Bosnië & Herzegovina

Sarajevo

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Bosnië & Herzegovina

Het nationale team van Bosnië & Herzegovina is actief onder de bijnaam Zmajevi (‘De Draken’). Het team is één keer actief geweest op een grote eindronde: het WK van 2014.

  • Het nationale team van Bosnië & Herzegovina maakt deel uit van de N/FSBiH
  • Het land maakte eerder deel uit van Joegoslavië
  • In 1993 werd de eerste interland afgewerkt
  • Bosnië & Herzegovina was actief op het WK 2014
  • Nog nooit plaatste het team zich voor een EK

Dromen van een nieuwe eindronde

Bosnië & Herzegovina behoorde tot 1992 tot het voormalige Joegoslavië. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid werd er ook een eigen voetbalbond opgericht: Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine (N/FSBiH). Als gevolg van oorlogsperikelen werden de voetbalactiviteiten in de eerste jaren een halt toegeroepen, maar desalniettemin kon het nationale team op 6 juni 1993 een eerste interlandwedstrijd afwerken. Iran werd in Teheran met 1-3 opzij gezet door de Bosnische spelers.

In de 21ste eeuw lukte het Bosnië & Herzegovina een behoorlijk elftal op te bouwen. Hasan Salihamdzic (momenteel bestuurslid van Bayern München) is de bekendste internastional uit deze periode, maar ook verschillende teamgenoten kwamen uit voor aansprekende voetbalclubs. Sergej Barbarez ontpopte zich bijvoorbeeld tot een makkelijk scorende middenvelder annex aanvaller op de Duitse velden.

De grootste naam uit de voetbalgeschiedenis van Bosnië & Herzegovina is nog altijd actief. Edin Dzeko is de topscorer aller tijden én recordinternational van de nationale voetbalploeg. Op beide ranglijsten is er ook een hoge klassering voor de in Nederland opgegroeide Haris Medunjanin, die negen doelpunten produceerde in zestig interlandwedstrijden.

Edin Dzeko is een grootheid in het Bosnische voetbal

WK-debuut na bewogen periode

Bosnië & Herzegovina werd op 1 april 2011 voorlopig uitgesloten van het spelen van internationale wedstrijden. De statuten van de voetbalbond voldeden niet aan de reglementen van overkoepelende voetbalfederaties (FIFA en UEFA), waardoor ook het nationale team enkele maanden niet in actie mocht komen. In mei 2011 werd de schorsing opgeheven en daardoor konden de internationals van Bosnië & Herzegovina met frisse moed beginnen aan de kwalificatiefase voor het WK van 2014.

Bij de loting van de WK-kwalificatie werd Bosnië & Herzegovina gekoppeld aan Griekenland, Slowakije, Litouwen, Letland en Liechtenstein. Het avontuur begon in Vaduz, waar een overtuigende 1-8 overwinning werd behaald op Liechtenstein. Vedad Ibisevic en Edin Dzeko maakten er allebei drie. Aangevuld met spelers als Miralem Pjanic en Zvjezdan Misimovic lukte het Bosnië & Herzegovina om acht van de tien kwalificatieduels te winnen. Hoewel ook Griekenland op 25 punten eindigde, lukte het de Bosniërs om de groepswinst veilig te stellen.

Op het WK van 2014 kreeg Bosnië & Herzegovina te maken met Argentinië, Nigeria en Iran als tegenstanders. Ibisevic maakte het eerste doelpunt op een eindronde voor zijn vaderland, maar de Argentijnen bleken te sterk: 2-1. Ook Nigeria zegevierde in de onderlinge wedstrijd (1-0) en dus werd de laatste groepswedstrijd er eentje voor de statistieken. Bosnië & Herzegovina won met 3-1. Dzeko, Pjanic en Avdija Vrsajevic redden de eer tegen Iran, waar Reza Ghoochannejhad tegen wist te scoren.

Miralem Pjanic (links) in duel met Frenkie de Jong

Balans tegen Oranje

Het Nederlands elftal heeft vooralsnog twee keer tegen Bosnië & Herzegovina gespeeld. In de Nations League stonden beide landenteams voor het eerst tegenover elkaar. Op 11 oktober 2020 eindigde de heenwedstrijd in een 0-0 gelijkspel, waar Georginio Wijnaldum (tweemaal) en Memphis Depay het weerzien in Nederlands voordeel beslisten. Smail Prevljak maakte op 15 november 2020 de eretreffer: 3-1.

Laatste update: 25 maart 2023

Internationals Bosnië & Herzegovina

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie