022-2023 trok Pavlidis deze lijn door. De aanvaller produceerde op 28 januari 2023 een hattrick in de doelpuntrijke thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (5-5). Pavlidis sloot af met 22 doelpunten en veertien assists, waarvan twee doelpunten in de Conference League-return tegen Anderlecht. AZ won na strafschoppen van de Belgen en bereikten daarmee de halve finale, waarin West Ham United een maatje te groot bleek.


Interlandcarrière

Pavlidis doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Griekenland. Zijn debuut voor de A-ploeg maakte de spits op 5 september 2019 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (1-0 nederlaag). Hij debuteerde onder leiding van bondscoach John van ‘t Schip, die in de jaren daarna veelvuldig een beroep deed op de spits. Zijn eerste interlandgoal volgde ruim een maand na zijn debuutwedstrijd tegen Bosnië & Herzegovina (2-1 zege).

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie